Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die u levert aan een ondernemer in een ander EU land. In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw in rekening te brengen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U maakt dan gebruik van een btw-vrijstelling .
U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur noteert u 0% btw.
Het nultarief (0% btw) geldt voor handel met het buitenland. Dit tarief geldt meestal alleen voor de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie. In sommige gevallen geldt dit ook voor goederen en diensten die binnen de Europese Unie aan elkaar geleverd worden.
De volgende diensten vallen onder het 0%-tarief: diensten bij invoer en uitvoer van goederen naar landen buiten de EU. internationaal personenvervoer. werk aan goederen die worden uitgevoerd naar niet-EU-landen.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt.
Bij een verkoop betaalt de klant btw over producten of diensten die jij levert.Deze btw is niet voor jou bestemd, maar voor de belastingdienst.Deze moet je dus afdragen (af te dragen btw). Er ontstaat dus een belastingschuld.
Bedrijven die vrijgesteld zijn van btw
Er zijn bijvoorbeeld branches en beroepen die zijn vrijgesteld van btw. Zo hoeven bijvoorbeeld medische professionals geen btw te betalen. En ook erkende kinderdagverblijven, stagiaires, postdiensten en bepaalde journalisten vallen onder deze regeling.
Als u zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent, draagt u btw af over de omzet. Dit geldt ook voor natuurlijke personen en voor rechtspersonen, zoals naamloze vennootschappen (nv's) en stichtingen.
21% btw. Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
In het regeerakkoord heeft de huidige coalitie afgesproken de btw op groente en fruit te verlagen van 9% naar 0%. In een brief aan de Tweede Kamer in oktober geeft het kabinet aan te streven naar een invoering van een btw-nultarief per 1 januari 2024.
Alcoholhoudende dranken vallen onder het 21%-tarief.Niet-alcoholhoudende dranken en alcoholarme dranken vallen onder het 9%-tarief.
U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Hoeveel je moet betalen hangt af van de goederen/diensten die je levert. Standaard moet je 21% afdragen, maar in sommige gevallen betaal je 9% of ben je zelfs helemaal vrijgesteld van de btw. Onder welke tarieven jouw producten en/of diensten vallen, vind je op de website van de Belastingdienst.
Iedere ondernemer, ongeacht de rechtsvorm, kan voor de vrijstellingsregeling kiezen. Dit geldt ook voor een vereniging of stichting. Je keuze geldt voor minimaal drie jaar, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt. Onder de KOR bereken je geen btw op je leveringen.
12% voor specifieke goederen en diensten
Het gaat om goederen en geleverde diensten die van groot socio-economisch belang zijn en daardoor een voorkeurstarief genieten. Kolen, margarine en sociale woningen zijn enkele voorbeelden, maar dit tarief is ook van toepassing op bereide maaltijden in de horeca.
Het verlaagde tarief van 6% geldt voor de verschuldigde btw tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 op werken die uitgevoerd worden in het kader van afbraak en heropbouw op hetzelfde perceel van een gebouw dat de bouwheer gebruikt als eigen en enige woning.
Omzetbelasting (BTW) moet uiteindelijk door de consument betaald worden, het is dus niet de bedoeling dat dit de ondernemer geld kost. De belasting wordt niet door de consument rechtstreek aan de overheid betaald, maar dit gaat via de bedrijven.
In Duitsland gelden de volgende tarieven: Standaard tarief is 19 %, dit is het tarief voor de meeste goederen en diensten. Laag tarief is 7 %, dit is het tarief voor onder andere water, sommige etenswaren, boeken, landbouw, hotels en sport.
BTW en kwitantie bij een particuliere factuur
Je moet dus factureren zonder BTW. Het bedrag dat op de kwitantie staat, is het bedrag dat je krijgt. Hierover hoef je geen BTW af te dragen.
Hoe ziet een factuur eruit wanneer je vrijgesteld bent van btw? De factuur dient aan dezelfde factuureisen te voldoen als een factuur met btw. Het enige verschil is dat er geen omzetbelasting in rekening gebracht wordt. Dit dien je er ook op te vermelden met de tekst 'btw vrijgesteld'.
De winst van je bedrijf bereken je door de kosten van de opbrengsten af te trekken, we weten dat je omzet de opbrengsten inclusief de btw.
Alle personen die een economische activiteit uitoefenen op geregelde en zelfstandige basis, en hierbij goederen leveren of diensten verrichten die in het btw-wetboek zijn omschreven, zijn belastingplichtig.
21% op de meeste producten
Op enkele producten en productgroepen na, die expliciet worden opgesomd in de wetgeving, geldt voor alle goederen het tarief van 21%.