De ziekte startte waarschijnlijk bij marmotten, verspreidde zich via vlooien onder ratten en van daaruit onder de mens. De ziekte verspreidde zich van Azië naar Europa via de handel en soldaten. In 1346 arriveerde de ziekte in de Krim, vanuit de Krim verspreidde de ziekte zich over Europa en Noord-Afrika.
De pest besmette en doodde miljoenen mensen. In de veertiende eeuw verloor Europa eenderde van zijn bevolking aan de pest. De ziekte begon in Italië en klom vanuit de teen van de laars omhoog naar de dichtbevolkte gebieden in het noorden.
Tijdens de uitbraak van de pest werd de schuld gelegd bij de joden."
Pestbacterie In de 14de eeuw stierven tientallen miljoenen mensen aan de pest. Deze epidemie begon in Kirgizië. Opgraving in de buurt van het meer Issyk Koel in Kirgizië, augustus 1886.
De ziekte zou dus door Genuese schepen in 1347 binnengebracht zijn in Europa. De Genuese vloot besmette eerst Messina in Sicilië. Van Genua verspreidde de ziekte zich via het uitgebreide handelsnetwerk razendsnel in het Middellandse Zeebekken en daarna door Europa.
Waarom verdween de pest/de Zwarte Dood? Waarschijnlijk verdween de pest door een combinatie van factoren. Ten eerste omdat mensen besmette gebieden eerder in quarantaine plaatsten en wachtten totdat de ziekte uitgestorven was.En ten tweede omdat een groot deel van de bevolking immuun werd.
Wereldwijd komt de pest nog voor in een aantal landen waaronder Madagascar, Congo en Peru. Pestepidemieën ontstonden in het verleden met name wanneer de ziekte bij ratten voor massale sterfte zorgde en de geïnfecteerde vlooien gedwongen werden een andere gastheer te zoeken.
De pest brak voor het eerst uit in Kirgizië
De Zwarte Dood brak uit in 1338 in Kirgizië (Centraal-Azië). Van daaruit verspreidde de epidemie zich via de Krim richting Italië. Na enkele jaren was uiteindelijk ook Vlaanderen aan de beurt.
In de veertiende eeuw werd de wereld getroffen door een ernstige pandemie: de pest, een hele besmettelijke ziekte. Deze werd veroorzaakt door een bacterie. In die tijd was er nog geen medicijn, waardoor er 200 miljoen doden vielen. Dit virus ging de wereld over door handel en scheepvaart.
Vanaf de veertiende eeuw grijpt de pest om zich heen in Europa. Een kwart van de bevolking komt om. Ook in Nederland sterven er veel mensen aan de zwarte dood.
Ooit was de pest de meest gevreesde ziekte op aarde. Honderden miljoenen mensen moesten een besmetting bekopen met de dood. Zieken kampten met opgezwollen lymfeklieren, zwarte zweren op het lichaam en tal van andere gruwelijke symptomen.
De ergste uitbraak in vijftig jaar op Madagaskar
Tegenwoordig komt de pest voor in Afrika, Azië en Noord en Zuid Amerika. Vooral op het eiland Madagaskar zijn regelmatig uitbraken. Van augustus tot november 2017 heeft daar de ergste pestepidemie in 50 jaar plaatsgevonden.
Met name in de grote steden was het vaak raak, in Amsterdam bijvoorbeeld 23 keer, totdat de pest aan het einde van de zeventiende eeuw uit ons land verdween. De ziekte kwam sinds de veertiende eeuw voor in Europa en arriveerde met schepen uit het oosten in de drukke handelssteden van Zuid-Europa.
De Fransman Yersin vond in 1894 de verwekker (Pasteurella pestis, sinds 1970 Yersinia pestis) en toonde aan dat ratten de pest kregen nadat subcutaan bacteriën van patiënten bij hen waren ingespoten.
Al op het einde van de middeleeuwen was de pest de besmettelijke ziekte die de meeste slachtoffers maakte. De pest is een zogenoemde zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen, vooral door (ratten)vlooien.
De pestbacterie (Yersinia pestis) werd via besmette ratten en vlooien overgedragen op de mens en werd vanuit China overgebracht naar Europa via de handelsroutes over land en zee. Samenkomsten werden verboden, pestlijders werden thuis of in pesthuizen geïsoleerd en voor schepen werd een quarantaine ingesteld.
Besmettingsweg: beet door geïnfecteerde vlo of aerogeen bij longpest. Incubatietijd: builenpest en septische infecties: 2-8 dagen, primaire longpest: 1-3 dagen. Besmettelijke periode: gedurende het ophoesten van besmette druppeltjes.
Wanneer de bacterie tot in de longen geraakt wordt gesproken van de longpest, een derde variant van de ziekte. Die kan heel snel tot een ernstig ziektebeeld leiden. Als ze onbehandeld blijft, is de longpest binnen de 24 uur haast altijd dodelijk. Ook kan de longpest, via aerosols worden overgedragen.
Door haar handelsbetrekkingen met het oostelijk Middellandse Zeegebied, waar de pest endemisch was, had Venetië al verschillende epidemieën van de pest meegemaakt. Na de Zwarte Dood (epidemie van 1348) waren er nog uitbraken in 1462, 1485 en 1506.
De ziekte startte waarschijnlijk bij marmotten, verspreidde zich via vlooien onder ratten en van daaruit onder de mens. De ziekte verspreidde zich van Azië naar Europa via de handel en soldaten. In 1346 arriveerde de ziekte in de Krim, vanuit de Krim verspreidde de ziekte zich over Europa en Noord-Afrika.
Er zijn slechts vijf perioden, waarin de pest meer dan vijf jaar lang verstek liet gaan: 1453-1457; 1459-1466; 1472-1479; 1607-1615; 1638-1648. In het tijdvak 1515-1531 ontbrak de pest slechts in 1520 en 1529!
Er worden drie hoofdvormen van menselijke pest onderscheiden. De symptomen omvatten meestal koorts, hoofdpijn, rillingen en zwakte. Andere symptomen zijn afhankelijk van de vorm van de ziekte: Builenpest is de meest voorkomende vorm, met tot 96% van de gevallen.
Door het gebrek aan riolering en goede hygiëne konden bacteriën zich explosief vermenigvuldigen, en in de krappe huizen en smalle straten werden mens en dier gemakkelijk besmet. Dat had als resultaat dat veel mensen stierven aan ziekten als dysenterie, lepra en tuberculose.
In zowel 2018 als 2021 wordt vijf procent van de leerlingen vaak tot zeer vaak gepest. Dat houdt in dat zij minstens een keer per maand, wekelijks of dagelijks zijn gepest. Zeven procent wordt soms gepest; dat is minder dan een keer per maand. In vergelijking met 2018 is pesten in 2021 stabiel gebleven.