Planten die het goed doen in de volle zon zijn veel al de planten uit een warmer klimaat dan het onze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lavendel en andere kruiden soorten, distels(eryngium) , echinacea, nepeta, achilleas maar ook bijvoorbeeld rozen en stokrozen.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Meestal zijn dat mediterrane planten als tijm, rozemarijn en lavendel. Dat zijn planten die niet alleen droge grond blieven, maar ook een plaatsje in de volle zon. Planten die het in droge schaduw uithouden zijn er weinig, maar een stuk of vijf, zes zijn er wel te bedenken.
De standplaats van een Vlinderstruik is toch wel een plek in de zon of halfschaduw. De plant houdt namelijk van veel warmte en een goede vochtige grond welke ook nog eens waterdoorlatend is. Extreme hitte is in principe geen enkel probleem voor de heester maar heeft daar tegenover wel voldoende water nodig.
Heb je een zonnig plekje om te vullen? Kies dan voor een Helictotrichon of sierhaver: een elegante blauwe grassoort die het goed doet in de volle zon en een droge, goeddoorlatende bodem. Je kan deze zomerbloeiers perfect als accentplant gebruiken, want ze kunnen tot 150 cm hoog worden.
Welke planten kunnen goed tegen droogte en warmte?
Omdat mediterrane planten van oorsprong vaak van plekken komen waar zij langere tijd te maken hebben met droogte en hitte, zijn dit ook goede keuzes voor wie op zoek is naar planten die daar tegen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, Agapanthus, Yucca, Cypres of olijfboom.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk 'verhout' aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi.
De plantafstand van lavendel hangt af van de grootte van de soort lavendel. Een dwergsoort zoals de 'Hidcote' plant je best 35 cm van elkaar.Grotere soorten zoals 'Munstead' plant je wat verder van elkaar, op een afstand van 40-45 cm. Plant je lavendel in pot, zorg dan voor goede afwatering.