Stekken van salvia's neem je van een zijscheut. Je kunt zo'n zijscheut vergelijken met dieven bij tomaten: ze groeien tussen een bladpaar en de stengel van de plant. Kies een scheut zonder bloem. Bewaar de stekken in de tussentijd in een plastic zakje: zo voorkom je dat je stekjes te snel uitdrogen.
Knip een stekje van de plant af op een lengte van acht tot tien centimeter. Verwijder de onderste blaadjes van het takje en halveer de andere blaadjes om verdamping te beperken. Vul een potje met stekgrond. Doop het stengeltje in stekpoeder en steek het vervolgens in de stekgrond.
Vermeerderen: Salie kan in maart gezaaid worden en in mei in de volle grond zetten. Echter, de makkelijkste manier om salie te vermeerderen is om de pol te scheuren. Dit kan na een jaar of 2 a 3 en gelijk het eerste jaar zullen de oude pollen gaan uitdijen.
De bloemstelen van de salie verhouten elk jaar meer, daarom is het slim om na de bloei de plant flink te knippen. Salie knippen kan ongeveer vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Knip de oppervlakkig uiterste delen van de salie weg. De salie kan dan weer mooie nieuwe bladeren vormen en blijft mooi compact.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
de plant kan 's winters beter binnen worden overgehouden om bevriezing te voorkomen. Knip de salvia licht terug en pot de plant op, overwinteren op een koele vorstvrije plaats. Weinig water geven.
Oogsten. Het leuke is dat je salvia het hele jaar kunt blijven oogsten, ook in de winter, omdat de plant wintergroen is. Gebruik steeds vers blad, omdat ouder blad wat muf kan smaken.
Ja, siersalie (Salvia) is over het algemeen een vaste plant, al zijn er ook Salvia's die als eenjarige perkplant toegepast worden. Hij is bladverliezend, en wordt in de winter of vroeg in het voorjaar op enkele centimeters boven de grond afgeknipt. Hij loopt daarna van onderaf weer bossig uit.
Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.
Scheuren kan in het voorjaar en in het najaar. Het voordeel van scheuren in het najaar is dat u de planten makkelijk herkent, omdat de bovengrondse delen niet afgevroren of nog maar net weer aan het groeien zijn. Planten die in het vroege voorjaar bloeien, deelt u sowieso in het najaar.
Stekken kan met ontzettend veel verschillende planten. Kruiden als lavendel en rozemarijn lenen zich er bijvoorbeeld goed voor, maar ook geraniums, rozen en azalea's kun je prima stekken. Als je een goed stekje afknipt, zal het in de meeste gevallen wel lukken om er een nieuw plantje uit te laten groeien.
De meeste soorten salie kunnen buiten prima overwinteren, maar voorkom dat hun wortels langdurig nat komen te staan. Dan sterven de planten af. Strooi aan het begin en einde van de zomer een paar handjes beendermeel of mestkorrels om de salieplant en werk dit voorzichtig in de grond. Salie leeft vaak niet zo lang.
Salvia officinalis of echte salie is een bekend keukenkruid. In dezelfde lipbloemenfamilie zitten zo'n 1200 verschillende soorten sierlijke tuinplanten.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Salie is een doorlevende, houtachtige plant die winterhard is. Ze vraagt een echt zonnige standplaats en een mineraalrijke, goed doorlaatbare bodem. Groeit salie in de halfschaduw of schaduw, dan zal ze wel groeien maar dan ontwikkelt ze meer thyon wat giftig is.
Wanneer de plant volgroeid is hoef je eigenlijk nog maar heel weinig water te geven. Dat hoeft enkel wanneer het heel droog is of wanneer je merkt dat de plant wat slap gaat hangen. Het is heel belangrijk dat salie niet te lang nat staat. Je moet dus een goed drainerende bodem hebben.
Salie is een zeer mooie vaste plant. In juni - augustus bloeit hij met vele, slanke, rechtopgaande aren in roze, paars of wit. De aren zijn prachtige snijbloemen en ze bevatten veel nectar. Bijen en vlinders zijn er gek op.
Salvia's met kleine bladeren zijn meestal winterhard tot +/- -10 graden. De salvia zou bij een milde winter in de volle grond kunnen blijven staan. Terwijl bij een strenge winter de plant toch echt beschermd moet worden tegen de vrieskou.
Gaura Lindheimeri zaait zichzelf uit als je de stengels niet afknipt voor de winter. Verder kun je de plant zelf vermeerderen door in de zomer stekken te nemen. Gaura lindheimeri staat ook erg leuk in een pot op het terras, verder is de plant geschikt als snijbloem.
Salie bevat allereerst krachtige antioxidanten. Rozemarijnzuur is daar een van, dit is een polyfenol, oftewel een sterk antioxidant. Maar het bevat nog meer antioxidanten, namelijk carnosol en carnosinezuur. Dit zijn belangrijke antioxidanten die onder meer je lever ondersteunen.
Uit veel onderzoeken blijkt dat salie een heilzame werking heeft. Het kruid brengt je vetprofiel in balans, zorgt ervoor dat je voedsel beter verteert, werkt kalmerend en zuiverend op de luchtwegen, zorgt voor een frisse adem en heeft een goede invloed op de werking van je geheugen.
Hoe hoog wordt de Salvia officinalis? Salie is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 à 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De planten worden 50 à 75 cm hoog.
Tot slot wat betreft de salie verzorging; wees niet te royaal met watergeven. De grond mag niet te nat zijn. Salie houdt van een vrij droge grond. In de zomer moet u ervoor waken dat de plant niet uitdroogt, maar dat geldt alleen bij lange, droge en warme periodes.