Toename sociale eenzaamheidSterke sociale eenzaamheid komt het vaakst voor onder 45- tot 55-jarigen (19 procent), maar ook 25- tot 45-jarigen gaven aan zich vaak sociaal eenzaam te voelen (15 procent). Onder 25- tot 35-jarigen steeg de ervaren sociale eenzaamheid in deze jaren het sterkst: van 10 naar 15 procent.
De helft van de studenten (51%) ervaarde in 2021 psychische klachten (zoals angst en somberheid), van wie 12% in ernstige mate. Hun mentaal welbevinden (dat is: veerkracht, positieve mentale gezondheid en levenstevredenheid) is niet in balans.
Eind 2021 bleek uit onderzoek onder 28.000 studenten dat de helft van hen psychische klachten zoals angst en somberheid ervaart. Ruim de helft van de studenten (61 procent) ervaart veel stress.
Meer dan de helft van de studenten (51%) ervaart psychische klachten. Veel studenten ervaren eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen. Studenten die wekelijks cannabis gebruiken of weleens (zonder doktersvoorschrift) een concentratieverhogend middel gebruiken, hebben vaker dit soort klachten.
Uit dit onderzoek blijkt dat 53 procent van de studenten kampt met klachten.
De hoge mate van prestatiedruk en stress die studenten ervaren komt voornamelijk voort uit een opeenstapeling van onzekerheden, luidt de belangrijkste conclusie van het onderzoek. Deze opeenstapeling leidt tot een sterk gevoel van onbehagen en overbelasting, aldus de onderzoekers.
Naast de prestatiedruk tijdens je studie is er ook druk om sociale contacten te onderhouden, een jaar in het bestuur van een studenten- of studievereniging te gaan, te werken, vrijwilligerswerk te doen, mooie vakanties of reizen te plannen en in het buitenland te studeren.
In 2017 gaf 27,6 procent van de meisjes aan emotionele problemen te ervaren.In 2021 is dit percentage gestegen naar 43 procent. Ook onder meisjes in de basisschool is het aandeel dat met emotionele problemen kampt flink gestegen, van 14,4 procent in 2017 naar 32,6 procent in 2021.
Bij jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) is de psychische gezondheid het meest verslechterd.Waar in 2019 ongeveer 14 procent een MHI-5-uitkomst van minder dan 60 had, was dat 24 procent in 2021. Maar ook meer jonge mannen kregen te maken met een slechtere mentale gezondheid.
De gemiddelde leeftijd van studenten bedraagt 22,7 jaar, waarbij hbo-studenten gemiddeld 22,4 jaar oud zijn en universitaire studenten gemiddeld 23,0 jaar oud zijn. Internationale studenten zijn gemiddeld 6 maanden ouder dan Nederlandse studenten.
Iets meer dan de helft had een studieschuld van minder dan 10 duizend euro. Ruim 100 duizend (oud-)studenten hadden een schuld van minstens 50 duizend euro, waaronder 1,4 duizend met meer dan een ton schuld. Begin 2022 was de gemiddelde studieschuld1 van alle (oud-)studenten 16,4 duizend euro.
Vermoeidheid, paniek, en depressie zijn de vaakst genoemde klachten. Het is op- vallend dat in het landelijke onderzoek van de LSVb (2013) dezelfde drie klachten het meest naar voren kwamen. Deze drie klachten lijken vandaar de klachten waar studenten inderdaad het meest mee te kampen hebben (gehad).
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst.
Cijfers depressie en suïcide. In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen van 18-75 jaar ooit in het leven te maken met een depressie (2019-2022). Elk jaar geldt dat voor ongeveer 9% van de volwassenen. Vrouwen in de leeftijdscategorie 18-34 jaar hebben de grootste kans op een depressie (2019-2022).
Het merendeel van de studenten was emotioneel uitgeput en ruim een kwart van de studenten gaf aan soms of vaker levensmoe te zijn. Bijna 80% van de studenten gaf aan zich eenzaam te voelen, waarvan 29% zich sterk eenzaam voelt. 80% gaf aan dat hun eenzaamheidsgevoelens zijn toegenomen sinds de coronamaatregelen.
In Nederland zijn jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar van alle leeftijdsgroepen het minst gelukkig met hun leven [12]. In 2021 rapporteerde 51% van de studenten in het hbo en wo (veelal lichte tot matige) psychische klachten en rapporteerde en 68% rapporteerde emotionele uitputtingsklachten.
Kinderen en adolescenten die snel boos, angstig of verdrietig zijn, lopen een groter risico op het krijgen van een depressie. Andere risicofactoren zijn een naar binnen gekeerde houding, een geringe mate van autonomie, een lage zelfwaardering en de neiging negatief over zichzelf te denken bij tegenslag.
Bijna 1 op de 4 spreekt over 'heel lastig'. 49% zegt ook dat de coronacrisis een effect heeft op hun fysieke gezondheid. 45% van de ondervraagde jongeren ervaart heel concreet paniekgevoelens, angstaanvallen, voelt zich eenzaam, verliest zijn eetlust of spreekt van slapeloosheid.
In 2021 zei 14 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar zich sterk emotioneel eenzaam te voelen. In 2019, vlak voor het begin van de coronacrisis, was dat nog 8 procent. Deze grote toename maakt de gevolgen van de coronacrisis voor jongeren duidelijk.
Van de jongeren gaf 1 op de 3 aan in de laatste 4 weken mentale klachten te ervaren.
In het schooljaar 2021/2022 gingen bijna 630 duizend jongeren naar een vorm van voortgezet onderwijs. Hiervan volgde ruim 20 procent een vmbo- opleiding, 3 procent het praktijkonderwijs, ruim 17 procent havo en ruim 18 procent vwo. Bijna 42 procent van de jongeren zat in een algemeen leerjaar.
Bijna 70% van de studenten geeft aan vaak tot zeer vaak de druk om te presteren te ervaren. Prestatiedruk kan leiden tot overmatig perfectionisme en psychische klachten, zoals faalangst, stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out. Prestatiedruk ontstaat door de verwachtingen van: Jezelf.
Zo meldde het Nederlands Kenniscentrum voor Angst, Dwang Trauma en Depressie in 2019 dat een derde van de studenten last heeft van faalangst.
TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem. In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren.