Is AliExpress legaal? Jazeker, Alie is 100% legaal. Je moet alleen opletten voor namaak producten want deze zijn bij ons in Nederland niet legaal.
Ja, die grote webwinkels zoals AliExpress zijn betrouwbaar ja. Die zijn aangesloten bij IOSS: dat betekent dat de btw al in de prijs zit. Je krijgt dan gewoon een btw-bon (voor ondernemers aftrekbaar). Er komen geen extra kosten bij, en vaak ook geen import-kosten, zie verderop.
AliExpress is in principe geen platform voor namaakkleding of -producten. Toch komt het vaak voor dat er producten van een merk online komen, soms maar voor een paar uur. Deze AliExpress verkopers werken dan bijvoorbeeld samen met grote Facebookgroepen die zich richten op het vinden van namaakartikelen.
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
AliExpress is een enorme webwinkel. De Chinese webwinkel betaalt dan ook niet voor fysieke winkels en hoeft daarom ook geen winkelpersoneel uit te betalen. Nederlandse winkels moeten wel voor eventuele winkelpanden, personeel en reclame betalen, wat dan vervolgens weer doorberekend wordt naar de klant.
Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.
Voordeel van de AliExpress website ten opzichte van die van Wish is, dat je geen profiel nodig hebt om de producten in te zien. Als je wil bestellen is dit wel nodig. Dan de verzendkosten die bij Wish erg duur zijn, bij AliExpress worden producten gratis verzonden. Hierdoor wordt het erg aantrekkelijk om te bestellen.
Betalen bij Aliexpress vanuit Nederland
Alie is blij met ons Nederlanders (en natuurlijk ook de Belgen) Zo blij zelfs, dat je met Ideal kan betalen. Daarnaast kan je betalen met een creditcard bij Alie.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
Het verkopen van nep merkkleding mag niet. Sterker nog, het is strafbaar als je bewust namaak producten verkoopt. Voordat de rechter zich hierover strafrechtelijk gezien buigt moet je wel redelijk ver gaan. Maar een goede schadevergoeding en taakstraf behoren dan tot de mogelijkheden.
Namaak producten koop je snel en eenvoudig op één van de Chinese webshops. Een bekende webshop waar je veel replica producten kunt vinden is die van AliExpress Nederland. Daarnaast beschikt ook DHgate over een groot aantal imitatie producten.
Een echt merk koop je niet voor de AliExpress bedragen. Wist je dat een echte Rolex meer dan 10.000 euro kost. Houd er rekening mee dat het strafbaar is om neppe merkspullen te bestellen. Als er een neplogo op staat kan je een boete krijgen.
Btw op bestellingen van AliExpress
Als je pakketje na 1 juli wordt bezorgd, wordt dat duurder. Er komt voortaan 21 procent btw bij ofwel ruim 4 euro bij een pakketje van twee tientjes. Het wordt dan ook minder aantrekkelijk om in China te kopen.
Importeren uit China
De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).
Kom je in aanmerking voor het betalen van invoerrechten dan bereken je eerst de waarde van de te betalen invoerrechten. Vervolgens voeg je de waarde van de invoerrechten toe aan de waarde van producten. Vervolgens bereken je de te betalen btw (21%) over deze goederen. Bijvoorbeeld ik koop kleding bij AlieXpress.
AliExpress betrouwbaar of kinderarbeid? Legio mensen is ervan overtuigd dat AliExpress het equivalent is van kinderarbeid. Echter in China zijn de productiekosten van heel veel producten zo laag dat ook de prijs van een product heel laag gehouden kan worden. Van kinderarbeid is dan ook geen sprake.
Het grote verschil tussen Alibaba en AliExpress is dat Alibaba meer gericht is op bedrijven en AliExpress meer op consumenten. Bij Alibaba moet je producten vaak in grote aantallen kopen maar bij AliExpress kan je als particulier losse producten kopen.
Door de nieuwe btw-regels worden veel producten van onder meer AliExpress 21 procent duurder. Al geldt er voor diverse artikelen, waaronder boeken, een lager btw-tarief van 9 procent. In Nederland rekent PostNL ook nog extra kosten voor het in rekening brengen van de btw, als dat nog niet in de webshop verrekend is.
Maar er zit een lastig element aan de hele aanschaf, er is namelijk niet een winkel die verantwoordelijk is voor deze producten. Zo zijn er verschillende verkopers voor verschillende producten en is ook de controle, in combinatie met de lage prijs, niet optimaal.
Wanneer je puur naar de prijs kijkt, dan is AliExpress de goedkopere webshop. De producten bij Wish zijn gewoon allemaal net iets duurder. Hoe dat kan? Dat heeft voornamelijk met het verdienmodel van beide websites te maken.
De verzendkosten bij Wish zijn over het algemeen erg aantrekkelijk. Veel producten hebben slechts 1 tot 3 euro verzendkosten. Bij andere producten betaal je bijvoorbeeld 8 euro.
De nieuwe regeling vanaf 1 juli 2021
Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie. De vrijstelling van invoerrechten voor pakjes tot en met een waarde van 150 euro blijft wel gelden.
Hoe lang is de levertijd van AliExpress? De levertijd na bestelling op AliExpress is maximaal 60 dagen, gemiddeld is een bestelling binnen tussen de 2 a 3 weken.
AliExpress is een webwinkel die al bijna twintig jaar actief is in China, maar inmiddels ook al een tijdje zijn producten naar het Westen verscheept. Via de website kunnen Chinese winkels en verkopers hun producten aanbieden.