Als je op Aarde een massa hebt van 80kg, is je gewicht dus 80 x 9,8 = 784N. Op de Maan is je massa ook 80kg, maar je gewicht is 80 x 1,6 = 128N, ongeveer een zesde deel van je gewicht op Aarde. Toch is het feit dat een personenweegschaal een resultaat in kilogrammen geeft niet helemaal fout.
Ook de maan heeft zwaartekracht, maar de maan is kleiner en lichter dan de aarde en als we ons op de maan zouden kunnen wegen, zouden we maar ongeveer één-zesde wegen van ons gewicht op aarde. Maar waarom valt de maan dan niet op de aarde, zoals een appel uit een boom? Dat komt omdat de maan nooit stilstaat.
Als een astronaut in het ISS op een weegschaal zou gaan staan, dan geeft de weegschaal 0 kilogram aan! Je zegt dat de astronaut “gewichtloos” is. Gewichtloos betekent: zonder gewicht.
De zwaartekracht aan het oppervlak van de planeet bedraagt 0,38. Iemand die op aarde 40 kilogram weegt, zou op Mars 0,38 x 40 = ruim 15 kilogram wegen.
Hoeveel weeg je op andere hemellichamen? Belangrijk! Je massa (in kg) blijft overal in het zonnestelsel hetzelfde, of je nu op de maan rondhuppelt dan wel platgedrukt wordt door de verpletterende zwaartekracht van de zon. Alleen voelt het aan alsof je massa op de maan ongeveer zes keer lager is.
Als je op Aarde een massa hebt van 80kg, is je gewicht dus 80 x 9,8 = 784N. Op de Maan is je massa ook 80kg, maar je gewicht is 80 x 1,6 = 128N, ongeveer een zesde deel van je gewicht op Aarde. Toch is het feit dat een personenweegschaal een resultaat in kilogrammen geeft niet helemaal fout.
We voelen vrijwel niets van het feit dat de Aarde roteert: we worden niet van de planeet af geslingerd, we vallen niet om en bomen groeien niet scheef. De reden hiervoor is dat het effect van de zwaartekracht door de grote massa van de Aarde veel sterker is dan dat van de centrifugaalkracht als gevolg van haar rotatie.
De laag lucht om Mars bevat geen zuurstof, maar bestaat voor het grootste deel uit een andere stof: koolstofdioxide. Een mens zou er dus niet kunnen ademen. Het ruimtewagentje wist de koolstofdioxide om te zetten in zuurstof. Het resultaat zou genoeg moeten zijn om een astronaut zo'n 10 minuten te laten ademen.
Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel en is een gasplaneet. De planeet bestaat voornamelijk uit waterstof. Jupiter is veruit de grootste en zwaarste planeet in ons zonnestelsel.
De reis naar de rode planeet kost vele miljarden en je bent minimaal een half jaar onderweg. Daarbij wordt het ook nog een enkeltje: terugkeren is (voorlopig) onmogelijk. Toch lanceerden meerdere landen afgelopen jaren raketten richting Mars om onderzoek te doen naar de planeet.
Staande op de grond of zittend op een stoel word je door de zwaartekracht van de aarde aangetrokken. Wat je ervaart als een gevoel van gewicht is de reactiekracht die opgewekt is waar je staat of onder je zitvlak. Zonder ondergrond is er geen gewicht en zou je je gewichtloos voelen.
Gewicht is G= m.a. Omdat a (dat is de valversnelling (op aarde 9,81/s2) hoger wordt door je sprong neemt ook je gewicht toe uitgedrukt in N(ewton), je massa blijft daarbij gelijk ook al geeft je weegschaal een hoger getal aan, want je weegschaal geeft je gewicht deze is 'ongelukkkigerwijs' niet uitgedrukt in N maar in ...
Als aardbewoners vinden we zitten, lopen, dingen oprapen en in bed liggen heel gewoon. Maar in de ruimte is dat allemaal niet mogelijk. Is een ruimtevaartuig eenmaal in een baan rond de Aarde, dan is alles erbinnen gewichtloos. Alles wat niet is vastgemaakt, zweeft dan.
Nee, tenzij het een botsing met een andere planeet betreft. Langer antwoord: De aarde is een grote, zware planeet.
Op andere planeten is dit getal anders. Op de maan is de zwaartekracht bijvoorbeeld veel minder sterk. Dit komt omdat de valversnelling hier maar 1,62 m/s 2 is.
Vooruitzicht. Astronomen hebben, met behulp van gegevens afkomstig van de ruimtetelescoop Hubble, berekend dat de Melkweg waarschijnlijk over 4 miljard jaar zich zal samenvoegen met het Andromeda-sterrenstelsel. De zon raakt wellicht uit haar koers, maar dat zal verder geen gevolgen hebben voor het zonnestelsel.
Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur bedraagt er -196 graden Celsius.
De gemiddelde temperatuur op Mars (ongeveer -63°C) is aanzienlijk kouder dan op Aarde (+15°C). Temperatuurvariaties volgens de seizoenen zijn echter zeer groot. Het temperatuurverschil tussen dag- en nachtzijde is ook groot.
Mocht de mens ooit op Mars willen staan dan zal een afstand van zo'n 60 miljoen kilometer afgelegd moeten worden. Op dit moment wordt verwacht dat een vlucht naar Mars ongeveer acht maanden zou duren. Dit duurt niet veel langer dan een sonde erover doet om op Mars te komen.
Mars wordt vaak de 'Rode Planeet' genoemd, omdat hij aan de hemel staat als een oranje-rode ster. Vanwege de kleur noemden de oude Grieken en Romeinen de ster naar hun oorlogsgod. Dankzij ruimteonderzoek weten we tegenwoordig dat de planeet die kleur heeft omdat de rotsen op Mars roest bevatten.
Dat de Maan zich zal losmaken van de Aarde is grote onzin. De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Het enige gevolg hiervan is echter dat de maand steeds langer duurt.
Er zal een flinke tsunami ontstaan en de superstorm heeft veel stof en puin in de dampkring gegooid. Daarnaast stopt de traditionele dag/nacht-cyclus. Omdat de beweging van de zon langs de hemel niet stopt, is het zes maanden lang 'dag' en zes maanden lang 'nacht'.
Een maanwandeling maken kan daarom niet zomaar. Je kunt er alleen rondlopen als je een speciaal pak draagt, dat je beschermt tegen de kou, hitte en de UV-straling. Op de Maan en in de ruimte is geen lucht. Om op de Maan te kunnen lopen, heb je je eigen voorraad lucht nodig.