Sam denkt dat de rondcirkelende vogels buizerds waren. Die durven ook weleens kippen mee te nemen. Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen gelooft echter niet dat een buizerd een hondje kan optillen en laten vallen op zo'n manier dat het zijn nek breekt. Buizerds vallen normaal geen hondjes aan.
Dat een roofvogel een volwassen kat aanvalt is uiterst zeldzaam. Maar het is helaas voorgekomen in Limburg. Door zijn wendbaarheid zal een kat makkelijk uit de klauwen van een roofvogel loskomen en hem flink te pakken nemen. Vergeet niet dat bijvoorbeeld een Buizerd maar 1 kilo weegt.
In een enkel geval schampt de vogel langs je hoofd of schouder. Zo'n schijnaanval is niet bedoeld om je te verwonden, maar slechts om je schrik aanjagen. De vogel wil dat je uit zijn buurt verdwijnt.
Meeuwen zien de groene laserstraal als een naderend fysiek gevaar en vliegen weg.
Wat kun je doen bij een aanval? Meestal is het eenvoudig om de buizerd af te schrikken. Blijf rustig, kijk het dier aan, ren niet weg, maak je zo groot mogelijk, roep hard en zwaai met je armen of klap in je handen.
Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond.
Kittens vallen wel eens ten prooi aan vossen, marterachtigen en grote roofvogels.
Een vos zal uw kat of hond vooral mijden in plaats van het conflict op te zoeken. In de heel uitzonderlijke gevallen dat een kat of hond toch ten prooi valt aan een vos, gaat het om jonge, gekwetste of zieke dieren. Daarom is het aan te raden om dergelijke huisdieren zo veel mogelijk af te schermen.
"Vossen komen steeds vaker voor op plekken waar mensen ook zijn. Ze zien er leuk uit, maar kunnen bijten als mensen te dichtbij komen.''
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
Zijn steenmarters een gevaar voor mijn huisdieren? Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Leusden-Zuid wordt al enige tijd geteisterd door een sluipmoordenaar, die kippen en konijnen de kop afbijt. Het blijkt te gaan om een bunzing, een marterachtig roofdier. Dit meldt RTV Utrecht.
Een konijn zal in eerste instantie vluchten, terwijl een hond vaak jaagt op zijn prooi. Toch kunnen honden en konijnen leren elkaar als huisgenoot te accepteren, zeker als ze nog in hun socialisatieperiode zitten. In deze periode leren ze wennen aan allerlei nieuwe prikkels, waaronder aan andere dieren.
Buizerds zijn beschermde vogels en die mag je niet zomaar verjagen.... Je hebt een grote kans dat het een koppel is en binnenkort dus ergens een nest hebt.
Wat eet de buizerd? De buizerd is een echte opportunist, hij eet namelijk wat hij kan vinden. Verschillende kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en mollen, staan op het menu. Maar ook amfibieën, als kikkers, en zelfs reptielen, zoals hagedissen, kunnen ten prooi vallen aan de buizerd.
De jongen trekken nog geruime tijd de aandacht van de ouders door zeer hard en schel te gaan schreeuwen. Dit gaat je echt door merg en been. Dit schreeuwen kunnen ze dagen achtereen volhouden en dan ineens is het stil, de jonge buizerds zijn zover dat ze zich zelf kunnen redden.
Niet straffen
Het konijn moet leren dat bijten niets oplevert en niet nodig is. U moet hem laten zien dat u niet onder de indruk bent en dat hij er op kan vertrouwen dat u altijd vriendelijk blijft en hij van u niets te vrezen heeft, ook als hij bijt. Dat is natuurlijk lastig.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Rangorde bepalen
De meest duidelijke manier is het op elkaar rijden. Dit heeft dus niets met paren te maken. Een dominante voedster zal ook op een rammetje rijden tijdens een koppeling. Wanneer het ene konijn aan het rijden is en het andere konijn laat dat toe, dan is er geen reden om ze uit elkaar te halen.
Een marter zal zijn uitwerpselen in zijn verblijfplaats in een soort latrine deponeren. Hij gebruikt dus altijd dezelfde plaats. Doordat de uitwerpselen zich ophopen, krijgt u vanzelf stankoverlast. De uitwerpselen van de marter zijn worstachtig en zo'n 3 à 4 tot 10 cm groot.
Re: Hoe kippen te beschermen tegen marters? Marterachtigen doden kippen soms voor hun bloed en eten er dan niet aan. Dat zou het best kunnen zijn. Vossen doden ook kippen die ze niet opeten.
Ook is bewezen dat marters een enorme hekel hebben aan kippengaas. Dat voelt niet fijn om op te lopen en dus is een los stuk kippengaas onder de motorruimte een probaat afschrikmiddel. Volgens dit principe zijn in de handel ook 'marterwerende tapijten' of roosters verkrijgbaar.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Een steenmarter is in principe niet gevaarlijk en zal nooit spontaan aanvallen. Dit gebeurt enkel wanneer hij in het nauw wordt gedreven of zijn jongen bedreigd worden. Hij blijft ook uit de buurt van honden en katten. Kippen, vogels en eenden valt hij wel aan, dit zijn natuurlijke prooien voor hem.