Drink steeds kleine hoeveelheden, 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Drink geen frisdrank of energiedrankjes. Als u ook overgeeft of koorts heeft, is drinken extra belangrijk. Drink kleine beetjes tegelijk als u overgeeft.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Als uw kind weinig drinkt, geef het dan het liefst ORS of verdunde appelsap (half appelsap half water), dit wordt snel door het lichaam opgenomen. ORS (Oral Rehydration Solution) bevat suiker en zouten. De samenstelling is precies zo gemaakt dat het vocht snel in het lichaam wordt opgenomen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Yoga: is zowel goed voor je flexibiliteit / stabiliteit en het ontspant de darmen. Doe eens een proefles bij een yogaschool. Of zoek op YouTube filmpjes. Kies voor de wat rustige vormen van yoga zoals hatha yoga, yin yoga of yoga nidra.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging.
,,Mensen die regelmatig last hebben van hun maag en darmen kunnen vaak slecht tegen melk. Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijke enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.
Witte rijst en wit brood
Bij buikkrampen en brandend maagzuur kun je het beste lichtverteerbare voedingsmiddelen eten. Witte rijst en wit brood hebben allebei een licht constiperend effect. Om je rijst wat op te fluffen kun je er gekookte groente in doen, of er wat appelmoes of wortelpurree doorheen mengen.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
Buikgriep (een maag-darminfectie) komt vaak door het norovirus. Veelvoorkomende klachten zijn: heftig braken, diarree, krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Als de klachten weg zijn, bent u nog 3 dagen besmettelijk.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.