Soms is het evenwicht tussen de aanmaak van het vocht en de opname van het vocht verstoord.Er kan dan vocht uit de tepel vloeien. Bij sommige vrouwen gebeurt dit zelfs al door de invloed van warmte, bijvoorbeeld na het nemen van een warm bad. Het hormoon prolactine stimuleert het klierweefsel om vocht aan te maken.
Vaak is er geen behandeling nodig en stopt de afscheiding spontaan. Masseer de borst niet leeg. Hierdoor wordt de vochtproductie in stand gehouden. Door het leeg masseren van de borst kan een irritatie van de melkgang ontstaan die zorgt voor bloederige afscheiding.
Normaal gesproken merken de meeste vrouwen hier weinig van doordat de kanaaltjes de melk niet naar de tepel afvoeren. Het vocht wordt dan weer door het lichaam opgenomen. Soms kan het evenwicht tussen de aanmaak van vocht en de opname ervan verstoord raken en kan er vocht uit de tepel vloeien.
Lekkende borsten
Dat kan komen doordat er te veel melk in je borsten zit of doordat de toeschietreflex wordt gestimuleerd. Dit is de reflex die ervoor zorgt dat er melk vrijkomt. Als je regelmatig voedt, dan zullen je borsten minder gaan lekken. Meestal stopt het lekken na tien weken.
Het vocht kan uit één of uit beide tepels komen. Ook kan het bij zowel vrouwen als bij mannen optreden. Door schommelingen in de hormoonspiegel tijdens de menstruatiecyclus worden de melkklieren actief.Hierdoor gaan deze vocht afscheiden.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Als je borsten niet vol aanvoelen, heb je onvoldoende melk
Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg. Ook als de baby drinkt, wordt er melk aangemaakt.
Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder.Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt. De groei van je borsten is niet te voorspellen.
Merk je dat er al melk uit je borsten komt? Dat kan. Je borsten bereiden zich ook uit zichzelf voor op de borstvoeding en dat heeft tot gevolg dat er af en toe een beetje voormelk of colostrum (een geelachtige transparante vloeistof) uit je tepels kan komen.
Een gezonde tepel moet niet strak vastzitten op de ondergrond, maar moet je gemakkelijk een beetje naar voren kunnen trekken. Daarnaast kan je de borst nog eens tussen beide handen aftasten als je vooroverbuigt. Voel als laatste nog even in je oksel en controleer de huidplooi die van de oksel naar de borst loopt.
Kenmerk 2: Verandering in hoe de borst en/of tepel eruitziet
Ingetrokken tepel of juist een ongewone opgezwollen tepel. Verdikking in de huid van de borst met kleine putjes, vergelijkbaar met de huid van een sinaasappel. De huid van de borst ziet er rood uit, vertoont schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
Beschermend vet op de tepels
Op je tepels ontstaan kleine bobbeltjes waar vet uit komt. Dat is talg dat de tepels beschermt. Dit geeft de tepels ook een eigen geur.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus, ga dan uit van je langste cyclus in de afgelopen maanden. Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad.
Je kunt een week na de bevruchting al merken dat je borsten veranderen: ze kunnen zwaarder of pijnlijker aanvoelen en het kan zijn dat je blauwe aderen ziet verschijnen, omdat de bloedtoevoer naar je borsten verbetert. Achteraf zeggen vrouwen vaak dat ze aan hun borsten het eerst merkten dat ze zwanger waren.
Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later. Vaak lijken deze eerste symptomen ook op ongesteldheidssymptomen waardoor het moeilijk te zeggen is of je zwanger bent of niet.
Een nieuwe techniek om je borsten voller te maken, is lipofilling. Daarbij gebruiken we je eigen vetweefsel dat we weghalen op bijvoorbeeld je buik of heupen. Je borsten worden maximaal 1 cupmaat voller. Lipofilling is een alternatief als je liever geen implantaten wilt en geen grote volumeverandering wilt.
Dat je borsten kleiner worden als je afvalt is nog zo'n 'borstmythe'. Heb je weinig vetweefsel en veel klierweefsel in je borsten? Dan doet afvallen vrij weinig voor de grootte van je borsten. Wel kan je omvangsmaat natuurlijk kleiner worden doordat je smaller wordt.
Het is normaal dat je na een week weer volle borsten hebt. Zolang het niet ernstig wordt, je geen harde plekken of schijven hebt en de stuwing niet pijnlijk is, hoef je niets te doen. Zelfs maanden na het stoppen kun je soms nog wat melk lekken. Ook dit is normaal.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
het vaker voorkomt dat vrouwen hun zwangerschap pas bij 30 weken of later ontdekken; een vrouw niet liegt, maar het echt mogelijk is dat zij een zwangerschap niet opmerkt; het voor een vrouw een zware periode is én het belangrijk is hoe jij reageert als je er mee te maken krijgt in je omgeving.