Snijd de gember in grove stukken en de limoen in 6 partjes. Vul een karaf met 1,5 liter water en doe de gember, limoen en de munt in het water en zet deze voor een nacht in de koeling, zodat de volgende dag alle smaken zijn ingetrokken.
Zo maak je water met komkommer munt en gember:
Vul de kan met koud water. Schil de gember en snijd er dunne plakjes van, snij met een kaasschaaf dunne plakjes van de komkommer. Was de munt en doe alles in de karaf met water. Zet minimaal 1 uur koud weg.
Water met gember is super gezond, en kan goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen hiervan. Gember is namelijk al eeuwenlang een van de meest gebruikte (geneeskrachtige) ingrediënten ter wereld.
En wist je dat je gemberthee ook gewoon koud kan drinken?
Verse gemberthee is dan ook heerlijk verfrissend, proeft kruidig en heeft een pittige afdronk. De thee brandt lichtjes in de keel na het nemen van een slok. Verse gemberthee maak je door kleine reepjes verse gember in een theezeefje te stoppen en dat te laten trekken in heet water.
Hoeveel gember thee kan je per dag drinken? Omdat niet iedereen evenveel gember in zijn of haar thee doet, is het lastig om een precieze hoeveelheid gember thee per dag te adviseren. Bij normaal gebruik van gember (dit is 10 ml G'nger) in de thee, wordt zes glazen per dag als maximum aangeraden.
Gember is een perfect ingrediënt wat je elke dag kan gebruiken als je gezond wilt leven. Omdat de voordelen van gember zo uitgebreid zijn, gebruiken wij het in veel van onze theeën.
Gemberthee drinken en bewaren
Je kunt het zowel warm als koud drinken, het heeft een heerlijke kruidige frisse scherpe smaak en is hartstikke gezond. Drink daarom zo'n twee a drie koppen gemberthee per dag.
Snel afvallen met gember
Ook zou gember goed zijn voor de stofwisseling en zelfs je stofwisseling versnellen [2]. Op die manier kan gember helpen bij het verbranden van buikvet. Bovendien wordt aan het knolletje een vochtafdrijvende werking toegedicht.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren. Maar wie juist al aan de lage kant zit, kan duizelig worden of zich licht in het hoofd voelen.
Als je geschilde gember vochtig houdt, blijft de gember zo'n drie weken goed. Tip! Onderdompelen kan óók met wodka: dan kun je de gember nog iets langer bewaren. Al verandert de smaak natuurlijk wel een beetje.
Het is raadzaam een equivalent van maximum 4 g gember per dag, inclusief keukengebruik, niet te overschrijden.
Veel mensen bewaren gember gewoon op de fruitschaal. Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast.
Soms is het goed om je immuunsysteem een beetje te boosten. Dit pittige drankje van gember, citroen en cayennepeper draagt hier enorm aan bij. Naast dat het je immuunsysteem verbeterd, helpt het ook bij een goede stofwisseling en zuiveren de ingrediënten je lever. Hierdoor heeft het drankje ook een detox werking!
De specerij ondersteunt processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, en bestrijdt misselijkheid en een hoge bloeddruk. De drie belangrijkste werkzame stoffen van gember zijn: Gingerol: zorgt voor de pittige smaak, stimuleert de leverfunctie en vermindert misselijkheid.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember direct rauw eten wordt ook gedaan, maar dan voornamelijk voor de gezondheidsvoordelen die deze wortelknol kent.
Gember helpt niet om gewicht te verliezen
"Er is maar één wetenschappelijk studie die aantoont dat gember een positief effect heeft op je gewicht.
Snel en eenvoudig gemberthee
Het laten trekken van de schijfjes is niet de meest efficiënte manier gemberthee te maken. Vaak blijven er naast de smaak ook nog veel werkzame stoffen over in de gemberwortel. Daarnaast kost het koken ook veel tijd. Een oplossing hiervoor is het gebruik van puur gembersap.
Gember bevat talloze vitaminen en mineralen. Denk aan: B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Allerlei goede eigenschappen dus. De specerij ondersteunt processen in het lichaam, zoals je spijsvertering, bestrijdt misselijkheid en een hoge bloeddruk.
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Gember werkt zowel ontstekingsremmend als koortswerend en draagt met andere woorden bij aan je algemeen welzijn en ziektebestrijding. Het is een echt wondermiddel bij verkoudheid en griep omwille van zijn antibacteriële en antivirale werking. Gember lost slijmen op en voorkomt of verlicht keelpijn.
Gember is een vitaminebom
Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, genoeg redenen om dagelijks een kopje gemberthee te drinken!
De smaak van gember blijft het best behouden als u hem pas tegen het einde van de kooktijd toevoegt. Als u gember meekookt of meebakt, wordt de smaak minder sterk. Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend.