De conclusie van die meta-analyse was dat er geen bewijs bestaat dat omega-6-vetzuren goed zijn voor de gezondheid en dat ze mogelijk zelfs het risico verhogen op hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers kan deze conclusie grote gevolgen hebben voor dieetadviezen en gezondheidsaanbevelingen wereldwijd.
Het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur. Omega 6-vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Linolzuur zit in plantaardige oliën. Het lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken en moet het dus halen uit voeding.
Vaak lees je over de juiste verhouding of balans tussen Omega 3 en Omega 6: de Omega 3/6-ratio. Voor een optimale gezondheid zou je ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 binnen moeten krijgen. In de praktijk krijgen mensen met een Westers dieet vaak meer Omega 6 dan 3 binnen.
Omega-6 vetzuren zijn net als omega-3 vetzuren belangrijk voor je gezondheid. De kans dat je te weinig omega-6 binnen krijgt is in onze Westerse wereld echter klein. Groter is de kans dat je juist te veel omega-6 consumeert. In combinatie met te weinig omega-3 is dat niet goed voor je gezondheid.
Omega 3 en omega 6
Ook omega 3 is ontzettend gezond; het heeft onder andere ontstekingsremmende werking en haalt ook je cholesterol omlaag. Veel mensen krijgen echter maar heel weinig omega 3 binnen, en veel meer omega 6. De verhouding omega 3 en omega 6 is gemiddeld ongeveer 1 op 15.
Er zijn meerdere factoren waaraan voldaan moet worden wil de kip van dat lijnzaad ofwel Omega 3 voedsel DHA en EPA vormen. De praktijk liet ons zien dat te hoge Omega 6 waardes zijn niet te compenseren met wat truukjes. De gemiddelde Omega 6:3 verhouding van eieren van biologische leghennen bedrijven is ca 20-25:1.
Omega 3-vetzuren worden vaak bij ontstekingen ingezet. De gunstige invloed van EPA en DHA bij ontstekingsziekten is, biochemisch gezien, te verklaren door onder meer het verminderen van ontstekingsbevorderende signaalmoleculen in het bloed en het wijzigen van de vetzuursamenstelling in de celmembraan.
DHA en EPA zijn de belangrijkste twee omega-3 vetzuren. Vooral DHA is heel gunstig voor je hart en bloedvaten en je hersenen. Ook lijkt DHA het achteruitgaan van je hersenfuncties, wat normaal is bij het ouder worden, te kunnen vertragen (1). Omega-3 supplementen die alleen ALA bevatten zijn af te raden.
Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om je omega 6-inname te verlagen is het vermijden van bewerkte olie uit zaden en planten, waarin veel omega 6 zit, en ook de bewerkte voeding waar de olie in is verwerkt.
Zure oprispingen, met de geur of smaak van vis. Dit middel wordt namelijk gemaakt uit visolie. Andere maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping of juist diarree. Deze klachten kunt u verminderen door het middel bij het eten in te nemen.
Olijfolie wordt ingedeeld bij de niet-essentiële Omega 9 vetzuren. Ook wel oliezuur of Enkelvoudig Onverzadigd Vet (EOV) genoemd. Omega 3 en 6 zijn wel essentieel en moeten daarom aangeleverd worden via de voeding.
Omega 6 vetzuren
Essentieel vetzuur: Linolzuur Voornaamste bron: zonnebloemolie, maïsolie, sesamzaad, pompoenpitten. Niet-essentieel vetzuur: Arachidonzuur Voornaamste bron: Het lichaam maakt dit zelf uit linolzuur, verder zit het in eieren, gevogelte en vis.
Ontsteking remmend t.o.v. ontstekingsbevorderend
Omega-3 heeft een ontstekingsremmend effect terwijl omega-6 een ontstekingsbevorderend effect heeft.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzocht de veiligheid van omega 3-vetzuren en kwam tot de conclusie dat zelfs grootverbruikers geen schadelijke effecten ondervinden. Meestal consumeren we te weinig omega 3-vetzuren.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
De tegenhanger van omega 3 is omega 6. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die we voornamelijk aantreffen in plantaardige oliën. Linolzuur is hiervan de bekendste, en dit essentiële vetzuur krijgen we, in tegenstelling tot omega-3, juist in overmaat binnen via onze soja-, mais- en zonnebloemolie.
Super Omega 3 Visolie van Lucovitaal® bevat Omega 3 en vitamine E. Het bevat EPA en DHA welke een positieve bijdrage hebben aan de normale werking van het hart en het is goed voor het gezichtsvermogen en de normale hersenfunctie*.
Het slikken van omega 3-vetzuren helpt mogelijk bij slecht leergedrag, depressiviteit en dementie, maar onderzoeksresultaten zijn tegenstrijdig. Er is onvoldoende bewijs dat het slikken van omega 3-vetzuren positieve effecten heeft op gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit (ADHD).
Voordelen. Pindakaas bevat een lijst met gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder vele sporters en diëtisten door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).
De stof is essentieel voor het lichaam. Je vindt omega 6 vooral in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, sesamolie, sojaolie, margarine en halvarine. De gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 2 procent van je dagelijkse calorieën. Dat is circa 4 gram bij een inname van 2.000 kilocalorieën per dag.
Omega-3-vetzuren zorgen ervoor dat zenuwcellen goed en snel met elkaar kunnen communiceren. Als je te weinig omega-3-vetzuren binnenkrijgt, kan dat leiden tot cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of een verminderde concentratie.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Er zijn geen aparte adviezen voor EPA en DHA. Als je 1 keer per week vis eet, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Kies bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm.