In de winter is het belangrijk dat de grond enkele dagen droog staat. Geef dus pas water wanneer de grond 3 dagen droog is. De laatste categorie krijgt pas water wanneer de grond in de zomer 3 dagen droog staat en in de winter 3 weken. Sansevieria's kunnen zelfs nog langer zonder water.
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Erwten (Pisum sativum) hebben voldoende vocht nodig voor de bloei, maar kunnen daarna goed tegen droogte. De robuustere merg- en doperwten hebben minder water nodig dan de knapperige peultjes. Radijs (Raphanus sativus) heeft een extreem lage waterbehoefte, hij hoeft na ontkieming bijna nooit water te geven.
Lavendel is een schoolvoorbeeld van een droogte resistente plant. Lavendel gedijt op schrale, droge grond onder de hete zon. Droogte resistente planten hebben zich van nature aangepast aan deze barre omstandigheden. Maar dat maakt het niet minder belangrijk om deze soorten bij aanplant genoeg water te geven.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Zet bijvoorbeeld een jerrycan met water naast jouw planten met uit de dop een aantal dikke draadjes. Deze draadjes slurpen als het ware het water op. Die kan je dan vervolgens in de grond van jouw plant steken, zodat ze de hele tijd een (langzame) stroom aan water krijgen.
Idealiter werkt de bol zo: je vult hem met water en steekt hem in de grond. Doordat er grond voor de opening van de bol komt, loopt deze niet direct leeg. De grond neemt wat vocht op, maar omdat er geen nieuwe lucht in de bol komt ontstaat er een klein vacuüm, wat ervoor zorgt dat de bol niet meteen leeg loopt.
Tijd om de plantenspuit tevoorschijn te halen! Vooral planten met grote bladeren vangen veel stof, zoals een Monstera, Strelitzia, Lepelplant, orchidee of Ficus. Planten met harige of witte bladeren kun je beter geen stofbeurt geven, anders wordt hun blad lelijk. Ook vetplanten en cactussen mag je overslaan.
Hoe werkt het? Een plant irrigator in de vorm van een waterbol vul je met water en steek je stevig in de aarde naast de kamerplant. De irrigator geeft het water vervolgens beetje bij beetje af. Op deze manier drinken planten alleen wanneer ze dorst hebben en krijgen ze precies genoeg water binnen.
Deze kamerplant dient elke week water te krijgen, al gebruikt een Lepelplant 's winters minder water dan in de zomer. Als je een Lepelplant te weinig water geeft, dan zullen de bladeren direct slap gaan hangen. Geef je een Spathiphyllum weer opnieuw water, dan zullen de bladeren weer overeind gaan staan.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Vind je deze waterdruppelaars te duur? Maak dan een budgetvariant: gebruik een lege wijnfles en vul deze tot aan de hals. Steek deze vervolgens ondersteboven in de potgrond. Zo heb je een DIY-druppelaar voor nop!
Mineraalwater is geschikt voor alle planten. Het bevat een aantal stoffen die planten nodig hebben. Door de aanwezigheid van kalium, magnesium en sporenelementen zullen vele planten het goed doen.
De sloot zorgt ervoor dat het te veel aan water kan worden afgevoerd en hebben we tekort aan water, dan kunnen we dat uit de sloot scheppen of pompen. Als de sloot goed wordt onderhouden dan levert dat ook een betere waterkwaliteit op voor de planten. In ieder geval veel beter dan kostbaar drinkwater.
Het liefst regenwater, want de kalk in het kraanwater tast de wortels van de palm aan. Bij droog weer hebben ze vrijwel iedere dag water nodig. Nadat de boom is geplant, gedurende de eerste weken 2-3 x per week rijkelijk bewateren.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
In de zomer heeft Nederland vaker te maken met droge periodes, doordat er dan meer water verdampt dan dat er neerslag valt. Maar momenteel staat 2022 volgens het KNMI wel in de top-5 van droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901.
Door zijn mediterrane achtergrond is de lavendel een echte zonaanbidder. Plant lavendel op een zonnige plek in kalkrijke grond. Daarnaast houdt hij van goed gedraineerde grond, de grond moet niet te vochtig zijn. Dit maakt hem zeer geschikt voor rotstuinen en ook voor in een pot op het terras of balkon.