Vlakbij de Salt Pier in het zuiden van Bonaire vind je een mooie duik- en snorkelplek. Vooral voor het spotten van schildpadden, die worden hier heel veel gezien. Wij hebben hier ook een schildpad gespot. Rondom de palen van de zoutpier zwemmen scholen vissen.
Als je schildpadden wil zien tijdens het snorkelen op Bonaire dan moet je bij Funchi's Reef zijn. Deze ondiepe baai bevat zeegras waar roggen en schildpadden zich op voeden. Ze eten hier in het ondiepe en gaan daarna naar het diepere water in de baai. De baai is het onderkomen van zo'n 1000 zeeschildpadden.
De meeste stranden op Bonaire bestaan uit losse brokken afgestorven koraal. Om je makkelijk over het strand te verplaatsen zijn waterschoentjes de oplossing. Je loopt hiermee zonder veel moeite het water in en je kunt ze aanhouden tijdens het snorkelen. Tegenwoordig hebben ze waterschoenen in alle kleuren en maten.
De hamerhaai, tijgerhaai, verpleegsterhaai en zandhaai zijn de vier verschillende (onschuldige) haaiensoorten die voorkomen in de wateren van Bonaire. Deze dieren verkiezen liever de ruige oostkust boven de rustige westkust.
Dit paradijselijke strand is privé en alleen toegankelijk voor gasten. De wuivende palmbomen zorgen voor genoeg schaduw en je hebt hier geen waterschoenen nodig om de zee in te lopen.
Heel Bonaire is een beschermd onderwaterpark en elke duiker en snorkelaar betaalt een bijdrage van 10 dollar voor een penning om te mogen snorkelen of duiken. Deze is een jaar geldig.
Want hoewel Bonaire eerder bekend staat als duikersparadijs dan als strandbestemming; mooie stranden zijn er genoeg! Van hippe beachclubs en privé strand op je eigen resort tot verborgen pareltjes waar de locals komen. Elk strand heeft zijn eigen charme en het water is overal even prachtig helderblauw.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Er wordt voornamelijk trollend gevist op blauwe marlijn, witte marlijn, mahi mahi, wahoo en geelvintonijn. Ook leent Bonaire zich uitstekend voor het bodemvissen, je vist dan op bijvoorbeeld op snapper, makeel en zeebaars.
In het water rondom Bonaire vind je vele tropische vissen, zoals blauwe doktersvissen, koffervissen, juweelvissen, keizervissen, papegaaivissen, roggen en trompetvissen. Daarnaast is het water ook gevuld met kleine dieren, denk hierbij aan schildpadden die vlak voor je langs zwemmen.
U kunt tarpons tegenkomen en u kunt zeepaardjes en octopussen vinden op het kleurrijke rif. Deze duikplek is # 1 in het hele Caribisch gebied vanwege de visdiversiteit met meer dan 300 soorten waargenomen en onderzocht.
De natuur op Bonaire
Bezoek bijvoorbeeld één van de mooiste plekken van het eiland genaamd 'Lac Bay'. Hier kun je zowel windsurfen als dieren spotten. Als je geluk hebt kom je een zeldzaam Caribisch zeepaardje tegen. Je vindt er ook roggen, kreeften of rode flamingo's.
In vrijwel alle warmere zeeën komen zeeschildpadden voor. Ze leven in een brede band rond de evenaar: bij Amerika, Afrika, het hele zuiden van Azië, de Grote Oceaan en Australië. Ook in Europa leven zeeschildpadden, vooral in de Middellandse Zee.
In Lac Bay (Bonaire) spoelt regelmatig Sargassum aan. Een soort wier dat zorgt voor stankoverlast en niet goed is voor het bodemleven. De laatste jaren neemt de hoeveelheid Sargassum toe. Rijkswaterstaat helpt Bonaire met het opruimen van dit wier.
Uitgaan op Bonaire gaat niet gepaard met veel discotheken en een opzwepend nachtleven. Bruisend is het echter wel. Strandfeesten bij het Plaza resort, of chillen op 1 van de vele gezellige tarasjes op de boulevard van Kralendijk.
Bonaire Banded Box Jellyfish
Tamoya Ohboya is een doorschijnende 'ballon' die zijwaarts zwemt. De steek is zeer pijnlijk en kan gevaarlijk zijn. Elke maand worden in de eerste 10 dagen na volle maan wel wat exemplaren van Tamoya Ohboya bij Bonaire gesignaleerd.
Wat kost een snorkelset
De prijzen variëren van 25 euro (zonder vinnen) tot en met 150 euro. Begin je met snorkelen en weet je nog niet of je het vaak gaat doen, koop dan een set van 25 tot 50 euro.
Bonaire telt meer dan twintig stranden, waarvan slechts een beperkt deel zandstranden zijn. Bij heel veel stranden kun je zowel zwemmen als snorkelen als duiken. Kitesurfers kunnen terecht bij Pink Beach, Atlantis Beach, Playa Grandi en bij Klein Bonaire bij No Name Beach.
Elke donderdag van 00-01 uur is er happy hour maar vlak de weekenden niet uit! Lucas Bar vind je in het centrum van Kralendijk. Geen strand maar een hot en steamy sfeertje! En echt een van de leukste happy hours op Bonaire!
Wil je waterschoenen kopen? Decathlon heeft waterschoenen voor kinderen en baby's, dames en heren. Waterschoenen van Subea en Olaian raden we aan voor op het strand of om te snorkelen en waterschoenen van Nabaiji voor in het zwembad.