Zeehonden zijn slimmer dan je misschien denkt. Vooral grijze zeehonden zijn, door hun nieuwsgierige en onderzoekende aard, tot veel in staat. Met eindeloos geduld weten ze uit te vinden hoe iets open of los moet worden gemaakt.
Ze hebben krachtige kaken en scherpe tanden. Meestal houden ze gewoon afstand van mensen, maar ze zijn niet schuw en wel leergierig en speels. Dat betekent dat een grijze zeehond die bijvoorbeeld gevoerd of zelfs geaaid wordt, gevaarlijke bijtspelletjes kan gaan spelen.
'Het is een beetje een mix van vlees en vis. Zeehondenvlees is erg mals en lekker. Het smaakt wat zoals lever, want er zit ook veel bloed in.
Natuurlijke vijanden van de grijze zeehond verschillen per gebied, maar over het algemeen zijn dit ijsberen, orka's en haaien en soms ook Steller zeeleeuwen. In de Nederlandse wateren hebben grijze zeehonden geen natuurlijke vijanden.
In het water hebben ze het meest te vrezen van roofdieren als haaien en Orka's.Maar eigenlijk is de mens de grootste vijand van zeehonden. Zeehonden werden vroeger in Nederland vaak bejaagd als schadelijke diersoort. Vooral vissers zagen zeehonden als hun concurrenten, omdat ze allebei op vis jagen.
Binnenwater en zeehonden
Zeehonden kunnen prima leven in brak of zoet water, als er maar genoeg vis is. Vroeger zwommen zeehonden dan ook regelmatig rivieren op. Omdat de meeste rivieren nu afgesloten zijn door sluizen en waterkeringen is het niet zo makkelijk meer om in het binnenwater te komen.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
Zeehonden zijn vaak veel rustiger: ze grommen en kreunen om te communiceren, maar ze blaffen niet zoals zeeleeuwen.
Zeehonden eten de zee leeg
Al met al eten zeehonden 43 procent van de vissen in de Waddenzee op, en zelfs 60 procent van de vissen in de ondiepe kustzone van de Noordzee. Een beetje zeehond eet bijna vijf kilo vis per dag.
Zeehonden hoeven niet per se in zout water te zijn om te overleven. Anders dan andere in de zee levende dieren, zijn ze niet erg gevoelig voor het zoutgehalte van water. Het is wel zo dat ze na een tijdje last kunnen krijgen van hun ogen. Afgezien daarvan kunnen zeehonden prima een tijdje in zoet water overleven.
Verzorging. Het opvangen en verzorgen van de pups is niet goed koop. Een zeehondenpup kost gemiddeld 2.500 euro.
In het water en op het land
Zeehonden slapen wanneer het ze uitkomt, zowel 's nachts als overdag. Ze kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, horizontaal drijvend aan de oppervlakte of zelfs plat op de bodem.
Waarom zwemmen de zeehonden soms op hun rug? Het maakt zeehonden niet uit of ze op hun buik, zij of rug zwemmen. Doordat de neusgaten vanzelf sluiten als ze onder water gaan, krijgen ze nooit water in hun neus.Hun wendbaarheid is handig bij het jagen op vis.
Hij zwemt meestal 6-7 kilometer per uur, onder het wateroppervlakte met golvende bewegingen en hij gebruikt dan zijn achtervinnen om vaart te maken en zijn lichaam en voorvinnen om te sturen. De gewone zeehond moet regelmatig boven water komen om adem te halen, meestal na 15 minuten soms wel 20-30 minuten.
Namelijk 186 cm lang en tussen de 87 en 170 kg voor de mannetjes en 169 cm lang en tussen 65 en 142 kg voor de vrouwtjes. In het wild worden gewone zeehonden zo'n 20 – 30 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze nog ouder worden.
Pas enkele decennia weet men dat volwassen mannetjes van de gewone zeehond extreem vocaal kunnen zijn onderwater. Hierbij kunnen ze kreunende, krakende, grommende, maar vooral brullende geluiden produceren. Daarnaast maken deze mannetjes ook geluid door met hun flippers op het wateroppervlak te klappen.
10 januari 2020 . Zeehonden, en dan vooral gewone zeehonden, hebben een vriendelijke uitstraling: rond koppie, zacht velletje, grote bruine kijkers. Ondanks dat uiterlijk zijn en blijven het roofdieren met een bek vol scherpe tanden.
De jagersbond omschrijft het vlees als vetarm en gezond. „Het vet bevindt zich namelijk tussen de pels en het vlees, dus dat eet je niet. Studies hebben aangetoond dat zeehondenvlees veel onverzadigde vetzuren bevat,” aldus Sandström. Hij omschrijft de smaak als 'tussen vis en eland'.
Zeehonden blaffen en huilen
“Heel bekend is natuurlijk het klagelijke geluid dat de jonge gewone zeehonden kunnen maken, als ze door hun moeder zijn verlaten of zijn kwijtgeraakt. Die worden dan ook 'huilers' genoemd.
Met film- en fotocamera's legden ze vast hoe zeehonden met hun jonkies omgaan. Daaruit bleek dat het huilen geen uiting van eenzaamheid was, zoals wij als mensen geneigd zijn om te denken, maar een vorm van communiceren tussen moeder en kind.
Eigenlijk is het heel simpel: rob is gewoon een andere naam voor zeehond. En nee, dat betekent niet dat onze gewone zeehonden allemaal Rob heten! Zeehonden en zeeleeuwen zijn allebei zogenaamde 'vinpotigen', wat betekent dat ze zoogdieren zijn met vinnen in plaats van poten.
Zeehonden hebben korte, stugge haren en hebben bijna geen ondervacht. In plaats daarvan houden ze hun lichaamswarmte vast met een flinke speklaag van soms wel meer dan 5 centimeter dik. Zo worden ze beschermd tegen zowel warmte als kou.
Hun nieren zijn speciaal aangepast om dat zout weer uit te scheiden via de urine. Ze plassen dus wel eens, maar weinig. De urine is erg geconcentreerd en kan in sommige gevallen zouter zijn dan het zeewater. Op ligplaatsen zie je vaak kuiltjes in het zand waar zeehonden hebben gelegen.
Net als alle andere zoogdieren zijn zeehonden warmbloedig. Dat betekent dat de temperatuur van hun lichaam altijd zo'n beetje hetzelfde blijft: 36,7 graden. Dat is ongeveer dezelfde lichaamstemperatuur als jij hebt. Dankzij zijn dikke speklaag blijft de zeehond lekker warm, zelfs in het koude zeewater.