Voel je de drang om dagelijks niet-eetbare dingen te consumeren, zoals bijvoorbeeld aarde, haar, steentjes en munten?Dan heb je wellicht de eetstoornis pica. Ook het eten van grote hoeveelheden rauw en onbewerkt voedsel wordt gezien als pica.
Ook het eten van grote hoeveelheden onbewerkt, ongekookt of rauw voedsel wordt als pica gezien, bijvoorbeeld rauwe eieren, rauwe aardappelen, ijs, ongekookte rijst, meel, zout, suiker enz. De patiënten vertonen geen afkeer van gewoon voedsel.
Pica kan ontstaan tijdens de jeugd, als je volwassen bent of tijdens een zwangerschap. De precieze oorzaak van pica is niet bekend. Wel is het duidelijk dat pica vaak samen voorkomt met een ontwikkelingsstoornis of psychische stoornis. In andere gevallen is er sprake van een tekort aan specifieke mineralen.
Hoe kan ik pica stoppen? Pica is lastig te stoppen en het is aan te raden contact op te nemen met een dierenarts (om medische oorzaken uit te sluiten) en een kattengedragstherapeut. In overleg met de gedragstherapeut en dierenarts kan overwogen worden naast het gedragsadvies (tijdelijk) gedragsmedicatie te gebruiken.
Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
Behoefte aan mineralen en sporenelementen
Haarwortels zijn verzamelplaatsen van mineralen en sporenelementen. Ze wachten daar om opgenomen te worden door de boom. Het zijn ook de voedingsupplementen, die sommige honden nodig hebben om goed door de rui te komen.
Beschrijving pica
Met deze Latijnse naam voor ekster, een dier dat van alles eet, wordt verwezen naar een eetstoornis waarbij substanties die geen voeding zijn en die geen voedingswaarde hebben (bijvoorbeeld papier, stof, grond, haar) worden gegeten.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Minder of geen eetlust hebben (anorexie) is niet erg, als het niet lang duurt. Maar als je te lang te weinig eet, kan dat leiden tot ondervoeding en cachexie. Dan is je lichaam verzwakt, vermagerd en is je weerstand laag. Cachexie wordt veroorzaakt door langdurig en ernstig ziek zijn.
Zo is het eten van krijt een cultureel fenomeen in Georgië. Helaas voor de krijt-eters op Instagram denken een aantal wetenschappers dat dit te maken heeft met dat pica in deze regio opvallend veel voorkomt. Er zijn ook mensen die geloven dat krijt een ontgiftend effect op het lichaam heeft.
Negatieve ervaringen, een negatief zelfbeeld, opvoeding en cultuur kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van een eetbuistoornis. De eetbuien kunnen een gevolg zijn van periodes te weinig eten, daarnaast komen de eetbuien vaak voor bij verschillende gevoelens zoals eenzaamheid en verveling.
We spreken van een ruminatiestoornis als je gedurende een maand of langer regelmatig het voedsel in je maag oprispt. De aandoening komt voornamelijk voor bij (jonge) kinderen, maar ook volwassenen kunnen deze stoornis hebben. De naam ruminatiestoornis is afgeleid van het Latijnse woord ruminare, wat herkauwen betekent.
EETSTOORNIS - ALGEMEEN
Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden - meestal ongezond en calorierijk - voedsel.
Als je verslaafd bent aan het eten van voedsel dat geen voedingsstoffen bevat zoals stenen, keien, zand, kiezels of klei dan heet dit het 'Pica Syndroom'. Je bent dan dol op de aardse smaak en de textuur in je mond. Natuurlijk zijn darmen niet gemaakt om aarde te verteren.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Je kat aankijken …
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Bij de eetstoornis ARFID wil of durf je bepaald voedsel niet te eten en/of eet je te weinig. Je kunt een overgevoelige mond hebben en bang zijn om te stikken. Gedragstherapie is de belangrijkste behandeling. Als je bijvoorbeeld geen oranje eten durft te eten, dan ga je dit juist proberen.
Bij rumineren wordt het voedsel herkauwd en doorgeslikt of uitgespuugd. De eerste symptomen kunnen zich al voordoen in de zuigelingentijd, maar ook in de kindertijd, adolescentie of op volwassen leeftijd.
Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis
Bij restrictief eetgedrag eet het kind weliswaar gevarieerder, maar veel te weinig. Vaak komt dit door een gebrek aan interesse of plezier in het eten. Deze voedselinnamestoornis leidt in veel gevallen tot lichamelijke en psychische klachten, zegt dr.
Er zijn een aantal oorzaken waarom honden grond eten.
De belangrijkste reden is een tekort aan mineralen. Een eentonig en mineraalarm dieet van bv. steriele voeding zoals hondenbrokken of blikvoer ligt vaak aan de basis van bizar hondengedrag zoals het eten van aarde of het eten van uitwerpselen.
'Snuitje' of snuitband
Om te beginnen is er het 'snuitje' of de snuitband. Dit is geen echte muilkorf, het is een koker van stevige stof die aan het einde open is en die om de neus van de hond wordt geschoven. Met een riem achter het hoofd wordt deze vastgezet. Met dit snuitje om kan de hond niet meer bijten.
Sommige pups stelen om aandacht te krijgen. Je ziet ze bijvoorbeeld terwijl je lekker zit te lezen met een van je nieuwe schoenen rond rennen. Natuurlijk wil je voorkomen dat er tandjes in komen en ren je achter je pup aan om de schoen terug te pakken. En dat was nu net zijn bedoeling.