Hulpmiddelen en aanpassingen
Vallen kan gebeuren bij het staan, lopen of gaan liggen. De meeste oplossingen en hulpmiddelen zijn bedoeld om preventief te worden ingezet, zoals zelfremmende rolstoelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en alarmeringssystemen.
Kijk dan bijvoorbeeld naar uw trap, drempels en de verlichting. Merkt u dat er hier risico's op ongevallen ontstaan, dan kunt u hier hulp voor inschakelen. Ook moet u natuurlijk denken aan uw eigen gezondheid. Laat bijvoorbeeld uw ogen regelmatig controleren, en bespreek uw medicijngebruik met uw arts.
Stap voor stap leren jonge kinderen om te anticiperen op een onbalans, om veilig te vallen en zelf weer op te staan. Valletsels worden daarmee voorkomen en beperkt. Als je veilig kunt vallen, beweeg je vrijer en doe je eerder, vaker en anders mee met spel en aan sport.
Een val kan zowel fysieke als mentale gevolgen voor u hebben. Zo kan het angst veroorzaken, waardoor u er bijvoorbeeld minder op uit durft te gaan. Een valpartij kan ook leiden tot lichamelijk letsel, zoals blauwe plekken, kneuzingen, verstuikingen of breuken aan de schouder, heup of pols.
Haast hebben, spullen laten slingeren, een stoel pakken in plaats van een trapje, maar ook versuft zijn door medicijngebruik: het zijn allemaal voorbeelden van situaties en gedrag met een groot risico op vallen; Veroudering.
Medicatiegerelateerde incidenten zijn de meest voorkomende incidenten in de zorg. Dit omvat het toedienen van de verkeerde dosis, het toedienen van medicatie aan de verkeerde patiënt of het niet toedienen/uitdelen van een dosis.
Veel ouderen zijn bang om te vallen. Ook als u niet eerder bent gevallen kan u hiervoor angst hebben. Door die angst kunt u in een vicieuze cirkel terechtkomen: u gaat minder bewegen, waardoor uw spierkracht en evenwicht afnemen. Hierdoor neemt de kans op vallen toe.
Mobiliteitsstoornissen, bestaande uit stoornissen in balans, looppatroon en/of spierkracht, zijn één van de belangrijkste risicofactoren voor vallen (CBO, 2004; NICE, 2013; Deandra, 2010).
Ouderen die op hun hoofd zijn gevallen, hebben ook een grote kans op overlijden. "Dat komt omdat de hersenen bij ouderen gekrompen zijn en er meer vocht om heen zit. De bloedvaatjes tussen schedel en hersenen staan daardoor meer op spanning en kunnen door een val scheuren.
Hulpmiddelen voor ouderen kunnen onder andere zijn; bad, douche en toilethulpmiddelen, aankleedhulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen.
Hulpmiddelen via gemeente
Of om u in huis en daarbuiten goed te kunnen verplaatsen? Deze hulpmiddelen krijgt u van de gemeente vanuit de Wmo (officieel Wmo 2015). Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener.
Dat zijn negen aspecten van zorg, te weten: 1 Beter worden 2. Tijdige zorg 3. Vriendelijkheid 4. Hoop en zekerheid 5, Continuïteit, keuze-opties en coördinatie 6.
Als u duizelig, snel uit balans en daardoor bang bent om te vallen neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan onderzoeken welke factoren er mee spelen bij uw valrisico en u gerichte adviezen geven om het valrisico te verkleinen. Een arts kan kijken of er een lichamelijk oorzaak is dat u veel valt.
Bel 112 als het slachtoffer bewusteloos is, hevig bloedt of zichzelf niet meer normaal kan verplaatsen. Geef aan de alarmlijn goed door wat er aan de hand is en koppel het exacte adres terug aan de hulpverlener.
Oorzaken. De oorzaken van valongelukken zijn in twee groepen te verdelen. Lichamelijke of geestelijke oorzaken zijn onder andere: duizeligheid, slechte mobiliteit, verstoord evenwicht, zichtproblemen, dementie, verkeerd gebruik van medicijnen, psychische verwarring en angst om te vallen.
Neem een arm van de zorgvrager en help hem/haar in zithouding. Laat nu de zorgvrager zijn benen optrekken, zodat de voeten plat op de grond staan. Ga dan tegenover de zorgvrager op je hurken zitten, met jouw voeten tegen die van de zorgvrager aan en neem elkaars bovenarmen beet.
De behandeling van valangst is vaak een combinatie van cognitieve gedragstherapie en fysiotherapie. Dit wordt soms gecombineerd met ergotherapeutische adviezen. De fysiotherapeutische oefeningen leer je om weer op een gewone, adequate manier te lopen.
De valrisicotest geeft aan of het afnemen van de Valanalyse noodzakelijk is. Hiermee ga je na welke factoren het verhoogde risico veroorzaken. In 2020 is de Valanalyse vernieuwd op basis van de nieuwste inzichten uit wetenschap en praktijk.