Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan.Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aangemaakt wordt. Bacteriën in de mondholte krijgen zo de kans om bepaalde stoffen te produceren.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Vermenigvuldig je stank
Ten slotte een gouden regel om in je oren te knopen: ruik je een onfris luchtje bij jezelf? Dan ruiken anderen het een stuk heftiger. Dit geldt niet alleen voor zweetlucht, maar ook voor parfum. Een beetje rustig aan dus, met dat sprayen.
Het boeket aan geuren wordt bepaald door de vaginale flora. Een mooi woord voor de bacteriën die er te vinden zijn. Veel daarvan zijn lactobacillen, wat melkzuurbacteriën zijn. En daarom is het heel normaal dat een vagina een beetje zurig ruikt.
Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren 'blind' zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven.
Je kunt proberen je adem te ruiken door te likken aan je hand of de binnenkant van je pols, 5 tot 10 seconden te wachten en vervolgens te ruiken. Het kan min of meer aangeven hoe je uit je mond ruikt, maar erg betrouwbaar is deze methode niet.
Bacteriën produceren de stank
Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken. Pak de ontsteking aan en het ademprobleem is verholpen.
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Volgens de fabrikant vormt CB12 mondwater een goede aanvulling op de dagelijkse mondverzorging. CB12 zorgt voor een goede adem, een gezond gebit en een bestrijding van schadelijke bacteriën in de mond. In iedere mond zijn talloze bacteriën aanwezig die in een natuurlijke balans leven.
In principe heeft iedereen zwavelvormende bacteriën in de mond, wat verklaart waarom 'gezonde' mensen wel eens uit hun mond ruiken. Zwavelhoudende eiwitten zitten o.a. in dode cellen, speeksel en voedselresten. Voedselresten achtergebleven tussen tanden en of een kunstgebit kunnen daardoor ook halitose veroorzaken.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
Liefde is zweet
De feromonen zitten dus in lichaamsvocht zoals speeksel en zweet. Jouw zweet trekt dus letterlijk mensen aan, of stoot ze af. Feromonen op zich zijn geurloos, maar ze worden herkend door een speciaal zintuig in de neus.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Alleen afscheiding op zichzelf smaakt dus anders dan je hele vulva zoals je lover haar proeft of zou proeven. Gezonde afscheiding smaakt licht zurig, omdat een gezonde vaginale pH licht zurig hoort te zijn. Dat kun je dus prima zelf checken onder de douche: proef, en je weet of je zuurgraad gezond is.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
Maar... De voedingsstoffen die je eet kunnen een behoorlijke invloed hebben op de geur 'daar beneden' en zelfs ook de smaak. Bijvoorbeeld bepaalde kruiden, uien, knoflook, rood vlees, zuivel, asperges, broccoli en alcohol kunnen een groot effect hebben op de natuurlijke balans waar we het eerder over hadden.
Parfum heeft warmte nodig om mooi te kunnen verdampen. Dus alle plekjes waar het warm is, de zogenaamde pulse points (waar de bloedvaten dichterbij de oppervlakte liggen), zijn goede plekken. Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté.
Even je mond spoelen of tandenpoetsen na een maaltijd, drankje of snack zorgt ervoor dat je mond weer lekker fris ruikt. Belangrijk: kies voor alcoholvrije mondwaters en tandpasta's. Alcohol kan namelijk stinkende bacteriën stimuleren. Onderschat nooit de kracht van een fris ruikende garderobe.