Bij nagels denk je eigenlijk meteen aan de nagelplaat. Dit is namelijk het lichtroze, harde plaatje dat je lakt. Het bestaat eigenlijk uit drie lagen, waarbij de bovenste bescherming biedt en de onderste ervoor zorgt dat je nagel goed vast blijft zitten aan het nagelbed.
Dode cellen
Hoe meer keratine in de cel, hoe luier de cel wordt totdat hij helemaal niets meer doet en afsterft. Een nieuwe jonge cel duwt dan de oude dode cel omhoog totdat deze jonge cel ook afsterft en omhoog wordt geduwd door weer een nieuwe cel. Op deze manier groeit je nagel langzaam naar boven in je nagelbed .
De nagel groeit uit de nagelmatrix en rust op het ondergelegen nagelbed. Vinger nagels groeien vrij snel, ongeveer 3mm per maand terwijl de nagels van de tenen langzamer groeien, zo'n 0,5 tot 1mm per maand.
Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. Het nagelbed zit vol bloedvaten en zenuwen. Zij transporteren voedingsstoffen naar de nagels zodat ze kunnen groeien. Door de aanwezigheid van de bloedvaatjes in het nagelbed kleurt het nagelbed roze.
Als de nagel helemaal heeft losgelaten kan het zijn dat de nagelgroei stopt. Kalknagel: Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel of hoornnagel genoemd. Iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelrand.
Hoe vies het er ook uitziet, dat randje onder je nagels komt vaker voor dan je denkt en is ook nog eens behoorlijk normaal. Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Een gebroken nagel kan goed worden behandeld door uw pedicure of medisch pedicure. Indien mogelijk kan de pedicure of medisch pedicure uw nagel repareren. Bij een nagelreparatie wordt een nagelprothese gezet. Dit is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem.
In veel Aziatische culturen wordt een lange vingernagel vaak gezien als een teken van rijkdom en schoonheid. Het is dus niet vreemd op als je mannen voorbij ziet komen met enorm lange nagels, veelal aan hun pink. En ondanks dat het staat voor rijkdom en schoonheid is het ook een praktisch iets.
Een nagel is een harde bescherming van je vinger- en teentoppen. Met name vingertoppen zijn een belangrijk onderdeel van het tastzintuig, en hebben daarom veel bloedvaten en zenuwen.
Die stoppels waren op het moment van sterven vaak nog niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor nagels: die lijken na iemands dood langer dan voor iemands overlijden. De conclusie is dan snel getrokken: na je dood doen je haren en nagels alsof er niets aan de hand is en groeien ze gewoon nog even verder.
Aanbevolen wordt om voldoende proteïnen te eten, dit is nodig voor de groei van je nagels. Eet daarom dierlijke producten die rijk zijn aan proteïnen, zoals vis, vlees, zuivel en peulvruchten. Maar ook kiemgroenten, noten en zaden en natuurlijk eieren zijn rijk aan proteïnen.
Hoelang duurt het…? De blauwe kleur groeit vanzelf met je nagel mee en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen als de nagel volledig uitgegroeid is. Het hele proces kan maanden tot een jaar duren. Soms valt de nagel vanzelf van je teen, maar meestal zal deze gewoon helemaal uitgroeien.
Door een klein gaatje in je nagel te maken, in het midden van de bloeduitstorting, en het bloed onder je nagel vandaan te laten lopen, kun je de druk verminderen. Lees verderop hoe je dat het beste kunt aanpakken. In principe kun je een bloeduitstorting onder je nagel dus zelf verhelpen.
Bloed onder de nagel
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Direct koelen na een klap tegen de nagel
Bloed onder de nagel zijn eigenlijk een bloeduitstortingen. Een blauwe plek kun je voorkomen door meteen na het gebeuren, je nagel te behandelen. Koelen van de nagel is erg belangrijk. Het koelen van de nagel kun je het beste bij koud stromend water op de zere plek doen.
Een dwangnagel kan aangeboren zijn, maar ook een opgelopen trauma bijvoorbeeld door een klap of stoot kan de oorzaak zijn. Ook kan een dwangnagel ontstaan na een operatie aan de nagel. Een dwangnagel komt meestal voor aan de buitenkant van de nagel aan de kleine teen.
WAT IS HET ? Het komt regelmatig voor dat er witte vlekjes, stippen of streepjes op de nagels zitten. Dit is niet iets om ongerust over te zijn, het wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Vaak wordt het simpelweg veroorzaakt door stoten van de vingertop ergens tegenaan.
De medisch pedicure kan de nagels freezen, tampons of andere ortheses plaatsen, laserbehandelingen uitvoeren. De dermatoloog kan een behandeling instellen van een onderliggende huidziekte en heelkundige nagelprocedures uitvoeren.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.