Grebbeberg vanuit Rhenen is een beklimming in de regio Utrecht. Hij is 1.5 kilometer lang en overbrugt 25 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 1.6%. Daarmee scoort deze klim 8 klimpunten. De top van de beklimming ligt op 50 meter hoogte.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming. Welke methodiek je ook gebruikt. De combinatie van afstand, stijgingspercentage en hoogteverschillen maken deze vulkaan een klim voor alleen échte berggeiten.
Keutenberg. 22%. De steilste helling van ons land en het grote broertje van de eerder genoemde Dodeman. Vanuit Schin op Geul rijd je naar Engwegen waar het asfalt direct omhoog begint te lopen.
Gulperberg vanuit Partij
Wie de meest meedogenloze kant van deze kuitenbijter aandurft, kiest Partij. Meer dan 200 meter lang liggen de stijgingspercentages boven de 13% en dat maakt 'm de steilste wielerbeklimming van Zuid-Limburg. De klim is kort - nog geen halve kilometer - maar dus zeer krachtig.
De Bemelerberg is dé helling bij uitstek om je benen eens goed te testen. Het wordt nooit echt stijl en als je een beetje geoefend bent dan kun je deze klim keihard op het buitenblad omhoog rammen. Het stijgingspercentage ligt rond de 4 a 5%.
Schattingen variëren van 800 tot 1500 meter voor de lengte, 5 tot 8 % voor het gemiddelde hellingspercentage en 10 tot 12 % voor het maximale hellingspercentage. Volgens sommige metingen heeft de helling een lengte van 1450 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 5% en een maximaal stijgingspercentage van 12 %.
De routes zijn in totaal 2100 m lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Op de meest noordelijke route wacht aan het einde van het parcours ook nog eens een keienstrook van 150 meter met een stijgingspercentage van maar liefst 15%. Een echte kuitenbijter dus!…
De Vaalserberg is de belangrijkste toeristische trekpleister van de gemeente Vaals. Bovenop de Vaalserberg vindt u namelijk, op 322 meter boven NAP, het hoogste punt van Nederland.
Hardlopen over de steilste straat ter wereld
De straat is daarmee steiler dan voorgaande nummer 1: de Baldwin Street in Dunedin in Nieuw-Zeeland, dat een helling heeft van 35%.
De K2 is heel supersteil, waardoor alleen de allerbeste klimmers boven kunnen komen. De kans op vallende stenen en lawines is heel groot. Klimmers kunnen dus bedolven raken onder stenen of sneeuw. Daarnaast zitten er allerlei diepe kloven in de berg, waar je echt niet in moet vallen.
Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro. Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.
De algemene risico's van de klim- en bergsport zijn sinds jaar en dag bekend. De basis van alles is hoogteverschil. Hieraan gerelateerd zijn gevaren zoals struikelen, vallen, steenslag, blikseminslag of lawines. Zelf hartstilstand door inspanning is een afgeleide van hoogteverschil.
Op een van de stortbulten op het VAM-terrein te Wijster is sinds 2001 een informatiecentrum gevestigd. De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en begroeid met gras, is met een hoogte van 63 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe. In de volksmond wordt deze heuvel wel de VAM-berg (Col du VAM) genoemd.
VAM is een afkorting van het Italiaanse Velocità Ascensionale Media, wat gemiddelde klimsnelheid betekent. Het is een manier om de behaalde hoogtewinst te meten, uitgedrukt in verticale meters per uur.
We hebben de tien steilste skipistes van de Alpen op een rijtje gezet. Op de 1e plaats staat de Langer Zug in Lech (Oostenrijk). Deze heeft een hellingspercentage van 142 %.
Op nummer 1: Col du Galibier! Deze loeizware beklimming in Frankrijk beklim je vanuit Saint-Michel-de-Maurienne voor het meest slopende resultaat. De verschrikking zit hem niet in het gemiddelde stijgingspercentage van 'slechts' 6%. Bij de Galibier zit het in de lengte van maar liefst 31,5 kilometer.
Het 'Provinciaal Verzetsmonument' te Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul) is een zeshoekige gedachteniskapel, geplaatst op een plateau tegen de helling in een bocht van de Cauberg. De helling is afgegraven en wordt gesteund door een ovaalvormige keermuur.
De beklimming start rustig met percentages rond de 3%. Na een lichte daling begint het echte werk. Na een stuk van 5% valt de beklimming weer even stil om de laatste 400 meter goed steil te eindigen. Er zijn maar weinig mensen die de laatste steile 50 meters met grote snelheid opknallen.