Maar voordat je ze kunt eten moet je wel wat doen: het witte spul wegpulken dat in het midden van de vrucht en aan de buitenkant van het vruchtvlees zit. Tenminste, de meeste mensen doet dat.
De perfecte oppepper. Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen.
Het witte laagje in de vrucht heet merg. Dit zijn overblijfselen van het vaatstelsel van het fruit. Het vaatstelsel moet er, tijdens de groeiperiode, voor zorgen dat voedingstoffen van de plant naar de vrucht worden gebracht.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
En vezels zijn gezond, dat is uitgebreid aangetoond. ' In merg zou dertig procent van de vezels van een sinaasappel zitten. Het 'witte spul' zou ook maar liefst de helft van al het vitamine C van de sinaasappel bevatten. In het merg zit pectine, en dat is goed voor je stoelgang en je cholesterol.
Afvallen en fruit. Iedereen die begint over suikerbommen, dikmakers en vergelijkbare claims als het om fruit gaat, mag je als het aan ons ligt voorzichtigjes bekogelen met perziken. Nee, nog beter: met grapefruits. Of appels.
Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt). Let op: Ondanks de lage glycemische index bevatten sinaasappelen wel fruitsuikers.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Net zoals andere citrusvruchten zijn sinaasappels een goede bron voor vitamine C. Vitamine C heeft namelijk effect op de collageen productie van de huid (verantwoordelijk voor een jeugdige en volle verschijning) en helpt de opperhuid beschermen tegen factoren van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.
Erg goed voor wie wel een weerstand boost kan gebruiken. Sinaasappel zit immers vol met vitamine C (goed voor je weerstand) en gember bevat antivirale en antibacteriële eigenschappen. Nou, dat kon die keel wel gebruiken kan je zeggen. De sinaasappel geeft een lekkere smaak aan je thee.
"Sinaasappelsap blijft niet erg lang in de maag, waardoor je snel weer hongerig wordt", legt Postma-Smeets uit. "Je kunt er beter voor kiezen een hele sinaasappel te eten." Of je combineert het sapje met een volkoren boterham of broodje.
Nu wordt er vooral sinaasappelolie uit de schillen gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
Culinair. Schillen worden al langer gebruikt in de keuken, dan sinaasappels gegeten worden. Het meest bekend is het gebruik in gebak, maar er zijn talloze andere toepassingen, zoals het voorkomen van klonterende basterdsuiker. Basterd en andere natte suikers worden een klomp als je ze langer bewaart.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Je geeft je immuunsysteem een boost
Komt dat eens goed uit, want ook mandarijnen zijn rijk aan vitamine c. De vitamine zorgt ervoor dat bacteriën en virussen ons lichaam minder makkelijk kunnen betreden. Een mandarijn kan je helpen om genoeg vitamine C binnen te krijgen.
Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.
Een sinaasappel pellen en eten zoals het hoort? Snij eerst de uiteindes van de sinaasappel. Maak vervolgens een niet al te diepe inkeping in de zijkant en trek de vrucht voorzichtig open. Et voila, aanschouw de gemakkelijk te eten sinaasappelpartjes!
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …