Voor de Indiërs betekent curry `saus` of `jus`. Een authentieke Indiase curry is een combinatie van een geroerbakte masala (mix van uien, knoflook, gember en tomaten), verschillende specerijen en vlees, groenten of vis. Het resultaat is een soort stoofpot.
Een curry is een gerecht dat bestaat uit groenten en vlees of vis die worden gestoofd in een kruidige of pittige saus. Die saus wordt op smaak gebracht wordt met kruiden als kurkuma, komijn, koriander en gember of gele, groene en rode currypasta's.
Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Kokosmelk zorgt er voor dat de saus compacter wordt en dat alle smaken van de verschillende kruiden tot hun recht komen. De gebruikte ingrediënten verschillen per land, waardoor de curries ook per land verschillen.
Veel gebruikte ingrediënten zijn: kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curry's wordt kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.
De smaak kan gaan van scherp tot mild, een beetje zoetig en zurig. Kruidig door de specerijen. Wordt klassiek gebruikt in een curry met rundsvlees en aardappelen, maar is ook heel lekker met lamsvlees.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Over het algemeen worden Thaise smaken geïnterpreteerd als 'sweet, sour en spicy'. In de Thaise keuken gebruikt men veel verse kruiden en smaakmakers, zoals koriander, gember, rode peper en limoen. Deze smaken komen terug in veel verschillende gerechten, zo ook in de curries.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Het is een heerlijke kruidige, verwarmende specerijenmix die het goed doet in curry's (met vlees of groenten) en in tandoorigerechten. Garam masala betekent letterlijk 'heet mengsel'. Niet omdat het een pittige kruidige mix is, maar vooral omdat het een verwarmende kruidenmix is.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Groene curry
Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper. De curry is naast pittig lekker fris, omdat er ook nog verse koriander, limoenblad (kaffir) en Thaise basilicum doorheen gaat.
Omdat dit een Thaise curry is gemaakt van kokosmelk en verse groene paprika , is de kleur die eruit komt een zacht, romig groen of, zoals deze kleur in het Thais wordt genoemd, "zachtgroen". De ingrediënten zijn niet precies vastgesteld.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.
Currysaus. Currysaus is wat ongezonder dan ketchup met 137 kcal per 100 ml. Je zou denken dat het allebei rood is en dus minder vet dan mayonaise, maar curry is geen goed alternatief.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Kerrie of curry is in feite een samenstelling van andere specerijen en kruiden. De naam kerrie is afkomstig van het woord kari, wat in Tamil saus betekend.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Of de rode of de groene currypasta favoriet is, is een kwestie van smaak. De rode is iets ronder en dieper van smaak, de groene is frisser.
Voeg pindakaas toe om de pittige smaak te nuanceren
Maak je een stoofschotel, curry of soep? Dan kun je prima een lepel pindakaas toevoegen. De smeuïge smaak van pindakaas zal je gerecht zelfs nóg beter laten smaken! Vergeet niet om te vragen of iemand een notenallergie heeft.
Currypasta bestellen | Albert Heijn.