Maar terwijl we dit doen schillen we vaak onnodig veel van de gember weg. En het is bovendien niet nodig. Je kunt de gember gewoon in fijne plakjes snijden en dus het hele schil proces overslaan. Zo kun je de gember ook met schil en al raspen en in soepjes of dergelijke verwerken.
Snijd de gember (met de schil eraan) in stukken. Doe de stukken in de blender, vul hem met water en blend op de hardste stand. Herhaal enkele keren. Zeef het gembermengsel, zodat de pulp verwijderd wordt.
De eerste vraag is of gember geschild moet worden voor het persen en eigenlijk is deze vraag vrij eenvoudig te beantwoorden. De schil is niet taai, sterker nog, het is veel dunner en delicater dan de wortel zelf, dus een sapcentrifuge die gember aankan, kan de schil gemakkelijk weggooien en het is niet nodig om het eerst te schillen .
Doe de gemberwortel hiervoor gewoon in een afgesloten zakje en je hebt er nog weken plezier van! Let op: het is belangrijk dat je de gember niet eerst schilt of raspt. Daardoor blijft het minder lang goed. Bovendien gaat zo de smaak veel sneller verloren!
Zo schil je gember
Er zijn veel hoekjes en kantjes aan de knol, waardoor je snel teveel afsnijdt. Tip: De meeste mensen schillen een gember met een mesje, maar met een koffielepel gaat dit veel makkelijker. Schraap de schil eraf met de ronde kant van een lepeltje. Je zult zien dat het sneller gaat dan met een mesje.
Als de gember jong is en de schil erg fijn is of als het fijngehakt of geraspt gaat worden, kun je de schilstap overslaan. Als de schil dikker is of als je de gember grover hakt en de schil er niet bij wilt, kun je de gember het beste van tevoren schillen .
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Ik schilde mijn gember altijd slecht, sneed stukjes schil af tot ik een hexagonaal prisma overhield en gooide een goed derde van de originele ongeschilde knobbel in de prullenbak. Toen gaf een vriend me deze briljante tip: in plaats van een dunschiller te gebruiken, wrijf je gewoon de buitenste laag schil eraf met de achterkant van een mes of lepel .
Je kunt zo veel kanten op met een stukje verse gember, dat het zonde is om een restje weg te gooien. Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
Snijd de gemberwortel in kleine stukjes en doe ze in een blender of sapcentrifuge. Voeg een kleine hoeveelheid water toe om het blenden te vergemakkelijken. Blend de gemberwortel tot het een pulp wordt. Zeef de pulp vervolgens door een fijne zeef of kaasdoek om het gembersap eruit te halen.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Gember en zijn gunstige effecten
"Maar het is niet het wondermiddel dat werkt tegen al die kwalen die worden genoemd." Voor de meeste van die claims is volgens Witkamp onvoldoende wetenschappelijk bewijs.
Gember persen met een sapcentrifuge :
Schrob de gemberwortel voorzichtig, je hoeft hem niet te schillen. Snijd de gember in stukken die in je sapcentrifuge passen, ongeveer 2 inch groot. Plaats een pot of kom onder de tuit van de sapcentrifuge. Doe de stukken in de sapcentrifuge en gebruik de zuiger om de gember naar beneden te drukken.
Volgens onderzoek kan het verwarmen van gember het daadwerkelijk beter voor je maken. Hitte versterkt de ontstekingsremmende werking van gember.
Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Gember + Pit = Zacht en Zoet
De kenmerkende zoete gemberachtige geur van peperkoek, gingersnaps en zelfs gemberthee is allemaal te danken aan zingerone. De bite van gember is nog steeds aanwezig nadat je het kookt, maar het is lang niet zo krachtig als rauwe gember .
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!