Heel goed, met de benen gestrekt.Dan mag je je handen zo ver mogelijk voorbij je tenen reiken. Ja heel goed. Je bent heel lenig.
In principe kan bijna iedereen de spagaat én split aanleren. Hoeveel moeite hij of zij hiervoor moet doen verschilt per persoon. De een doet er maanden over, de ander kan hem in een paar dagen. Een gemiddelde tijd is er dus eigenlijk niet voor te geven.
Lenig worden is dus mogelijk, maar altijd binnen je eigen grenzen. Om ervoor te zorgen dat je de lenigheid bevordert, is het aan te raden om drie keer per week te oefenen. Zo bouw je kracht en flexibiliteit op en kun je dit ook beter onderhouden.
Dit kun je 3 keer herhalen. 3) vaak stretchen is beter dan langdurig stretchen: 2 stretchsessies 2 keer per week, buiten je sportsessies, zijn beter dan 40 minuten stretchen tijdens een sportsessie als je leniger wil worden op de lange termijn.
Te korte spieren zijn in het algemeen verantwoordelijk voor een gebrek aan lenigheid. Mensen die bijvoorbeeld veel aan krachttraining doen, hardlopen of veel fietsen, hebben vaak te korte spieren. De spieren zijn dan wel heel sterk, maar ze blijven stijf en in een gespannen toestand.
Lenigheid word vrijwel geheel bepaald door de gewrichten. De vorm en de grootte van het kraakbeenoppervlak van de kop en de kom van een gewricht bepalen de maximale gewrichtsuitslagen. Hoe groter het kraakbeenoppervlak van de kop en hoe kleiner die van de kom, hoe leniger het gewricht.
Sta rechtop met je voeten tegen elkaar. Buig voorover en markeer het punt tot waar je met je vingertoppen kunt komen. Leg een bal onder de zool van je voet en rol deze met ferme druk in de lengterichting op en neer, van je tenen naar je hiel en terug.
Het eerste wat jij in het vervolg 's ochtends doet, is gewoon even een paar minuten stretchen. Door te stretchen geef je zowel je spieren als je hersenen het signaal dat het tijd is om te ontwaken. In bed blijven liggen en snoozen geeft juist het tegenovergestelde effect: je komt moe en lamlendig je bed uit.
Hoe vaak moet je stretchen? "Het is aangeraden elke dag tien minuten te stretchen, let wel: je moet je spieren even opwarmen voor je eraan begint, kwestie van blessures te voorkomen. Een minuutje touwtjespringen of een andere cardio oefening is al goed."
Om de lenigheid langdurig te verbeteren moeten sporters minimaal drie keer per week rekken, maar vaker is beter [4,10]. Hierbij voeren sporters een korte warming-up uit, om de gewenste spiergroep vervolgens drie tot vijf keer, dertig tot zestig secondenlang, te rekken.
Vooral in balletlessen is lenigheid een vereiste en kan de split van pas komen. Daarnaast zorgt de split ervoor dat je stevige heupen, sterkere spieren en meer mobiliteit en balans hebt in het dagelijks leven.
Split leren
Maar is ook één van de basiselementen die een turnster moet kunnen om nieuwe turnelementen te kunnen leren. Turnsters die de split niet kunnen zullen er veel langer over doen om nieuwe turnelementen te kunnen leren.
Als je regelmatig yoga en pilates doet, word je wat leniger. Je rekt niet uit, maar je houding kan wel verbeteren. En als je rechter op staat, lijk je langer. Je word dus niet echt langer, maar je leert om een betere houding aan te nemen, waardoor je langer (en slanker) lijkt.
Minder kans op blessures: een flexibel gewricht vangt een verkeerde beweging beter op. Beter gebruik van je spieren: je kunt de volledige lengte van je spieren gebruiken. Verbeterde houding en minder kans op rug- en nekpijn: spieren, pezen en ligamenten passen zich aan de dagelijkse onnatuurlijke houdingen aan.
Dit geldt ook voor de lengte van je gewrichtsbanden. Hoe langer deze zijn, hoe flexibeler je bent. Zowel je gewrichten als je gewrichtsbanden kun je niet leniger trainen. Dit maakt dus dat lenigheid inderdaad (deels) is aangeboren.
De gewrichten zijn niet alleen pijnlijk, maar worden ook warm, stijf en gezwollen. In deze blog gaat het over artrose, dat is de 'normale' gewrichtslijtage die optreedt bij het ouder worden. Daarbij wordt het schijfje kraakbeen - dat zorgt voor de demping tussen de botten in een gewricht - dunner.
Om soepele spieren te houden moet je regelmatig bewegen. Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
Wandelen
Het is een ideale sport als je reuma hebt. Door te wandelen train je onbewust heel veel spieren, zoals je billen, rug, benen en kuiten. Door te wandelen maak je je spieren langzaam sterker, zonder dat je je gewrichten overbelast. Loop alleen niet te hard van stapel en bouw het wandelen rustig op.
3 keer per week sporten
Hoe vaak per week sporten ideaal is hangt namelijk nauw samen met je herstelvermogen. En met een drukke levensstijl heb je meer tijd nodig om te recupereren. Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam.