Bestandsgrootte. Het belangrijkste verschil tussen JPEG en RAW is de bestandsgrootte. RAW-bestanden zijn aanzienlijk groter dan JPEG- (en andere) afbeeldingsbestanden. Dat komt omdat ze alle onbewerkte en volledig ongecomprimeerde afbeeldingsinformatie bevatten die door de sensoren van de digitale camera is vastgelegd.
Schieten in JPG heeft een enorm voordeel omdat het bestand kleiner is, al schiet je in de hoogste kwaliteit. Dan heb je bestanden van 7 tot 10MB per stuk, terwijl RAW minstens 20MB per foto is. Dat RAW beter is voor pure kwaliteit, daar heb ik niets tegenin te brengen... dat klopt.
Ruwe data. Het bekendste digitale beeldformaat is JPEG, maar daarnaast kun je er ook voor kiezen om foto's te maken in RAW-formaat. RAW is geen afkorting, maar betekent letterlijk 'ruw' of 'onbewerkt'. En dat is ook precies wat het is: de ruwe data die rechtstreeks afkomstig is van de beeldsensor van jouw camera.
Open de foto's die in RAW-formaat staan in bijvoorbeeld Photoshop.Ga naar 'Bestand' en kies 'Opslaan als' (of 'Save') en kies uit de lijst JPG of JPEG. Kies een compressie tussen de 90 en 100%, anders leidt dit tot teveel verlies van kwaliteit.
Camera RAW is een scherm dat bovenop het 'normale' scherm van Photoshop geplaatst wordt. Als je een RAW bestand opent in Photoshop CS/CC of Photoshop Elements dan wordt deze foto automatisch geopend in Camera RAW.
In raw fotograferen is gewoon hetzelfde als in jpeg fotograferen. Nu ga je fotograferen zoals je altijd doet. Je hoeft niets anders te doen, geen andere methode te gebruiken of andere instellingen te hebben. Maar hou er wel rekening mee, dat sommige instellingen op je camera misschien niet langer bruikbaar zijn.
Een JPG-foto omzetten naar RAW kan namelijk niet. Je hebt in een JPG de ruwe informatie weggegooid en die valt niet terug te halen uit het JPG bestand. Een RAW-foto kun je later natuurlijk altijd nog een keer omzetten naar een nieuwe JPG.
Hoe open ik een RAW-bestand? Voor het openen van een RAW-bestand heb je bewerkingssoftware voor afbeeldingen nodig, zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.
Hiervoor zijn verschillende programma's beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn Adobe Lightroom, Adobe Camera RAW, Capture One of GIMP (gratis). RAW is een verzamelnaam voor de verschillende bestandsextensies die gebruikt worden door camerafabrikanten. Alle camerafabrikanten maken gebruik van hun eigen RAW formaat.
JPEG is ontwikkeld om hoogwaardige digitale foto's vol details en kleur efficiënt op te slaan. Grote afbeeldingen worden tot een veel kleiner bestand gecomprimeerd, zodat je een JPEG gemakkelijker kunt delen en uploaden.
Rechtenvrije afbeeldingen zijn foto's waar géén auteursrecht op rust of waarvan de auteur het goed vindt dat je de afbeeldingen (commercieel) gebruikt. Je mag ze dus gratis of tegen een kleine vergoeding gebruiken. Afbeeldingen zonder auteursrecht zijn vaak ook geschikt voor commercieel gebruik.
Oplossing 1: installeer de nieuwste versie van de Camera Raw-invoegtoepassing die compatibel is met uw Adobe-toepassing. Oplossing 2: verwijder Photoshop of Photoshop Elements en installeer de toepassing opnieuw. Oplossing 3: Upgrade naar de nieuwste versie van Photoshop of Photoshop Elements.
opslagcapaciteit: Belangrijk is natuurlijk vooral de opslagruimte die de schijf biedt. Om een idee te geven: 1TB is 1.000 GB en dat zijn 40.000 RAW bestanden van 25MB elk. Ruim voldoende voor de meeste reizen en zelfs je reisgenoten zouden er gebruik van kunnen maken voor hun back-ups.
Fotoformaten: JPEG, HEIF en RAW
Deze bestanden zijn vrijwel onbewerkt en bieden een ongekende vrijheid om achteraf nog allerlei bewerkingen te doen. Met een RAW-foto kun je de witbalans, belichting, kleurtonen en kleur later nog aanpassen, zonder dat de kwaliteit slechter wordt.
vooralsnog is Adobe Photoshop het beste programma voor fotobewerkingen (in mijn ogen he) maar de andere pakketten zijn zeker ook in staat een hele hoop te doen en misschien dat ze op de wat langere termijn zelfs een bedreiging voor Photoshop zullen worden. Er is in ieder geval genoeg keus voor iedereen.
Fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop
Adobe Photoshop (voorheen Adobe Photoshop CS of Adobe Photoshop CC) is het meest uitgebreide fotobewerkingsprogramma die je kunt vinden. De mogelijkheden zijn ongekend en jij als fotograaf kunt er vrijwel alles mee doen wat je wilt.
Wat is een RAW-bestand? Een RAW-bestand bevat alle ongecomprimeerde en niet-verwerkte afbeeldingsgegevens die door de sensoren van een digitale camera of scanner worden vastgelegd. Het is ook een rasterbestandstype, maar dan 'lossless' – zonder kwaliteitsverlies.
De computer heeft meestal een standaardviewer voor afbeeldingen, zoals Foto's voor Windows of Voorvertoning voor Mac. Dubbelklik op een afbeeldingsbestand dat is opgeslagen op de computer. Het wordt dan geopend in het standaardprogramma. Je kunt ook je eigen programma gebruiken om foto's in Windows te bekijken.
Als je een bestand niet kunt openen, kan dit een van de volgende redenen hebben: Je hebt geen rechten om het bestand te openen.Je bent ingelogd bij een Google-account dat geen toegangsrechten heeft.De juiste app is niet op je telefoon geïnstalleerd.
JPG en JPEG zijn hetzelfde bestandstype. JPG en JPEG staan beide voor Joint Photographic Experts Group en zijn rastergebaseerde typen afbeeldingsbestanden. De enige reden dat JPG drie tekens in plaats van vier heeft, is dat in eerdere versies van Windows extensies van bestandsnamen maar drie letters lang mochten zijn.
Bestanden kunnen ongecomprimeerd worden opgeslagen in de camera, maar ook worden gecomprimeerd tot ongeveer 50-60% van de oorspronkelijke bestandsgrootte. NEF-bestanden die in de camera zijn opgeslagen, worden ook wel NEF RAW-bestanden genoemd.
Raw converter
Dat is een programma waarmee je RAW-bestanden kunt lezen en bewerken. In de meeste bewerkings programma's zit die converter en in Photoshop en Lightroom Classic in ieder geval. In Photoshop heet dat programma Camera RAW.