YMvK is een 600/1000 Volt voedingskabel die geschikt is voor laagspanningsinstallaties tot 1000V. De kabel is zeer geschikt voor woning- en bedrijfsruimtes, voor ruimtes waar het vochtig kan zijn en ruimtes met hoge brandveiligheidseisen.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
YMVK versus YMVK-as
De kabel is geschikt voor alle ruimtes in de woning, ook voor vochtige ruimtes en vooral daar waar hoge eisen worden gesteld aan brandveiligheid. De maximale continue geleidertemperatuur mag 90°C bereiken en mag tijdelijk overbelast worden tot 130°C. De minimale installatietemperatuur is 0°C.
De YMvK kabel is geschikt voor ruimtes waar het vochtig kan zijn of waar er hoge brandveiligheidseisen worden gesteld. Een YMvK-as kabel kan buiten en onder de grond worden gebruikt.
Bovengrondse of ondergrondse kabel
XMVK en YMVK installatiekabels zijn geschikt voor bovengrondse verbindingen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van buitenverlichting of een buitenstopcontact aan de buitenmuur.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.
De YMvK 600/1000 V kabel is een voedingskabels voor laagspanningsinstallaties tot 1000 V. Deze kabel is geschikt voor alle ruimtes in woningen en bedrijven, ook voor vochtige ruimtes en vooral daar waar hoge eisen worden gesteld aan de brandveiligheid.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Specialist Elektra
YmVk is geschikt om zo door de kruipruimte te leggen. Gewoon los door de kruipruimte niet vastleggen aan andere leidingen gewoon los door het zand. Ja deze kabel mag direct op de wcd worden aangesloten. Je mag de kabel zadelen met speciale Som zadels elke 20 cm of een buis beugelen elke 40 cm.
YmvK 3 x 4 mm2 GRIJS (per meter) kabel is een installatiekabel die veel gebruikt wordt in zonnepanelen installaties en bovengrondse laagspanningsinstallaties . De YMVK 3 x4 mm2 kabel is tevens zeer goed toe te passen in huisinstallaties.
De XVB kabel is geschikt voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape. De XVB kabel kan daarnaast binnenshuis zonder extra beschermende buis gebruikt worden. De XVB kabel is in principe geen grondkabel. Hiervoor gebruik je beter een EXVB kabel.
De EXVB-kabel komt in uw woning in de meterkast (ook wel tellerkast genoemd). De meterkast type 25D60 bestaat uit een body met aansluitscheider en is voorzien van een digitale kWh-teller.
Voor het aansluiten van verlichting of elektriciteit via de grond, kan het beste een YMvK-as grondkabel worden gebruikt. Deze kabel is voorzien van een metalen omvlechting die een betere mechanische bescherming biedt.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
De kabel is geschikt voor buitengebruik, maar niet geschikt voor onbeschermd begraven in de grond. De kabel is ozon en UV resistent.
-60 °C.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Vaste pijp betreft voorkeur omdat dit makkelijker trekken is, en ook netter vast te maken aan de wand/plafon van de kruipruimte. Ik adviseer om gewoon de kabel in 5/8 pijp of 3/4 pijp te leggen en deze met enkele beugels vast te zetten aan de wand of plafon.
15 meter is geen probleem voor een utp-kabel, gewoon leggen.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling. Dit is ook logisch, aangezien de stroom van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte.
Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm². Voor gemengde kringen gebruik je eveneens een draad van 2,5 mm².
U heeft een 2-aderige grondkabel nodig als u deze gaat gebruiken voor een standaard aansluiting van schakelaars of wandcontactdozen. Als u een uitgebreidere aansluiting gaat maken gebruikt u minimaal een 3-aderige grondkabel.