Tot slot. Zowel bij een halsband of voor een tuig geldt dat het niet te strak mag zitten en je minstens twee vingers spelingsruimte moet hebben. Daarbij dient met beide op een goede manier te worden omgegaan. Een goede training is hierbij erg belangrijk.
Een goed Y-tuig kan je aan de voorkant helemaal verstellen zodat dit goed zit en het drukpunt niet te hoog zit. De voorkant van een Y-tuigje hoort niet strak te zitten, er moet minstens een vuist tussen passen.
Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd. Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt. Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband niet de meest ideale oplossing. Een tuigje omvat de borstkas van de hond. Op het moment dat je hond aan de lijn trekt, worden de krachten over de hele borstkas verdeeld, wat minder schadelijk is dan wanneer hij trekt met een halsband om.
In de nek van jouw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp, slokdarm, etc. Wanneer de hond trekt (enkele keer of constant) of wanneer je zelf heel hard moet trekken aan de halsband krijgt de nek een klap. Deze klappen aan de nek van jouw hond kunnen schade veroorzaken.
Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen. Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden.
De voordelen van een Y-tuig opgesomd:
Een Y-tuig laat de schoudergewrichten vrij. Een hondentuig Y-model zorgt niet voor irritaties omdat het niet in de oksels zit. Hondentuigjes met een Y-model zorgt voor de perfecte drukverdeling bij trekken. Een Y-tuig zorgt bij de hond voor veel bewegingsvrijheid met wandelen.
De borstomvang meet je op het breedste punt van de borst, direct achter de voorpoten. Om het hondentuigje comfortabel te laten zitten, houd je een extra 2 cm (2 vingers) aan. De borstomvang van je hond kun je bij het aanschaffen van een desbetreffend hondentuigje aflezen in de matentabel.
Je pup leren lopen aan de lijn zonder trekken
Loop steeds kleine stukjes en beloon je pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef je pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen. Begin met een paar minuten en breidt dit per week uit. Probeer trekgedrag niet aan te moedigen.
Dankzij het hondentuig van ACE Pets wordt wandelen weer een pretje. Ook dankzij dit tuig wordt jouw hond vanaf de zijkant gecorrigeerd, aangezien dit tuig een Y-vorm heeft. Het fijne aan dit hondentuigje is dat deze te verstellen is, zodat hij in meerdere levensfasen te gebruiken is.
De Rogz Explore is een hondentuig welke geschikt is voor kleine honden. Het tuig is ook in grotere maten verkrijgbaar, maar voor grote honden adviseren wij de eerder genoemde “hurtta active”. Dit tuig zit comfortabel en schuurt niet onder de oksels.
Wanneer de hond opkijkt, tik je met je hand tegen je linker heup en zeg je voet. Dit is een commando. Je hond kan leren om te kijken waar jij aangeeft, en op deze manier geef je je hond een referentiepunt voor waar hij moet zijn bij het voet zitten. Bereid je hond voor op succes.
Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft. Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag. Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek.
De Hunter Retrieverlijn is een universele moxonlijn van 170 cm lang met aan het uiteinde een hengsel. Honden kunnen met behulp van deze Retriever Lijnen snel aangelijnd worden, waardoor dit de ideale lijnen zijn voor honden die graag loslopen.
Dan is deze anti trek riem je beste optie om je hond te leren netjes met je mee te lopen zonder trekken. De anti trek riem is de beste optie omdat je je hond het trekken niet afleert maar het netjes aan de riem lopen aanleert en aanleren is makkelijker dan afleren.
Borstmaat is de enige juiste maat
Voor het kiezen van de juiste maat hondenharnas of hondentuig kan je het beste de borstomvang van je hond meten. Dit is de omvang direct achter de voorpoten en om de nek. Heeft je hond een zeer brede borstkast dan is het beter om een maatje groter te nemen.
Een H-tuig of borsttuig heeft één band horizontaal over de borst. Wanneer deze band te laag op de borst ligt en het tuig niet goed passend is, kan de hond verkeerd gaan lopen. Dit kan blessures veroorzaken. Ook kunnen sommige honden redelijk makkelijk uit dit tuig ontsnappen.
Bij een juiste opvoeding van je pup/hond volstaat een gewone halsband. Om een hond op latere leeftijd het trekken aan de riem af te leren, werken sommige hondenbaasjes met een halti. Dat is eigenlijk een soort halster (als van een paard) maar dan voor honden.
Naast jou op de grond in onbekend terrein voelt de kat zich van nature dus eigenlijk onveilig. Zomaar ineens je kat uitlaten is daarom geen goed idee, maar je kunt het zeker wel langzaamaan proberen. Veel katten zijn uiteindelijk prima te trainen en zullen met veel plezier met je mee naar buiten willen.