Zuursmakende melk is niet bedorven en kan gewoon aan de baby worden gegeven. Als de baby deze zuursmakende melk weigert is het aan te bevelen om de melk eerst te verhitten en dan te koelen.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot. Voordat je melk weggooit, kun je eerst kijken of deze inderdaad bedorven is.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Draai het flesje voorzichtig rond om de lagen te mengen, voordat je je baby voedt. Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Als de baby ook met borstcompressie niet meer drinkt, geef dan de andere kant en pas ook hier borstcompressie toe. Blijf van borst wisselen zolang de baby een redelijke hoeveelheid melk krijgt. Natuurlijk kan het geen kwaad om de baby te laten sabbelen tot hij loslaat wanneer hij eenmaal een goede voeding heeft gehad.
Per voeding beide borsten aanbieden en je baby tenminste 20 minuten aan de eerste borst laten drinken. Vaak drinkt je baby wel aan de tweede borst, soms niet. Dat maakt niet uit. Kijk naar je baby.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk.In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig!
Opgewarmde moedermelk kun je tot 1 uur na het opwarmen gebruiken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in, maar gooi eventuele restjes weg.
Bewezen is dat doorgaan met borstvoeding geven na zes maanden de kans op ziekten in de kindertijd en als volwassene verlaagt en je baby helpt om sneller te herstellen, als hij of zij toch ziek wordt. En hoe langer je ermee doorgaat, hoe langer de bescherming duurt.
Woorden als 'borstvoeding' en 'moedermelk' zuden achterhaald zijn, en met een nieuw taalbeleid worden verloskundigen aangemoedigd in plaats daarvan 'mensenmelk' gebruiken, om genderinclusiviteit aan te moedigen.
Borstvoeding geven is vermoeiend: niet waar
Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Een voedingsmoment is dan tevens rustmoment. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen, moeten gevoed worden.
Heeft mijn baby de eerste zes maanden echt alleen moedermelk nodig? Ja. Moedermelk geeft je baby alles wat hij in de eerste levensmaanden nodig heeft. Als hij alleen borstvoeding krijgt, heeft hij niet eens water nodig!
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat uw kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooit u weg.
Moedermelk ontdooien
Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast of onder lauwwarm stromend water. Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Hoe langzamer je de melk opwarmt, hoe beter de eigenschappen van de moedermelk bewaard blijven. In de magnetron gaat het sneller dan in een flessenwarmer. Als je de magnetron gebruikt, verwarm je een flesje van 100 milliliter melk ongeveer 30 seconden op 600 watt.
Normaal gesproken laat je je kindje aan de eerste borst net zo lang drinken totdat hij vanzelf los laat. Daarna bied je ook de tweede borst aan. Soms kan het beter zijn om gedurende de voeding vaker van borst te wisselen. Zo geef je tijdens één voeding vier, zes of meer 'borsten'.
Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt.
45 minuten per borst is vrij lang. Indien je kindje actief drinkt en dit na een tijdje minder wordt zou je op dat moment kunnen wisselen naar je andere borst. Daarna weer terug. Tussentijds wat vaker wisselen kan helpen om je baby actiever te laten drinken.
Kolf zo mogelijk beide borsten tegelijk. Dien warmte toe op de borsten voor het kolven (warme doek of warme douche). Masseer de borst voor en /of tijdens het kolven (dit stimuleert ook tot meer melk volume).