Over het algemeen geldt dat je sokken op maximaal 40 graden moet wassen. Dat geldt ook voor Happy Socks en naadloze sokken. Wollen sokken daarentegen kun je beter op maximaal 30 graden wassen, anders krimpen ze. Wandelsokken vragen ook nog om een aparte behandeling.
Slecht nieuws, je sokken verdwijnen echt in de wasmachine. In de machine zit achter de rubberen rand bij de deur een hele smalle kier tussen de trommel en de kuip. Omdat je sokken zo klein zijn, kunnen ze soms tijdens het wassen door deze kier heen worden gedrukt.
Droog de sokken niet in een droger. De beste manier om te drogen is het door ze aan een waslijn te hangen. Als je het in de droger stopt, kan de machine de stof uitrekken en de elastische vezels in de sokken verzwakken.
Katoenen sokken kunnen wel wat meer hebben en kun je behandelen op 30 tot 60 graden (afhankelijk van hoe vies ze zijn); Vieze, katoenen sportsokken kun je altijd het beste op 60 graden wassen voor het schoonste resultaat.
Stop de onderbroeken van ongeveer dezelfde kleur en dezelfde temperatuur in de wasmachine, en vul aan met ander wasgoed: onderbroeken en sokken wassen kan bijvoorbeeld prima.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Ja, het gebeurt echt wel eens: de wasmachine 'eet jouw sok op'. Zeker als het manchet (deurrubber) wat versleten is, komt het makkelijk voor dat een sok, BH of ander klein wasgoed klem glipt tussen het rubber. Dan glipt het bij een paar keer draaien al zo in de ruimte tussen de trommel en de kuip.
Hier hebben wij het verlossende antwoord op: je kan de natte was best een nachtje in de wasmachine laten zitten. Als je het 's ochtends meteen in de droger gooit of uithangt, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Laat de deur van de wasmachine wel dicht, anders gaat het stinken.
Iets in de trommel
Dan zit er mogelijk een munt of ander klein voorwerp tussen de trommel en de kuip. Je hoort het ratelen in de machine. Dit kan de trommel beschadigen. Verwijder daarom het voorwerp meteen.
Wassen: Sokken zonder katoen: 30 graden max. Sokken met katoen en gekleurde sportsokken: 40 graden max. Witte sportsokken: 60 graden max.
Doe een een half kopje zuiveringszout in een wasbak of halve emmer warm water. Laat de sokken hier een paar uur in weken voordat je ze in de wasmachine wast. De sokken worden hierdoor meteen ook weer mooi wit. Trek iedere dag schone sokken aan en na het sporten altijd.
Na het wassen van je sokken, moeten ze natuurlijk nog drogen. De droger heeft vaak hoge temperaturen, waardoor de sokken vrijwel altijd krimpen. Zonde, en daarom adviseren wij om al onze producten natuurlijk te laten drogen door de zon. Het geeft naast de frisse lucht en geur, ook een langere levensloop van je sokken.
Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.
Kan dat kwaad? Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Sokken houden je voeten warm. En dat is nodig want via onze voeten verliezen we veel warmte. Door sokken te dragen houdt je lichaam de warmte vast. Als je koude voeten hebt, krijgt je hele lichaam het koud.
Zeven paar per week. Stel, je doet de vieze sokken dagelijks in de wasmand en je doet (minimaal) eenmaal per week een was, die je kort daarna opvouwt en in de kast opruimt. Dan heb je steeds voorraad genoeg en zou je met veertien paar sokken al een heel eind komen.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden.