De woorden erwtensoep en snert worden vaak door elkaar gebruikt. Maar volgens kenners is er wel degelijk een verschil tussen 'gewone' erwtensoep en echte snert. Een pan erwtensoep mag namelijk pas snert genoemd worden als hij tenminste een nacht heeft gestaan.
Snert en erwtensoep, twee benamingen die vaak door elkaar gebruikt worden voor ogenschijnlijk dezelfde soep.
Het verschil tussen snert en erwtensoep is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. In de kleine details vind je het antwoord. Het basisrecept is namelijk gelijk aan die van erwtensoep. Voeg varkensvlees, spek en botten toe aan de soep en je hebt (bijna) snert.
'Snert' is geen dialectwoord, het komt overal in Nederland voor. 'Snert' is wel veel ouder dan 'erwtensoep'. We hebben hier te maken met een taalsociologische ontwikkeling die vergelijkbaar is met die van 'zult' naar 'hoofdkaas'.
In Nederland dateert het eerste bekende recept voor erwtensoep uit het begin van de zestiende eeuw. Naast spliterwten vormen ook wortel, prei, ui en aardappel de ingrediënten voor deze soep. De aardappelen zorgen ervoor dat de snert dik wordt, want deze vallen tijdens het kookproces uit elkaar.
Waar komt het vandaan? Antwoord: Snert is waarschijnlijk afkomstig van snorren, oftewel pruttelen. M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlandssnert zn.
Zelfgemaakte Brabantse erwtensoep is een echte klassieker in de wintermaanden. Trek een bouillon van vlees, rookworst en groenten. Voeg vervolgens de spliterwten, bladselderij en kruiden toe en laat het geheel nog 20 minuten zachtjes koken.
De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v.Chr., maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair.
Nederlanders vinden het Maastrichtse accent het mooist. Dat blijkt uit een onderzoek van beoordelingssite Zoover. De afgelopen weken hebben 687 Nederlanders hun stem uitgebracht op de provinciale hoofdstad met het mooiste accent. Maar liefst 28,2% van de Nederlanders vindt het Maastrichts accent het mooist.
Hollands is samen met het Brabants het meest gesproken hoofddialect van het Nederlands. Het Hollands onderscheidt zich door de woorden nou en jou.
Erwtensoep is erg gezond en voedzaam. Het is een soep die je warm maakt, maar is helaas niet goed voor de lijn. In een stevige erwtensoep zit al snel 3,8 gram vet per 100ml.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Volwaardig eiwitprofiel. De combinatie erwtensoep met pannenkoeken was voor Henk makkelijk te verklaren, zo blijkt. “Dierlijke bronnen hebben een betere aminozuursamenstelling dan plantaardige, maar als je het slim combineert, kan je ook via planten genoeg eiwit binnen krijgen.
Snert zou uit het Fries komen en eigenlijk een snelle, dunnere variant van erwtensoep zijn; de snert-erwtensoep. Een ander theorie is dat het is afgeleid van het fijnkoken van de erwten; de erwten tot 'snert' koken.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Het klinkt niet alleen vies, maar het heeft ook invloed op de smaak van je gerecht.Zo kan het zorgen voor een zure of bittere smaak. Daarom is het zaak om het witte schuim van de oppervlakte te verwijderen met een schuimspaan of een zeef. Dit wordt ook wel afschuimen genoemd.
Ouderwetse erwtensoep maken
Breng jouw maaltijdsoep helemaal op smaak met de combinatie van selderijzaad, peper, koriander, uienpoeder en karwijzaad.
Een goed verhaal! NA EEN LANGE WINTERWANDELING OF EEN SCHAATSTOCHT OP NATUURIJS IS HET EEN KLASSIEKER: ERWTENSOEP, GESERVEERD MET EEN SNEETJE ROGGEBROOD MET SPEK. ROGGEBROOD IS RIJK AAN VEZELS EN DAARMEE VOEDZAAM EN GEZOND.
Bij erwtensoep wordt er vaak een snee rogge-, volkoren- of meergranenbrood met mosterd en katenspek gegeten. Dat brood is niet alleen lekker als bijgerecht, maar ook nog eens handig tijdens het bereiden van de soep.
,,Dit komt omdat er zetmeel in de erwten zit”, legt bonenexpert Joke Boon uit. ,,Dit werkt bindend en daardoor is deze soep dikker.” Vaak wordt afgeraden om je erwten te weken, maar Boon doet dit toch: ,,Het hoeft maar heel eventjes, maar hierdoor garen je erwten beter en koken ze sneller kapot.”