Konijnen zijn geen solitaire dieren en hebben het gezelschap van een soortgenoot nodig. Zoals al vermeld stelt een vuistregel dat rammen die ooit gevochten hebben, nooit meer samen kunnen leven.
Rammelaar en voedster
De beste combinatie is een vrouwelijk konijn met een mannelijk konijn. Deze kunnen vrijwel altijd goed met elkaar opschieten. Belangrijk is om één of beide konijnen te castreren, en dan bij voorkeur de rammelaar. De kans is anders groot dat je snel een gezinsuitbreiding krijgt.
Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes samen kan goed gaan, maar niet altijd. De beste combinatie is dus sowieso een mannetje en vrouwtje samen. Je konijnen laten 'helpen' kan ze een stuk minder agressief maken, maar dat is een persoonlijke keuze.
Twee gecastreerde rammen samen gaat nog best vaak goed. En ik heb het idee dat als het eenmaal goed gaat het ook niet minder stabiel is als koppel dan gecastreerde ram + Voedster.
Ze kunnen samen opgroeien, maar zodra de puberteit begint kunnen ze gaan vechten. Zodra je dit ziet moet je ze uit elkaar halen en laten castreren/steriliseren. Eenmaal vechtende konijnen kunnen slecht weer samen, ze blijven dan namelijk vaak vechten.
Mochten de konijnen gaan vechten, dan kun je ze snel uit elkaar halen zonder jezelf te bezeren. Vaak werkt het verbaal ingrijpen of in de handen klappen voldoende om de konijnen af te leiden, dus haal ze niet te snel helemaal uit elkaar.
Vaak zullen de konijnen eerst het terrein verkennen en rondsnuffelen, tot ze merken dat er nog een konijn is. Meestal zal dan een van beide konijnen naar de ander toe gaan, proberen ze aan elkaar te snuffelen, rennen ze achter elkaar aan en proberen ze op elkaar te rijden.
Het is dus van belang dat konijnen de kans krijgen om rustig kennis te maken met elkaar, om op hun eigen tempo uit te vinden of ze wel samen willen leven. Vechten is dus een tegennatuurlijke manier om een relatie te beginnen. Elkaar najagen om de rangorde te bevestigen is wel normaal konijnengedrag binnen een relatie.
Net zo min bewijzen deze verhalen op internet dat twee konijnen van hetzelfde geslacht prima samen gaan. Ook niet als het twee 'zusjes' of 'broertjes' zijn. Konijnen kennen namelijk geen familiebanden en kunnen ook een genetisch verwant konijn als een indringer zien.
Zodra je twee konijnen gaat koppelen is een gecastreerd mannetje met een vrouwtje (een voedster) de beste keuze. Een heel jong konijn koppelen aan een ouder konijn kan leiden tot problemen, omdat het oudere konijn dan flink zal overheersen. Wacht tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is.
Een konijn dat een buigende beweging maakt naar een ander konijn, vraagt om verzorgd te worden. Het dominante konijn zal een ander konijn frontaal benaderen. De neuzen raken elkaar en de oren staan omhoog. Het dominante konijn zal soms tegen de kin van het andere konijn duwen om aan te zetten tot verzorging.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Na een maand of 3 gaan de konijnen bepalen wie de baas gaat worden, de rangorde bepalen. Beide rammen willen graag bovenaan de rangorde staan, waardoor ze gaan vechten. Oplossing: Deze rammen zullen niet meer samen kunnen, na het opnieuw koppelen is de kans heel groot dat de rammen weer zullen gaan vechten.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Zet je konijntje in de kooi, en laat hem dan 1 of 2 dagen aan de kooi, en aan het huis wennen, dus niet uit de kooi halen. Houd kleine kinderen een poosje bij de kooi weg. Kleine kinderen willen hun handje of vingertjes door de tralies steken, en daar kan je konijntje angstig van worden.
Konijnen die elkaar nog niet kennen moeten eerst gekoppeld worden. Als je geen nakomelingen wilt, is het verstandig om hiervoor ook op tijd voorzorgsmaatregelen te treffen. Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
Als konijnen jong zijn kunnen ze makkelijk bij elkaar dit komt omdat er dan nog geen hormonen vrij komen. Zodra er hormonen vrij komen en ze in de pubertijd komen word dit anders. Ze gaan elkaar uittesten, de rangorde bepalen en geven beide niet op wat op vechten uitloopt.
Meestal begint het met snuffelen, en daarna proberen ze op elkaar te rijden om de rangorde te bepalen. Rijdt het ene konijn op het hoofd van de ander, duw deze er dan wel af omdat het onderste konijn dan kan bijten. De konijnen gaan hierbij vaak ook om elkaar heen cirkelen, wat 'vlinderen' wordt genoemd.
Zo kan een konijn bijvoorbeeld bijten als hij wordt opgepakt of vastgehouden. Ook als iemand hem pijn doet of iets wil doen dat hij niet prettig vindt, zoals nagels knippen of medicijnen geven, kan hij bijten. Het is een manier om zichzelf te verdedigen.
Konijnen communiceren eigenlijk constant, ook al maken zij nauwelijks geluid. Zelfs als wij denken dat ze niks overbrengen, zijn zij bezig met dingen duidelijk maken. Onderling, maar ook zeker naar ons.
Reacties. Kan gewoon een probleem in de rangorde zijn. Belangrijk is dat ze ruimte genoeg hebben en niet op elkaars lip in een klein hok of kooi hoeven te zitten. Ze moeten elkaar uit de weg kunnen gaan.
Het is beter om te wachten met de koppeling tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is (minimaal 12 weken, liefst minimaal 16 weken oud). Koppelen met hele jonge konijntjes kan ze trauma's geven, waardoor ze de rest van hun leven lastig te koppelen worden.