Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
Als burger kunt u namelijk niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is hiertoe bevoegd en uitsluitend na aangifte en bij een verdenking van een misdrijf (zoals een mishandeling of diefstal).
Uw medewerkers mogen de camerabeelden bekijken en mogen bezwaar maken. U mag de camerabeelden niet langer bewaren dan nodig is. De richtlijn voor de bewaartermijn is maximaal 4 weken. Daarna moet u de beelden wissen.
Uw werkgever mag beelden niet langer dan 4 weken bewaren. Behalve als hij daar een goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld als op de beelden bewijs staat van diefstal.
Camerabeelden zijn ondersteunend bewijs. De politie maakt gebruik van camerabeelden als dat mogelijk is, namelijk in opsporingsonderzoeken.
Bewaartermijn camerabeelden is 28 dagen, dus 4 weken. Een strafbaar feit mag zolang bewaard worden als nodig. Heimelijk cameratoezicht mag alleen via POB, via melding Autoriteit Persoonsgegevens en DPIA.
De politie kan incidenteel cameratoezicht inzetten. Ook dan valt de verwerking van de camerabeelden onder de Wpg. Ook bij incidenteel cameratoezicht is de korpschef dus de verwerkingsverantwoordelijke, moet de verwerking aan de Wpg voldoen en moet de korpschef dit kunnen aantonen.
De beelden worden ten hoogste vier weken bewaard (voor Zwitserland – 3 dagen, en voor Duitsland – één week). Daarna worden alle beelden gewist. Indien beelden voor verder onderzoek of bewijs van een beveiligingsincident moeten worden opgeslagen, dan mogen zij worden bewaard voor zover dit noodzakelijk is.
De advocaat kan het dossier voor u opvragen en in de gaten houden wat er met uw zaak zal gebeuren. Heeft u een dagvaarding ontvangen? De advocaat kan het dossier opvragen, getuigen oproepen of camerabeelden opvragen en u uiteraard tijdens de zitting bijstaan.
Cameratoezicht op openbare plaatsen
De overheid mag alleen gebruikmaken van cameratoezicht voor: de handhaving van de openbare orde;de verkeersveiligheid;de opsporing van criminaliteit.
Uw werkgever mag soms camera's gebruiken om personeel en eigendommen te beveiligen. Maar uw werkgever mag deze camerabeelden niet gebruiken om u aan te spreken of te beoordelen. Een verborgen camera mag normaal gesproken niet. Maar is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal of fraude op uw werk?
In Nederland bestaat 'vrijheid van informatiegaring', als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van informatiegaring betekent dat het toegestaan is om te filmen en fotograferen in openbare ruimtes.
Hoewel je in beginsel het recht hebt om te filmen, dien je bij publicatie van de opnames rekening te houden met het portretrecht van de agenten. Dit betekent dat je de foto's of video's mag publiceren, maar de agenten onherkenbaar moet maken om hun privacy te waarborgen.
De belangrijkste regel bij camera's bij uw eigen huis is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Hoe lang bewaren wij camerabeelden? Wij bewaren de afbeeldingen van de producten voor 180 dagen. Het systeem is zo getraind om afbeeldingen van producten die niet in de database staan direct te verwijderen.
Je krijgt van ons ruim de tijd om je opdracht op te halen en wij gaan je uiteraard hier ook aan helpen herinneren. Pas na twee maanden laten wij jouw opdracht vernietigen.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Bewijs is in het strafrecht de informatie die aantoont dat de verdachte datgene heeft gedaan waarvan hij beschuldigd wordt. De beschuldiging staat normaal gesproken in de tenlastelegging, opgesteld door de Officier van Justitie als vertegenwoordiger van de staat.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen.
Mag je zomaar iemand filmen? De algemene regel die geldt is: fotograferen en filmen op de openbare weg en in openbare ruimtes mag. Fotograferen en filmen op de openbare weg en in openbare ruimtes is toegestaan, omdat het valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Wettelijk gezien houdt niets je tegen om printstatistieken bij te houden. Máár je mag dat alleen doen om na te gaan hoeveel er wordt geprint en wat dat precies kost. Wat voor inhoud je medewerkers precies afdrukken, mag je níét monitoren. Ook individuele rapportages zijn in principe uit den boze.
Als werkgever mag u uw werknemers alleen controleren als u voldoet aan de eisen uit de privacywetgeving. Zo moet u goed kunnen beargumenteren waarom monitoring van uw werknemers noodzakelijk is. En dat dit organisatiebelang zwaarder weegt dan de inbreuk op de privacy van uw werknemers.