Als beginner kun je het beste beginnen met eenvoudige motieven, zoals een zonsondergang of bloemen, of abstract schilderen. Zo kun je geleidelijk vertrouwd raken met acrylverf en verschillende schildertechnieken.
Begin met je achtergrond
Als je vanaf een voorbeeld of een voorschets werkt, is het aan te raden om vooraf wat te expirimenteren met verschillende achtergronden en kleuren. De achtergrond werkt in hoge mate mee om de hoofdonderpwerpen nog beter uit te laten komen.
Van acrylverf tot olieverf
Schilderen is een enorm brede discipline. Je kunt allerlei soorten onderwerpen leren schilderen, zoals een landschap, een stilleven, een portret of iets abstracts. Ook bestaan er veel verschillende schildertechnieken en kun je leren schilderen met verschillende verfsoorten.
Het is ook belangrijk dat je schildert als het goed droog is en het niet te veel waait. Wanneer het 's morgens nog dauwig is, kun je dus het beste nog niet beginnen met schilderen. Wacht even tot het weer wat droger wordt. Doorgaans kun je op een mooie dag zo rond een uur of 10 beginnen met verven.
Het antwoord is: voor het verven eerst ontvetten en dan schuren. Voor het schilderen eerst ontvetten en dan schuren zal een positief effect hebben op het eindresultaat. Zowel ontvetten als schuren zorgt voor een betere hechting van de verf.
Schilderen is niet moeilijk, vaak zit het hem in de juiste voorbereiding. Natuurlijk is er bij een professionele schilder meer kennis in huis, maar voor de kennis ben je bij Onlineverf.nl aan het juiste adres! Vaak loont het zich om even te bellen met onze specialisten voor een goed grondig advies.
Zelf schilderen is niet moeilijk
Het is vrij eenvoudig om je eigen huis te schilderen. Je moet enkel goed kunnen afplakken om de omgeving te beschermen maar verder is het schilderen zelf geen moeilijke taak.
Er bestaan verschillende technieken in de kunst, waaronder encaustiek (hete was schilderen), tempera, gouache, olieverf, fresco, aquarel, en acryl. Sommige kunstenaars combineren verschillende technieken om hun werk te creëren. Deze technieken worden beschouwd als de belangrijkste en meest bekende in de kunstwereld.
Schilderen heeft betrekking op het werken met een hoge mate van detail. Het gaat om de randjes van een groter deel of sierlijke details, waarvoor je bij voorkeur een specifieke kwast gebruikt. Vakschilders die het hebben over verven bedoelen het 'inkleuren' van de grote delen, bijvoorbeeld op de wand.
Een iets dikkere lijn over de buitenste omtrek van een voorwerp op de voorgrond geeft al een behoorlijk diepte-effect, zoals je hierboven kunt zien. Ook door de kleur van lijnen kun je diepte in je tekening krijgen. Gebruik bij voorkeur een donkerdere kleur voor de voorgrond, een lichtere voor de achtergrond.
Waar je signeert is aan jou.
Sommige kunstenaars doen het op de achterkant, andere aan de voorkant in een hoek. Afhankelijk van je kunstwerk kan je je handtekening ook verwerken in je werk. De meeste kunstenaars signeren echter in een onderste hoek en dat is waar een verzamelaar eerst zal kijken.
Wanneer je acrylverf vergelijkt met olieverf dan heeft de eerste toch ook een aantal voordelen. Eén daarvan is de korte drogingstijd. Hierdoor kan de kunstenaar sneller werken. Bovendien zijn er geen giftige oplosmiddelen nodig en kun je de kwasten gewoon met water schoonmaken.
Beweging kan worden bereikt door bijvoorbeeld dezelfde voorwerpen meermalen af te beelden. Een andere mogelijkheid is door gebruik van lijnen, al dan niet denkbeeldig, het oog van de waarnemer door het schilderij te leiden op een manier die de kunstenaar van te voren bedenkt.
Om een textuur te maken op een schilderij worden vaak krantenknipsels gebruikt. Hiermee wordt het schilderij op een bepaalde plek wat opgedikt, en vervolgens weer overheen geschilderd. Vaak heeft dit een leuk effect op haren of kleding.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Wij adviseren om te beginnen met het verven van je kozijnen en dan pas je muren. Wanneer je een foutje maakt, kun je makkelijker de muurverf van je kozijnen vegen dan andersom. Zo is het dus makkelijker op te lossen!
Schilderen bevordert niet alleen de concentratie, deze activiteit zorgt ook voor het verlichten van je stress. Bovendien kan het de fijne motoriek verbeteren, zowel bij kinderen als bij ouderen.
Met primer voorkom je heel wat problemen
Met een kwalitatieve grondlaag voorkom je naast hechtings- en duurzaamheidsproblemen de volgende problemen wanneer je geen primer gebruikt: matte plekken (daar waar er meer of minder verf is ingetrokken). glansverschillen overheen je oppervlak.
Hoeveel verflagen moet ik aanbrengen? Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.