veilig rauwIn ongebakken bloem of meel kan de E.coli bacterie verstopt zitten waar je (ernstig) ziek van kunt worden.
De reden: de bloem die in het rauwe deeg zit kan u doodziek maken. Een wetenschappelijke studie, die woensdag gepubliceerd werd in The New England Journal of Medicine, bevestigt dat bloem besmet kan zijn met de Shiga toxine producerende E. coli-bacterie, die ook in uitwerpselen terug te vinden is.
Een studie waarschuwt dat het proeven van ongekookt voedsel met meel je gevaarlijk ziek kan maken. Je wist vast al dat je risico loopt op salmonellabesmetting als er rauw ei in het deeg of beslag zit. Nieuw onderzoek toont aan dat je bij het voorproeven nog ergens anders voor moet oppassen: E.
De gevaren van rauw deeg eten
Dat komt doordat het rauwe deeg ongekookt meel en rauwe eieren bevat en deze kunnen besmet zijn met salmonella, E.coli of andere bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kan je buikpijn krijgen en of zelfs ziek worden.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
ð Van rauw beslag kun je buikpijn van krijgen of zelfs ziek worden. In het beslag zit namelijk rauw ei, waar schadelijke bacteriën als salmonella in kunnen voorkomen.
Daarnaast: rauwe bloem is ook niet zo gezond voor je. In rauwe bloem kan namelijk de E. coli bacterie zitten en hoewel het risico klein is dat je er heel erg ziek van wordt, kun je er maar beter een beetje voorzichtig mee zijn.
Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Volkoren tarwe is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen.
In (tarwe)meel zitten belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen maar ook veel koolhydraten en suikers. Daarom is het soms handig om een gezonder alternatief of een lichtere variant op meel te kiezen.
Geraffineerd meel bevat veel eenvoudige koolhydraten, die snel door het lichaam worden opgenomen en tot een stijging van de insuline kunnen leiden (1). Dit kan een energiecrisis veroorzaken en het risico op diabetes en andere chronische aandoeningen vergroten (2).
Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken gebruikt worden.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Dat zijn veel vragen in één keer! Het verschil tussen zelfrijzende bloem en gewone bloem is dat er bij zelfrijzende bloem bakpoeder is toegevoegd, wat er voor zal zorgen dat gebak, brood of patisserie beter zal rijzen en dus luchtiger wordt.
Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel. Door die eruit te zeven zorgt u ervoor dat uw deeg een optimale samenstelling heeft. De belangrijkste reden is echter dat u er door uw bloem te zeven voor zorgt dat er meer lucht komt in uw bloem.
Waarom moet ik de bloem eerst afbakken in de oven? Er zitten ook risico's verbonden aan het eten van rauwe bloem, omdat zich hier bacteriën in kunnen verbinden. Om echt geen enkel risico te lopen verhit je de bloem in de oven om eventuele bacteriën daarin te doden.
Tarwemeel is al iets fijner omdat het vermalen wordt zonder kiem. Meel of een mix van meel en bloem is geschikt voor brood. Bloem is wat overblijft als meel gezeefd wordt. In tarwebloem zitten geen kiem of zemelen, enkel de kern (het meellichaam) wordt gebruikt.
Je kunt patentbloem gebruiken voor recepten waar enkel 'bloem' of 'tarwebloem' wordt vermeld. Andersom kan je tarwebloem gebruiken in plaats van patentbloem, maar houd er rekening mee dat je baksel misschien wat minder luchtig wordt door een lagere hoeveelheid gluten.
Jazeker!Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren.
Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen patentbloem en tarwebloem het eiwitgehalte en de glutenvormende eigenschappen. Patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en een beter glutenvormend vermogen, terwijl tarwebloem een lager eiwitgehalte heeft en een iets minder elastische structuur oplevert.
Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel. Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Niet alleen snoepte ik vroeger graag stiekem van het koekjesdeeg wanneer er thuis koekjes werden gebakken, ook wanneer cake werd gemaakt kon ik daar echt niet aan weerstaan. Cake beslag, ook wel “batter” genoemd, smaakt net iets anders dan koekjesdeeg, maar het is minstens even lekker!
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Mocht het beslag je nou te dik lijken, voeg dan nog een scheutje melk toe.