Plant de zaadjes 1,5 cm diep en zet ze 10 cm uit elkaar. Geef goed water. Zodra de zaden ontkiemd zijn, dun je ze uit tot ze 45 cm uit elkaar staan.
Zaai de pitten 2,5 cm diep en op 15 cm van elkaar.
Houd tenminste 15 cm afstand tussen de zaden om ze voldoende ruimte te geven om te groeien. Als je maar een paar zaden hebt en de planten later niet wilt uitdunnen, kun je beter 30 cm afstand bewaren tussen de zaden (45 cm voor hele grote zonnebloemen).
Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april/mei kun je ze ter plaatse in de tuin zaaien. Als je ze in mei zaait heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!
Zorg ervoor dat de pitten niet op elkaar liggen. Zet het bakje op een zonnige, warme plek en houdt de watten of het papier vochtig. Na ongeveer 5 dagen zullen de pitten beginnen te ontkiemen en na ongeveer 10 dagen zijn de zonnebloemkiemen meestal klaar om te oogsten.
Verzorg de bloemen goed door deze bij droogte water te geven en de grond luchtig te houden. Gemiddeld komt een zonnebloem 90 dagen na het zaaien tot bloei. Heb je deze dicht bij elkaar gepoot dan wordt geadviseerd om 6 weken na het zaaien de zonnebloem uit te planten.
Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april en mei kun je ze direct in de tuin gaan zaaien. Als je ze in mei zaait, heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden.
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
De zonnebloem én haar pitjes hebben veel water nodig. Ze moeten constant vochtig staan. Wacht tot de zaden ontkiemen. Dit kan binnen de 3 tot 8 dagen.
Bemesting. Maar ook voedingsstoffen zijn heel belangrijk voor de groei, omdat zonnebloemen tot de sterk opnemende planten behoren. Tijdens de groeiperiode kan je dus met wat stikstofrijke meststof eenmaal per week iets goeds doen voor je zonnebloemen.
Maak een gat van twee tot drie centimeter diep en leg de zonnebloempit met het puntje naar boven in het gat. Vul het gat met aarde en giet er minimaal een halve liter water overheen. Geef je zonnebloemen extra water op de dagen dat het niet regent.
Van oorsprong komt de zonnebloem uit Noord- en Zuid-Amerika. In 1530 werd de zonnebloem door de Spanjaarden naar Europa gebracht. De bloeiperiode van de zonnebloem loopt van juli tot oktober.
Bedekken met zo'n 1 à 2 cm grond is het beste want zonnebloempitten zijn gevoelig voor vogelvraat. Zonnebloemen doen het op elk type grond goed, maar het beste is een beetje zure grond, een pH tussen de 6.0 en 7.5. Als je niet weet wat voor grond je hebt, geen probleem!
Zonnebloemen kun je ook goed binnen kweken. Alleen kun je dan het beste kleine soorten zonnebloemen zaaien, zoals de Teddy Bear, Avondrood of de Pacino Potzonnebloem.
Een zonnebloem kan honderden zonnebloempitten geven, maar die pitjes zijn natuurlijk nog geen anderhalve kilo!
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zaden oogsten
Je kunt de zaden van de zonnebloem oogsten wanneer de bloem is uitgebloeid. Hiervan is sprake wanneer je met gemak de laatste bloemblaadjes van de bloem af kunt vegen. Op dit moment zijn ook de zaden rijp. Het verwijderen van de zaden gaat het makkelijkst wanneer de zonnebloem goed is uitgedroogd.
Het is het makkelijkst om de zonnebloem te zaaien in de volle grond. Om te voorkomen dat ze te hoog worden kunt u ze toppen. Zo zullen er ook meer bloemen aan groeien die wel kleiner zijn, maar vaak oogt dit mooier dan één grote lange bloem.
Behalve veel zon heeft je zonnebloem veel ruimte nodig voor zijn wortels. Let op! Zonnebloemen verdampen erg veel water waardoor er water aan naburige planten wordt onttrokken.
De wortels van deze zonnebloem groeien 2 tot 3 meter diep in de grond, hierdoor wordt de plant gevoed door vocht uit de diepere lagen en kan hij veel voedingsstoffen opnemen.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Zonnebloemen voor een zomers paradijs
De eenjarige zonnebloem is vaak onvertakt met soms alleen bovenin vertakte stengels met een paar bladeren. De bloemen zijn wel 15 tot 20cm in diameter. Ze hebben een knikkend hoofdje en draaien met de zon mee. De bloeitijd van deze bloemen is juli tot eind augustus.
De zonnebloem is een zeer geliefde eenjarige plant die wel 3 m hoog kan worden. De bloemen trekken bijen en hommels aan en de zaden vormen een lekkernij voor vogels. In april-mei zaai je ter plaatse in de tuin. Je kan ook voorzaaien in potjes, maar dan moeten de jonge plantjes afgehard worden voor uitplant.