De Franse benaming van kwark laat dit duidelijk zien. Zij verwijzen naar kwark als 'fromage frais'. In klassieke kwark wordt namelijk naast melkzuurbacteriën ook stremsel toegevoegd. Dit cruciale ingrediënt zorgt dus voor het grote verschil tussen kwark en yoghurt.
In Frankrijk kun je kwark (fromage blanc) kopen. En fruit is ook overal te koop. Een lekker kopje thee erbij en zo kun je ook heerlijk ontbijten.
Sterker nog, kwark is eigenlijk een verse kaas. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen in het productieproces die het onderscheid tussen kwark en kaas bepalen. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt er een stremsel toegevoegd om de melk te laten indikken.
De benaming “ FRANSE” kwark is voornamelijk afgeleid van het feit dat kwark oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk, waar het FORMAGE FRAIS ( verse kaas ) heet. Sommige merken, meestal uit Frankrijk zelf afkomstig, werken met “ echte koemelk van Franse koeien”.
Skyr is een soort kruising tussen yoghurt en kwark. Skyr is een traditioneel IJslands product, dat al sinds honderden jaren op boerderijen wordt gemaakt. Helemaal een IJslandse uitvinding is het niet, want oorspronkelijk brachten de Vikingen het mee naar IJsland.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
De beste magere kwark in de supermarkt is Biogarde kwark van Albert Heijn. Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Magere Biogarde kwark (€1,43 voor 500 gram) is een lekkere kwark waarop weinig is aan te merken. Het is de enige kwark in de test waarbij zowel de dikte als de zure smaak precies goed zijn.
Kwark is een voorloper van kaas, een verse kaas. De Franse benaming van kwark laat dit duidelijk zien. Zij verwijzen naar kwark als 'fromage frais'. In klassieke kwark wordt namelijk naast melkzuurbacteriën ook stremsel toegevoegd.
Echte kwark is eigenlijk hele jonge kaas. Daarom heet het in het Frans ook 'fromage blanc', witte kaas. Om kaas te maken moet je melk zuurder maken en er dan een stremsel aan toevoegen. Door dat stremsel wordt de melk dikker.
Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark? Ondanks dat ze misschien op elkaar lijken zijn yoghurt en kwark totaal verschillend. Kwark is in de basis een hele jonge kaas terwijl yoghurt een melkproduct is. Aan de melk worden goede bacteriën toegevoegd die de lactose opeten en omzetten in probiotica.
Kwark is oorspronkelijk een soort zeer verse kaas. In België wordt hetzelfde product plattekaas genoemd. In het Frans worden de termen "verse kaas" of "witte kaas" (fromage frais/fromage blanc) gebruikt, in Wallonië spreekt men van maqueye, soms verfranst tot maquée.
Net als andere zuivelproducten is kwark flink rijk aan calcium, dat je vooral nodig hebt om je botten stevig en gezond te houden. B-vitamines. Zo haal je uit 150 gram al een derde van de ADH aan vitamine B2, en bijna de helft van je vitamine B12.
Skyr is een soort verse plattekaas. Skyr wordt volgens een typisch Ijslands procédé gemaakt: aan magere melk worden zuursel (melkzuurbacteriën) en stremsel (enzymen) toegevoegd. Daarna wordt de wei (vloeistof) via een intensieve methode gescheiden van de wrongel waardoor men een dikke stevige massa bekomt.
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
Het is net een modern land, dat Frankrijk. Natuurlijk is er Yoghurt in Frankrijk. Maar waarom zou je Yoghurt willen eten in Frankrijk ? Een heel lekker alternatief is de zgn fromage blanc of fromage frais.
Kwark wordt nu gemaakt van (soms magere)koemelk met toegevoegde yoghurtbacteriën. Om kwark 'voller' te maken wordt er room toegevoegd. Aan Griekse yoghurt wordt bijvoorbeeld behoorlijk wat room toegevoegd. Het vetpercentage daarvan ligt daarom beduidend hoger.
Als alternatief gebruik ikzelf graag de combinatie van platte kaas en zure room. Vervang bijvoorbeeld 500 g kwark door (300 g platte kaas en 200 g zure room). Experimenteren is erg leuk om een verrassende nieuwe smaak te verkrijgen. Probeer het ook eens met (Griekse) Yoghurt of mascarpone.
Elkaar vervangen
Stel: je hebt Griekse yoghurt nodig voor een recept, maar je hebt alleen nog kwark in huis. Kun je dat dan gewoon vervangen? Het antwoord is: ja!
Het wordt in zeer geconcentreerde hoeveelheden gebruikt om de melk te laten 'stremmen' (dikker te laten worden) zodat hier kaas van kan worden gemaakt. Mijn eindconclusie is dus dat er een duidelijk verschil zit in het maken van kwark en roomkaas, maar dat het beide als oorsprong melk heeft (of room).
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Kwark is de Duitse benaming voor Nederlandse verse kaas, Franse fromage frais of de Belgische platte kaas: kaas gemaakt van melk of room die geen rijping ondergaat. De wrongel wordt op verschillende manieren gescheiden van de wei en kan onmiddellijk geconsumeerd worden.
Meeste eiwitten, minste vetten, minste calorieën en het minst bewerkt. Wil je afvallen of op gewicht blijven dan zeg ik: 'neem magere kwark'. Ga voor de Campina milde kwark naturel of de magere kwark van de Lidl. Wil je aankomen neem dan volle kwark.
De Lidl magere kwark is van het merk Milbona. Dit merk produceert eigenlijk met name zuivelproducten, zoals melk, kaas, yoghurt, diverse toetjes en dus ook magere kwark. Over dit merk is eigenlijk niet zoveel te vinden op internet, maar dat doet verder niet veel af van de kwaliteit.
Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt. Kwark bevat veel eiwitten wat goed is voor de spieren en herstel ervan. Maar het bevat ook calcium en vitamine K2. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen in de botten.