Rozen zijn helemaal in hun element op kleigrond, dus als je tuiniert op klei is een roos gegarandeerd een succesnummer. De keuze in deze plantenfamilie is bovendien enorm: klimrozen, ramblers, struikrozen, botanische rozen, theehybriden, Engelse rozen …
Rozen houden van voedselrijke grond. Losse kalkrijke kalkgrond is de beste grondsoort, maar in voedselrijke vochthoudende zandgronden groeien de rozen ook naar volle tevredenheid. Rozen groeien niet in natte veengronden of droge zandgronden.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Onkruid. Wat ook lastig kan zijn op zware klei, zijn de vaak hardnekkige wortelonkruiden, bijvoorbeeld Riet, Kweek(gras), Zevenblad (ook wel Tuinmansverdriet genoemd), Heermoes of Heggewinde (Pispotjes). Het groeit alle kanten op en laat zich lastig verwijderen.
Kleigrond is minder geschikt, maar er zijn tegenwoordig rhododendrons verkrijgbaar die geënt worden op zuurgraad vage onderstammen IKAHRO. Maar toch, als je het plantgat goed vult met humeus organisch materiaal, kan je ook op klei rhododendron prima planten.
Lavendel staat graag op zanderige grond die goed waterdoorlatend is. Als de tuin voornamelijk uit kleigrond bestaat dan is het raadzaam veel brekerzand door de grond te mengen. Lavendel staat het liefst in de volle zon - liefst tussen 12.00 en 15.00 uur. Lavendel hoeft niet te worden bemest.
Rozen houden van een goede, vruchtbare en goed doorlatende grond. De beste grond is een leemgrond of lichte kleigrond. Zandgrond moet verbeterd worden door organisch materiaal en bodemverbeteraars, zoals bentoniet en beendermeel onder te mengen.
Het planten van uw rozen
Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden. U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt. In de praktijk houdt u een hoogte van twee vingers dik aan, dit is 3 à 5 cm.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Tuinieren op klei is lastig…
In de zomer brokkelt de toplaag vaak af, doordat deze erg droog wordt. Toch blijft er wat dieper veel langer water beschikbaar voor planten. Daarbij is kleigrond erg voedzaam. Niet voor niets worden veel planten vaak een stuk hoger en groter op kleigrond.
Tuinieren op kleigrond lijkt lastig, toch bevat kleigrond eigenlijk heel veel waardevolle voedingsstoffen. Daardoor is de grond geschikt voor heel veel planten, bomen, struiken en heesters.
Van nature is kleigrond meestal neutraal tot basisch, dat wil zeggen kalkrijk. Zandgrond kan alle kanten op, aan de kust is de zandgrond vaak basisch, op de Veluwe meestal zuur. Veengrond is vrijwel altijd van nature zuur, dat wil zeggen kalkarm.
De beste grondsoort voor een hortensia is verse humusrijke grond, die goed doorlatend is, voedzaam en neutraal tot licht zuur. Dit is echter meestal niet haalbaar. De meeste Hortensia' s doen het ook gewoon goed op normale tuingrond. Voorwaarde is wel dat de Hortensia in de zomer voldoende water krijgt.
Op deze vruchtbare grond kun je dikkere prei, knolselder, ui, knoflook, kool, ... kweken, die dan ook nog beter bewaren. Aardappelen die je op klei (en met compost) kweekt, zijn ook lekkerder dan aardappelen uit zandgrond.
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
Inheems bloemenmengsel voor kleigrond heeft de volgende soortensamenstelling: duizendblad, echte kamille, echte korenbloem, fluitenkruid, gewoon barbarakruid, wilde cichorei, groot streepzaad, wilde peen, gewone berenklauw, witte dovenetel, vertakte leeuwentand, muskuskaasjeskruid, groot kaasjeskruid, luzerne, ...
Mits enige grondverbetering aan te brengen: zomerframbozen en herfstframbozen. Trosbessen, kruisbessen en braambessen zouden goed moeten groeien bij jou.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Rozen groeien in bijna iedere tuin, als de grond maar goed bewerkt is en de noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Het omspitten van de grond en het inbrengen van organische meststoffen zoals koemest, gedroogde koemest of compost is goed voor alle grondsoorten.
Omschrijving. DCM lavameel is een zeer fijn gemalen poeder, afkomstig van lavarotsen. Het is veelzijdig toepasbaar en voorkomt onder meer de aantasting door luizen op rozen en buxus. Lavameel vormt de ideale fysische barrière waardoor belagers verhinderd worden zich te vestigen op het blad.