Als je een 4-gangenmenu serveert zou je kunnen denken aan: voorgerecht – soep – hoofdgerecht – nagerecht. Zo kun je eindeloos blijven variëren en je houdt altijd zelf in de hand hoeveel gangen je kiest. Je kunt dus gangen weglaten, zolang je bovenstaande volgorde aanhoudt.
Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Een koud voorgerecht (bijvoorbeeld een salade, tomaat garnaal, een plak vismousse of paté …) eet je altijd vóór de soep.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Als je een 4-gangenmenu serveert zou je kunnen denken aan: voorgerecht – soep – hoofdgerecht – nagerecht. Zo kun je eindeloos blijven variëren en je houdt altijd zelf in de hand hoeveel gangen je kiest. Je kunt dus gangen weglaten, zolang je bovenstaande volgorde aanhoudt.
Suggesties 7 gangen: Amuse, koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Twintig minuten tussen iedere gang is ideaal
Met drie gangen maak je bijvoorbeeld een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Als vierde gang is een warm tussengerecht - tussen voor- en hoofdgerecht - een goede optie. Vijftien en twintig minuten tussen iedere gang is volgens de chef-kok ideaal.
Groentesoep maken vol smaak
Als je veel groenten als basis neemt, krijgt je automatisch een gebonden soep met veel smaak. Begin met het even aanbakken van de groenten, daardoor komen er veel smaakstoffen vrij die voor een lekker aroma zorgen.
Volgens oude etiquette moet gebonden soep, zoals aardappel-of linzensoep, geschept worden door de lepel van zich af te bewegen. Heldere bouillon schept men naar zich toe, of mag, als het in een kopje zit, gedronken worden.
Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Vullende soep, ook vaak maaltijdsoep genoemd, kun je het beste als hoofdgerecht eten. Natuurlijk kun je vullende soep ook als tussendoortje of voorgerecht eten. Maar, dan moet je wel een licht hoofdgerecht kiezen.
Koude voorgerechten worden altijd vóór de soep geserveerd. Koude bereidingen van vis. Hierbij behoren de gerookte vissen zoals zalm, paling, forel, heilbot. Diverse gemarineerde haringsoorten, maatjesharing, carpaccio of tartaar van verse rauwe vis kunnen ook als koud voorgerecht fungeren.
Soep past in meerdere gangen op het menu. Denk bijvoorbeeld aan een lichte bouillon als voorgerecht, of een mooie cappuccino als tussengerecht. Soep leent zich prima als een lunchgerecht, maar kan ook dienen als maaltijd. Bekende voorbeelden hiervan zijn de erwtensoep of de goed gevulde tomatensoep.
Geen 'vier gangenmenu' maar een 'viergangenmenu' (het is een menu met vier gangen, niet een gangenmenu, keer vier).
volgorde van uitserveren
Tijdens het uitserveren bestaat er een volgorde waarin de kaart, gerechten of dranken worden geserveerd. De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren.
Het samenstellen van een menu is iets waar je echt goed over na moet denken. Een menu moet je subtiel opbouwen en afbouwen. Dat betekent dat je de smaken op elkaar moet afstemmen en dat het volgende gerecht qua smaak net iets sterker, heftiger of opvallender is, zodat je deze nog goed proeft.
De Franse en meest traditionele manier van een kaasplank serveren is vóór het dessert. Daarna sluit je de maaltijd af met een zoet dessert. De Britten keren het om: die eten kaas na hun dessert. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je zelf lekker vindt!
Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze: Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker.Magere kwark.Fruit, vers en uit de diepvries.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Ook in samenstellingen met die woordgroepen met een cijfer blijft de spatie volgens de officiële spellingregels staan: 2 duizendmetergrens, 3 gangenmenu, jaren 80-stijl en 1 aprilgrap.
Tussengerecht = Een tussengerecht is een gang in een menu. Het is een wat kleiner, lichter gerecht tussen twee hoofdgerechten ofwel tussen een voorgerecht en het hoofdgerecht en bedoeld als culinair rustpunt. Een tussengerecht kan ook worden... Gnocchi = Gnocchi zijn aardappelballetjes met griesmeel.
Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.