Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Winderigheid. Dit komt door de hoeveelheid zwavel en het koolhydraat raffinose in spruitjes, maar ook doordat ze fodmaps bevatten. Fodmaps zitten van nature in voedingsmiddelen en zijn kleine moleculen die slecht of zelfs niet worden opgenomen in je dunne darm en automatisch in je dikke darm terechtkomen.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Groene kool, rode kool, witte kool, spruitjes, broccoli... Voor sommige mensen kan het eten ervan winderigheid, een opgeblazen gevoel en/of darmkrampen veroorzaken.
Neem geen: gepaneerde en gefrituurde gerechten; taai en draderig vlees en vis met graten; draderige en vezelige groenten zoals asperges, champignons, tuinbonen, maïs, taugé, aubergine, zuurkool, venkel en peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners etc); rauwe groente/rauwkost zoals wortel en knolselderij.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Wat je wel en niet kunt eten als je PDS hebt
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
"Ze bevatten een type koolhydraat genaamd raffinose, dat niet verteerbaar is in ons maag-darmkanaal," zegt Erin Kenney, RD, LDN, eigenaar van Nutrition Rewired in Boston. " Bacteriën in de dikke darm helpen raffinose af te breken, maar dit proces creëert veel gas ."
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Groente en fruit zoals kool, sperziebonen, rode bessen en sinaasappel. Noten zoals pistache en amandelen.
Vet blijft lang in de maag en kan klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en overige alcoholische dranken. Ook pepermunt, knoflook en scherpe kruiden kunnen de maag prikkelen. Bonen, koolsoorten, ui en prei zijn gasvormende producten.
Mensen verwarren het borrelende geluid in de maag vaak met honger, maar dat is volgens Nienke niet zo. "Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit.En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Als je misselijk bent zijn bananen de ideale oplossing! Ze zijn namelijk makkelijk verteerbaar, waardoor ze niet zo zwaar op je maag liggen. Ook als je kampt met diarree kunnen bananen helpen: de pectine die je in bananen vindt zorgt ervoor dat je ontlasting harder wordt.
Is het tarwe-intolerantie of -gevoeligheid? Als uw symptomen terugkeren, bevestigt het dat u gevoelig bent voor tarwe en laat het u ook zien welke voedingsmiddelen bijzonder lastig zijn. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld alleen problemen met pasta, terwijl anderen het prima vinden totdat ze brood eten.
Mensen met een overgevoelige maag kunnen last krijgen van symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Het is belangrijk om te herkennen welke voedingsmiddelen en situaties deze klachten veroorzaken, zodat je ze kunt vermijden en zo de klachten kunt verminderen.