Dan loopt u risico op malaria in de volgende gebieden: oostelijk laagland van de provincie Mpumalanga (incl.Krugerpark), het noordoostelijk laagland van Limpopo Northern Province en Kwazulu Natal (incl.Tembe- en Ndumu). Wilt u een persoonsgebonden malaria-advies voor Zuid-Afrika?
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei. Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika. Er wordt aanbevolen om lariam, malarone of doxycycline te gebruiken in dit gebied in de genoemde periode.
Malariavrije gebieden in Afrika
Binnen ons aanbod zijn er vier landen die helemaal malariavrij zijn of grote, volledig malariavrije gebieden hebben. Dat zijn Mauritius, de Seychellen, Zuid-Afrika en Namibië.
Er zijn veel heel laag risico gebieden in zuidelijk Afrika, vooral in de droge periode (mei-september). Verder kunt u zelf ook veel doen om malaria te voorkomen. Bovendien is de malaria die in zuidelijk Afrika voorkomt te behandelen.
Malariamuggen komen voor in (sub)tropische gebieden zoals Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Een snelle behandeling is nodig, omdat malaria dodelijk kan zijn. Nadat de aanwezigheid van de parasieten in uw bloed is aangetoond, start de behandeling met medicijnen die de parasieten doden. Indien u tijdig de juiste hulp krijgt, is malaria goed te behandelen. We raden u aan om malaria te voorkomen.
Beste reisperiode
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt. De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september en om wild te spotten september en oktober.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika: DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Zwanger naar Zuid-Afrika of zwanger naar Marokko
Er zijn grote delen van Zuid-Afrika welke je kunt bezoeken zonder malariapillen te slikken zoals de Tuinroute. Bovendien zijn de medische voorzieningen in Zuid-Afrika goed. Dit maakt het ook een heel geschikt land om te bezoeken als je zwanger bent.
Malawi. In het zuidoosten van Afrika ligt Malawi. Het is één van de veiligste landen in Afrika met zo'n 13 miljoen inwoners. Malawi wordt omringd door Zambia, Tanzania en Mozambique en is de ideale plek voor een zeer relaxte en ontspannen vakantie.
Begin 3 weken voor u in het malariagebied komt. Slik 1 tablet per week. Bent u uit het malariagebied, slik dan nog 1 maand door. Dit middel kan heftige bijwerkingen geven, zoals slapeloosheid, onrust en gejaagdheid.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Klachten bij malaria zijn een grieperig gevoel, moe zijn, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Laat meteen uw bloed testen als u deze klachten krijgt en in een gebied bent (geweest) waar malaria voorkomt.
Malaria, Dengue, Schistosomiasis en Reizigersdiarree zijn infectieziekten die u kunt oplopen in Zuid-Afrika maar waar (nog) geen vaccin voor is. Tref daarom zelf zo veel mogelijk maatregelen om besmetting te voorkomen. We geven u graag enkele praktische tips en handige informatie.
Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika. Er wordt aanbevolen om malariatabletten te gebruiken in dit gebied in de genoemde periode. De meest voorgeschreven malariamiddelen (niet per se in deze gebieden) zijn lariam, malarone en doxycycline.
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Zuid-Afrika. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Zuid-Afrika inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose.
De beschermingsduur van je vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.
Voor het bezoeken van Zuid-Afrika hoeft dit niet! Reizigers met een geldig Nederlands paspoort zijn vrijgesteld voor een visum. Dit betekent dat Nederlanders geen visum hoeven aan te vragen. Als je vanuit Nederland naar Zuid-Afrika vliegt, krijg je bij aankomst op de luchthaven een stempel in je paspoort.
Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur. Het overgrote deel van bezoekers of reizigers ondervindt geen problemen.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
Als men er tijdig bij is, is een malaria infectie, ook die met de gevaarlijke malaria tropica, goed te behandelen. Na behandeling is men gewoonlijk geheel vrij van parasieten. Na een effectieve behandeling van een malaria tropica infectie komen daarom de infectie en ziekteverschijnselen niet terug.
De periode die verloopt tussen de beet van een met Plasmodium besmette mug en het ontstaan van symptomen bedraagt meestal 12 tot 17 dagen (White 2014). Deze kan bij malaria veroorzaakt door P. falciparum soms slechts 7 dagen zijn en bij malaria veroorzaakt door P. malariae oplopen tot meerdere weken.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik malaria heb? Tijdens verblijf in de tropen: Als je vermoedt dat je malaria hebt, moet je zo snel mogelijk je bloed op malariaparasieten laten onderzoeken door de dichtstbijzijnde arts of een ziekenhuis, zodat direct met de juiste behandeling gestart kan worden.