Bindmiddelen. Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Voeg bloem toe
Ook bloem kun je beter niet direct aan de saus toevoegen. Meng bloem met dezelfde hoeveelheid boter (bijvoorbeeld 20 gram bloem en 20 gram boter) en voeg het mengsel aan je saus toe. Roux is een goede basis voor veel zelfgemaakte sauzen.
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Maizena is namelijk maismeel waaruit de vetten en eiwitten zijn weggewassen. Zo blijft pure zetmeel over en dat is bij uitstek geschikt om te binden. Maar we maken er ook wel pudding of vla van. De bloem (meel) die we in de keuken gebruiken is vrijwel altijd tarwebloem.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Eerst en vooral kan je een saus of soep met zowat elke soort bloem binden. Heb je geen vloeiende bloem in huis? Dan doet patisseriebloem, speltbloem of eender welke andere soort de job even goed. Daarnaast kan je een klein beetje van het poeder waarmee je kant-en-klare puree maakt gebruiken om sauzen in te dikken.
Bloem bevat dan ook minder vezels. Bloem betere bakkwaliteiten waardoor het veelal gebruikt wordt bij het maken van koekjes en cake. Meel daarentegen wordt weer vaak gebruikt voor de bereiding van brood en pannenkoeken.
Wat is er verkrijgbaar op gebied van 100% natuurlijke bindmiddelen? Ook diverse meelsoorten kunnen een gerecht binden. Ook glutenvrije meelsoorten zijn daar uitermate geschikt voor. Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt.
Roer gelijke delen bloem en boter stevig door elkaar totdat het een pasta wordt. Roer de pasta daarna in beetjes door de saus of soep. Meng goed totdat de pasta goed wordt opgenomen. Laat het gerecht nog even garen zodat de bloemsmaak verdwijnt.
Agar agar is gemaakt van algen en is in de winkel te vinden in de vorm van poeder, staven en vlokken. Het is ideaal om ijs, jam, soep, pudding en vruchtentaart mee te maken. Het voordeel van dit plantaardige bindmiddel is dat het een sterke bindkracht heeft. Zo zou het twee keer zo goed binden als gelatine.
Maïzena of (mais)zetmeel heeft als eigenschap op te zwellen en water te binden als het hiermee in aanraking komt en vervolgens wordt gekookt.
Wil je liever een wat dikkere jus? Dan kun je ervoor kiezen om wat bloem of maizena toe te voegen. Zorg er wel voor dat je dit eerst aanmaakt met wat water en voeg het daarna pas toe aan de pan. Je kunt zo zelf experimenteren met de dikte van de jus.
Wanneer gebruik ik bloem of meel? Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken.
Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Hierdoor is bloem veel fijner dan meel.
In de praktijk worden de benamingen bloem en meel veelal door elkaar heen gebruikt. Tarwebloem is zoals de naam al zegt bloem van tarwe. Er bestaat harde en zachte tarwe. Harde tarwe bevat meer gluten (eiwitten) die deeg doen rijzen en structuur geven.
Krijgt een plant te veel voedingsstoffen, vooral stikstof, dan gaat de plant voornamelijk blad maken en geen of nauwelijks bloemen. Er kan ook een tekort aan voedingsstoffen spelen, bijvoorbeeld van fosfor. Is de bodem te zuur dan worden voedingsstoffen vaak niet goed opgenomen.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
Dat zijn veel vragen in één keer! Het verschil tussen zelfrijzende bloem en gewone bloem is dat er bij zelfrijzende bloem bakpoeder is toegevoegd, wat er voor zal zorgen dat gebak, brood of patisserie beter zal rijzen en dus luchtiger wordt.
Allesbinder wordt gebruikt voor het binden van jus, soepen, sauzen, groentenat en stoofschotels. Het is ook een prima middel om de kaasfondue minder plakkerig te maken. Andere middelen om te binden zijn aardappelzetmeel en maizena.
Maizena bindt in een oogwenk uw sauzen, soepen en stoofschotels. Ze is eenvoudig te doseren en lost op in warme vloeistoffen. Dit bindmiddel is vetarm en maakt uw gebonden gerechten diepvriesstabiel, is uitermate geschikt voor alle ontkoppelde toepassingen, is verkrijgbaar in een Blanke en Bruine variant.
Damco koudbindmiddel wordt gebruikt om de draagkracht van een product te verbeteren. Bijvoorbeeld in cake of als bindmiddel van een natte vulling, bijvoorbeeld appelvulling of vruchtensap. Tegen het uitzakken van vruchten in cake/ kapsel: Damco Koudbindmiddel vermengen met poeder.