Perioden met klachten worden vaak afgewisseld met perioden waarin er nauwelijks of geen klachten zijn. In zeldzame gevallen zijn de klachten ernstiger. Soms kan de infectie het dunne darmslijmvlies ernstig beschadigen waardoor voedingsstoffen niet goed meer opgenomen kunnen worden.
Daarnaast kan er in sommige gevallen bloed bij de diarree zitten of kan de ontlasting slijmerig en stinkend zijn. Verder zijn braken, gewichtsverlies en een verminderde eetlust symptomen van Giardia. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden, wanneer een infectie niet wordt behandeld.
Er bestaat een groter risico op complicaties zoals lactose-intolerantie, ontsteking van de pancreas of van de galwegen. In zeldzame gevallen kan giardiasis aanleiding geven tot groeistoornissen bij kinderen, huidaandoeningen, oog- of gewrichtsontstekingen.
Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
Giardiasis gaat meestal vanzelf over. Soms geeft een huisarts toch medicijnen. Soms lukt het niet om de parasiet helemaal weg te krijgen. Na de behandeling kan opnieuw onderzocht worden of de parasiet nog in de ontlasting zit.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten. Tevens kan een hond braken of misselijk zijn en daardoor veel minder eetlust hebben.
Behandeling van Giardia in de omgeving
Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft. In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
De incubatietijd, de tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5 tot 16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint ongeveer 7 dagen na opname en vindt gedurende 4 – 5 weken met tussenpozen plaats. Deze besmettelijke periode kan veel langer duren als het dier zich herbesmet.
Giardia komt voor in 2 vormen:
De zeer infectieuze cyste kan wel in de ontlasting worden aangetoond. Na uitscheiding via de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden verscheidene weken tot maanden besmettelijk.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Kleedjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moet u zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk wassen. Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen.
Als heet water lang genoeg heet kan blijven, minimaal 1 minuut warmer dan 70 graden, kan het de Giardia parasiet doden. Met wassen op 60 graden en daarna drogen in de wasdroger kunnen bijvoorbeeld kleden, kleren en manden ontsmet worden.
Momenteel is 2 verschillende medicatie voor handen tegen Giardia: Metronidazol en panacure. Als de medicatie niet goed aanslaat, betekend dit meestal niet dat de medicatie niet werkt, maar dat er sprake is van her besmetting of dat de darmen ernstig zijn beschadigd. Elke keer de kuur verlengen heeft geen zin.
Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld giardiasis, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties.
Mensen kunnen Giardia krijgen van een hond. We noemen Giardia daarom ook een zoönose. Meestal lopen mensen een infectie op via zwemmen, het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel.
Hoe vindt de besmetting van Giardia plaats? Giardia bevindt zich in de omgeving en kan daar lang overleven. Honden en katten worden besmet door het opeten van de parasiet bijvoorbeeld door van de straat te eten of te drinken.
De parasiet zit dan in een cyste. Op deze wijze kan Giardia meerdere maanden in de omgeving blijven voortbestaan. De cysten overleven het langst onder vochtige, koele omstandigheden maar kunnen niet goed tegen droogte en hitte.
Kies voor voeding met hoogwaardige eiwitten zoals gekookte kip of kalkoen, van bijvoorbeeld KIVO, DARF, Carnilove of Brit hondenvoer. Vermijd vetrijk voedsel, omdat dit de symptomen kan verergeren.
Bij ongeveer 10-20% van de honden met diarree is Giardia de oorzaak. Giardia komt echter niet alleen bij honden voor, maar ook bij katten, konijnen, cavia's en andere dieren. Het is bovendien een zoönose, wat inhoudt dat de ziekte ook van dieren op mensen kan worden overgebracht.
Panacur: 5-7 dagen Panacur 5-7 dagen Pauze 5-7 dagen Panacur, of: 5-7 dagen Metronidazol 5-7 dagen Pause 5-7 dagen Metronidazol, Door de meeste dierenartsen wordt 10 dagen metronidazol aanbevolen .. dan zou de Giardia uitgeroeid moeten zijn.
Ontlasting bevat bacteriën en parasieten die in sommige gevallen ziekmakend kunnen zijn. Ook kan er sprake zijn van andere afwijkingen die bij u klachten veroorzaken. Door ontlastingsonderzoek weten u en uw huisarts waar u aan toe bent en wat de beste behandeling is om in gang te zetten.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
Een deel van de patiënten heeft helemaal geen klachten terwijl anderen (milde) diarree krijgen. Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting.