Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Drop zorgt voor een verhoogde bloeddruk, wat weer kan leiden tot een hogere kans op een hartaanval of hartritmestoornis. Heb je dus aangeboren nier- of hartproblemen, dan is het al helemaal niet verstandig veel drop te consumeren. Waarom kan drop zo schadelijk zijn? Het stofje glycyrrhizine is de boosdoener.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Bij grotere hoeveelheden – zeg zo'n 25 gram per dag of een halve zak drop – kun je er buikkramp van krijgen, zegt hoogleraar Martijn Katan. „Je krijgt gasvorming en diarree.
Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Hartproblemen. Meestal trekt dit vanzelf weer bij als je stopt met eten, maar wie dit niet doet, loopt volgens de FDA kans op gezondheidsrisico's. "Sommige mensen ervaren een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, gezwollen ledematen, loomheid en hartfalen na het eten van veel drop", aldus experts van de FDA.
Teveel drop eten kan problemen met de stoelgang opleveren. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Overmatige consumptie van drop kan leiden tot vochtophoping en een verhoogde bloeddruk.
Bovendien zijn er ook grote verschillen tussen drop onderling. Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond.
Niet zo zoet
Het stofje glycyrrhizine is amper terug te vinden in ander snoepgoed. Waar het wel in zit is likeuren, tabak en producten met dropsmaak, zoals bijvoorbeeld keelpastilles. Mensen die al een hoge bloeddruk, hartproblemen of een nierziekte hebben, worden daarom afgeraden om drop te eten.
Heb je een flink tekort aan kalium, dan kun je last krijgen van hartkloppingen, een hoge bloeddruk en gaat je spieren erop achteruit. Daarvoor moet je overigens wel flink dooreten: de effecten treden op als je twee weken lang elke dag meer dan vijftig gram drop eet.
Als de darmflora verstoord is, kan dit verschillende klachten geven. Denk hierbij aan: winderigheid, opgeblazen gevoel, constipatie/obstipatie, diarreeklachten, lage weerstand. De bacteriën zorgen ervoor dat er een mooie slijmlaag op de darmwand ligt die een barrière vormt tussen bacteriën en de darmwand.
Drop of zoethout
In drop en zoethoutwortel zit glycyrrhizine. Dit stofje kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk hoger wordt.
Door het eten of drinken van een grote hoeveelheid drop of zoethoutthee, kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden. Deze effecten verdwijnen weer als je stopt met het eten van zoethout.
het is vochtafdrijvend. wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering.
De meeste mensen hebben geen klachten van een te hoge bloeddruk. Dit is ook een van de gevaren. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt. Bij een ernstig hoge bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten.
Hoewel het basis ingrediënt duizenden jaren geleden werd ingezet als medicijn, weten we inmiddels beter. Drop bevat veel suikers én de stof glycyrhizine. Dit is een enzym dat de vochthuishouding en de bloeddruk mee reguleert. Van drop eten, en dan vooral meer dan af en toe een dropje, kun je een hoge bloeddruk krijgen.
Zuigen op een dropje is dus niet alleen heel lekker, het verzacht ook jouw keel wanneer je last hebt van kriebelhoest of keelpijn. Maar naast het feit dat het de keel verzacht, werkt drop echt als medicijn? Het voornaamste ingrediënt in drop; zoethout, is volgens vele een geneesmiddel.
Regelmatige stoelgang
Hoe vaak je moet poepen zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen?Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan spreken we van verstopping.
Laurierdrop is laxerend. Gebruik daarom niet meer dan 8 stukjes per dag. Bij aambeien 12. Het gebruik van laurierdrop wordt afgeraden bij hoge bloeddruk.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Glycyrrhizine verhoogd namelijk de bloeddruk en zorgt ervoor dat de nieren zout en water gaan vasthouden. Dit kan ook beste hoofdpijn veroorzaken.
Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt. In Nederland eten we er dus het meeste van, maar de productie komt uit een ander land.
Hoewel een dropje voor de keelpijn zeker geen kwaad kan, kan een teveel aan drop zorgen voor een hoge bloeddruk. Ook zit er in drop veel suiker, waarvan een teveel ook niet echt goed is voor ons lichaam.