Het te opereren gebied wordt gedesinfecteerd. Ook wast het hele team zijn of haar handen drie minuten voor de ingreep volgens een vast protocol. En bijvoorbeeld de operatiejassen, handschoen en instrumenten zijn steriel.
Goede handhygiëne zowel binnen als buiten het operatiekwartier. Breng het product aan op handen en onderarmen en houd daarbij de tijd in het oog (1,5 minuten). Wrijf handen, onderarmen en ellebogen gelijkmatig in, evenals de bovenarmen in geval van abdominale procedures (grote huisdieren).
Het desinfecteren van je handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden. Handschoenen gaan gemakkelijker aan na het gebruik van handalcohol. Tijdens het desinfecteren van je handen kun je gemakkelijk een praatje maken met de bewoner.
Neem zoveel handalcohol dat het kuiltje van één hand met handalcohol is gevuld. Deze hoeveelheid is nodig om de handen gedurende de volledige inwerktijd van de handalcohol (ong. 30 sec.) nat te houden.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Alcohol doodt bacteriën door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriële celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken.
“Zo'n twee minuten is vaak voldoende.” Professionals in de zorg gebruiken andere middelen en zijn nog langer bezig met hun handen ontsmetten. “Die zie je dan al snel zo'n vijf minuten met hun handen in de weer.” Ook belangrijk is dat je de gel niet verdunt met water.
Belangrijk is in dat het alcoholgehalte minimaal 80% moet zijn. Wanneer desinfecterende handgel minstens 60% alcohol bevat, kan de gel al effectief zijn maar hoe hoger het percentage des te effectiever de handgel werkt. Mits je je handen goed insmeert of wast, kunnen ze dan alle ziektekiemen en bacteriën doden.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen. Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Echter, als je handgel overmatig gebruikt, kan dit leiden tot irritatie en een gevoelige huid veroorzaken, doordat je huid uitdroogt en natuurlijk huidoliën verwijderd worden. Het is dus een feit dat het desinfecteren met handalcohol slecht is voor je handen, wanneer je het overmatig gebruikt.
Doe dit nooit! Afwasmiddel is sterk ontvettend en kan je huid dus ontzettend uitdrogen. Het is zelfs al vrij heftig voor onze handen, dus je kunt ook beter handschoenen dragen als je gaat afwassen.
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Twaalf procent wast zijn handen zelfs helemaal niet. Vrouwen wassen hun handen gemiddeld vier tot vijf keer per dag. Volgens de internationale standaard moeten de handen in ieder geval na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd gewassen worden.
Wie zijn handen in onschuld wast, neemt geen verantwoordelijkheid voor een misstand waar hij op een of andere manier wel bij betrokken is. De uitdrukking gaat woordelijk terug op de Bijbel.
Het antwoord is: Nee. Ook in corona-tijd is dat niet verplicht. Het is wel een mooie service naar de klanten en het geeft een hygiënisch en veilig gevoel.
Om te desinfecteren worden desinfectiemiddelen zoals alcohol, bleek of chloor gebruikt. Tenslotte kan je een oppervlak ook nog steriliseren. Hierbij worden microben volledig uitgeroeid. Dit zijn dus niet alleen bacteriën, maar ook virussen, schimmels en bacteriële sporen.
Wassen met water en zeep is voldoende. Lees hier waarom handen wassen met desinfecterende zeep niet nodig is, en in welke gevallen het wel nuttig kan zijn. Als er geen stromend water aanwezig is, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief.
Ook nu nog wordt er niet eens zoveel meer gedronken dan in Groot-Brittannië of Tsjechië, al kunnen die er ook wat van. Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
De alcohol heeft een desinfecterende werking en de vloeistof verdampt bij gebruik waardoor na gebruik de handen niet gedroogd hoeven te worden. Handalcohol kan van ethanol of van isopropanol worden gemaakt. Naast alcohol en een deel water kan een deel glycerine worden toegevoegd om te voorkomen dat de handen uitdrogen.