DOE DE PANDRAGERS (EN GIETIJZEREN BRANDERDEKSELS) NOOIT IN DE VAATWASSER. Hierbij worden alle van nature aanwezige vetten verwijdert. De pandragers slaan wit uit en gaan roesten (vliegroest). Aggressieve reinigingsmiddelen zoals ovenreinigers en de vele varianten hierop hebben hetzelfde effect.
Wrijf de pannendragers in met wat ammoniak, stop ze in een grote plastic zak, knoop de zak dicht en laat ze een nacht in de zak zitten of leg buiten in de zon. De volgende dag kun je het vet en vuil er makkelijk vanaf vegen. Je kunt op deze manier ook bakplaten, oven-bbqroosters, ovenschalen etc.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Stop gietijzeren onderdelen niet in de vaatwasser en maak het goed droog na gebruik of schoonmaken. Zit er toch roest op de pandragers, gebruik dan bijvoorbeeld Collo Electrol Elektrische Kookplaten Reiniger. Met dit poetsmiddel maakt u de pandragers weer mooi zwart.
Gietijzeren kookgerei vraagt wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van. Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.
Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!
De poorten waar het gas doorheen komt kunnen verstopt zijn met voedselresten of door reiniging nat zijn geworden. Dit is waarschijnlijk het geval als de vlammen rondom de gaspit ongelijk zijn. Schakel het gas uit en wacht tot de deksel van de betreffende gaspit is afgekoeld.
Roest verwijderen van gietijzer of gietstaal. Ranex Rustbuster is het middel om roest te verwijderen van gietijzer. Het product maakt snel en eenvoudig een einde aan roestige oppervlaktes. Dit krachtige middel verwijdert en vernietigt zware roest, putroest, vliegroest, roeststrepen én kalk.
Doe wat schoonmaakazijn of afwasmiddel in een bak heet water. Leg de gaspitten erin en laat een half uurtje weken. Haal ze eruit en maak schoon met een schuursponsje (staalwol helpt goed voor de glans en tegen roest - trek wel handschoenen aan -, of een krasvrij sponsje).
De keramische of ijzeren koekenpan
De keramische laag kan door het vele water en het vaatwastablet aangetast worden en voor de ijzeren pannen is de vaatwasser al helemaal geen optie. Een keramische pan mag u nog schoonmaken met een klein beetje afwasmiddel, maar de ijzeren koekenpan alleen met warm water.
Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los. Ook neemt het zout achtergebleven vetstoffen goed op.
Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Voeg kokend water toe: giet het kokende water langzaam over de pannendragers in de gootsteen. Deze stap helpt het vet en aangekoekt vuil te ontbinden. Schenk het ontvettende afwasmiddel erbij: vul de gootsteen met zeer heet water en een scheutje ontvettende afwasmiddel. Laat de roosters 10 tot 15 minuten weken.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Wist je dat je je favoriete drankje in kan zetten tegen roest? Cola bevat fosforzuur. Fosforzuur helpt goed tegen roest. Het principe werkt hetzelfde als bij witte azijn.
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
Op veel gasfornuizen zit een beveiliging dat als de vlam uit gaat, de gastoevoer stopt. Jouw gaspit denkt de hele tijd dat de val uit is. Het wil nog wel eens helpen om de knop 5 seconden vast te houden terwijl de vonk-ontsteker doortikt. En dan pas loslaten.
Witgoedservice heeft jarenlang ervaring met het repareren van fornuizen. We repareren alle merken fornuizen.
Als de ontsteking niet werkt terwijl de gaskookplaat op het elektriciteitsnet is aangesloten, is de stroom mogelijk uitgeschakeld. Als u op de ontstekingsknop drukt, maar het typische klikgeluid niet hoorbaar is, staat er waarschijnlijk geen stroom op de gaskookplaat.
Alles wat van plastic, aluminium of staal is, kan er in. Alles wat geëmailleerd, geverfd of verzilverd is, mag er níet in. Hoe veel er ook in de vaatwasser kan, er zijn altijd dingen die je met de hand afwast. Was de afwasborstel iedere week mee met de vaat en hij blijft langer schoon.
Hoe vaak maak je het gasfornuis schoon? Hoewel dit afhankelijk is van hoe vies je fornuis wordt, is het aan te raden om je gasfornuis ten minste één keer per week schoon te maken. Doe je dit regelmatig en onderhoud je het fornuis goed, dan is het wekelijks schoonmaken zo gedaan.
Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten. Daarvoor zijn Hoogoven temperaturen nodig.