Een basislaptop met 4GB of liever 8GB aan werkgeheugen en een Intel Pentium, Core i3 of Ryzen 5-processor is voldoende voor studenten. Natuurlijk hangt het er wel vanaf wat je nog meer wilt doen. Voor Netflix is een laptop met een goed scherm en minimaal full hd-resolutie aan te raden.
Met minimaal 256 GB zit je veilig. Je hebt genoeg ruimte voor al je schoolbestanden en foto's. Liever wat meer ruimte om ook je vakantievideo's op te slaan? Kies dan voor 512 GB.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
De meeste computers hebben minimaal 4GB werkgeheugen. Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet.
Hangt er een beetje vanaf hoe je er mee omgaat, verwacht je veel data op de laptop zelf te houden of doe je het meeste vanuit de cloud (Dropbox/Onedrive/Googledrive). 128GB is voor gewoon gebruik, internetten/word/excel/mailen mooi zat. Je zal wel een beetje op moeten letten met downloaden/waar zet je het neer.
Werkgeheugen en opslagruimte
Over het algemeen is een werkgeheugen van 4 GB genoeg als je de laptop voor je studie gebruikt. Alles boven de 8 GB heb je eigenlijk pas nodig als je vaak gamet of veel foto's en video's bewerkt. Het is daarnaast belangrijk om te letten op de hoeveelheid opslagruimte.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Wil je internetten, mailen en teksten schrijven? Voor alledaags gebruik van een computer is 4 gigabyte aan RAM vaak voldoende. Toch raden wij aan dat je minimaal 8 gigabyte aan RAM geheugen in je computer hebt.
256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Als je veel offline zet kan het geheugen wel krap worden maar zaken in de cloud zetten kan dit oplossen. Ben je sowieso iemand die heel veel offline nodig heeft dan is 128 GB of zelfs 256 GB eigenlijk de beter optie.
SSD's zijn nieuwere en snellere apparaten voor gegevensopslag. Net als HDD's kunnen ze terabytes aan gegevens bevatten, maar anders dan bij HDD's zijn alle gegevens op een SSD onmiddellijk toegankelijk. Daardoor kunnen grote bestanden in seconden in plaats van minuten worden geladen.
Op termijn heb je veel meer opslagruimte nodig. Daarom is het antwoord op de vraag, 128 GB genoeg voor Macbook Air, een groot nee. Helaas, als je tot 256 GB gaat, moet je meer betalen. Je zult tweehonderd dollar extra moeten betalen om je opslagruimte te vergroten van 128 GB.
Je hebt een eigen laptop (Windows, Unix of MacOS) nodig om te kunnen werken met ontwikkelomgevingen en om deel te kunnen nemen aan digitale toetsen. Veel laptops zijn hier tegenwoordig geschikt voor. Je laptop moet aan de volgende configuratie-eisen voldoen: Een werkgeheugen van minimaal 8GB.
Wil je internetten, mailen en teksten schrijven? Voor alledaags gebruik van een computer is 4 gigabyte aan RAM vaak voldoende. Toch raden wij aan dat je minimaal 8 gigabyte aan RAM geheugen in je computer hebt. Open je veel tabbladen of programma's tegelijkertijd, zoals Word, Excel en Photoshop?
Voor school is een refurbished MacBook geschikt om huiswerk op te maken, verslagen mee te typen en onderzoek mee te doen. Daarnaast kan een MacBook natuurlijk ook goed gebruikt worden na schooltijd. Een MacBooks is namelijk ook geschikt om op te Netflixen of gamen.
Dus heb je voor school specifieke programma's nodig en ga je bijvoorbeeld een opleiding doen waarvoor je moet werken in Photoshop of Indesign? Dan is een laptop de beste keuze. Een Chromebook heeft vaak een beperkte interne opslag. Dat komt omdat je op een Chromebook al je bestanden in de cloud kunt bewaren.
In het kort: als je een MacBook normaal gebruikt (internetten, studeren, werken, filmpjes kijken) gaat een MacBook zeker acht jaar mee. In veel gevallen gaat hij zelfs nog langer mee.
512 GB Interne SSD's
Een SSD 512 GB biedt genoeg ruimte voor je documenten, foto's en videos. Het grote voordeel van de SSD is dat hij een stuk sneller is dan een harde schijf. Een SSD bevat ook geen bewegende onderdelen waardoor ze veel minder snel kapot gaan dan een HDD.
Conclusie. Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
Naast je favoriete apps, games en vakantiefoto's kun je ook gerust meerdere films en series voor onderweg downloaden. 128GB opslag is geschikt voor de grootgebruiker die eens in de zoveel tijd bereid is een grote schoonmaak te doen. Veel oude én nieuwe iPhones en iPads beschikken over 128GB opslagcapaciteit.
Een iPad met 32GB opslagruimte kies je als je niet veel apps hoeft te downloaden en alleen simpele dingen wilt doen als internetten, e-mailen of Facetimen. Ook als je veel met iCloud werkt, kan een iPad met 32 GB voldoende ruimte bieden. Sla je foto's en video's op in iCloud en open ze gemakkelijk op je iPad.