Notariskosten in Frankrijk: Algemeen
Ongeveer 8/10 deel van Franse notariskosten bestaan uit belastinggelden en 2/10 deel betreft de Notariskosten zelf. Het grootste deel van het tarief van de Notariskosten in Frankrijk is, net als de belastingtarieven, wettelijk vastgelegd.
Het tarief van de registratierechten in Frankrijk bedraagt momenteel 5,09 - 5,80%, afhankelijk van het desbetreffende departement in Frankrijk waar het vastgoed zich bevindt. Dit tarief van 5,80% registratierechten bestaat uit verschillende componenten: Departementsbelasting van 3,60 - 4,50%
Bij aankoop
Wanneer je vastgoed in Frankrijk koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen. Deze is 5,7% van de aankoopprijs en is een deel van de gemiddeld 7,7% aan kosten koper die geldt in Frankrijk.
Als je een huis gaat verkopen in Frankrijk kun je dit op meerdere manieren doen. Je kunt een Nederlands makelaarskantoor inschakelen dat actief is in Frankrijk of je kunt een Franse makelaar inschakelen. Het is goed om te weten dat de makelaars in Frankrijk vrij duur zijn in vergelijking met de makelaars in Nederland.
Franimo is speciaal gericht op de Nederlandse koper van een huis in Frankrijk. Wij hebben goedkope Franse woningen op het platteland tot luxe huizen aan Riviera of in de Provence.
Om je huis in het buitenland te verkopen kan goed zijn om een lokale makelaar in te schakelen. De lokale makelaar kent vaak de lokale markt het beste. Voordat je daadwerkelijk een lokale makelaar gaat inschakelen is het verstandig om eerst met meerdere makelaars te gaan praten en dan pas een besluit hierin te nemen.
Ruim gezien bedragen de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk zo'n 7,5 à 8,5% van de aankoopprijs. Aankopen met btw zijn duurder, maar worden doorgaans geafficheerd in de aankoopprijs. Lees meer over het koopproces in Frankrijk.
Andere zaken die u moet regelen:
Meldt uw emigratie bij uw Nederlandse gemeente, dit kan vanaf 5 dagen voor het emigreren. Regel uw zorgverzekering in Frankrijk en andere verzekeringen. Zeg al uw huidige abonnementen op. Leer Frans om u goed verstaanbaar te maken.
Belastingen voor tweede woning
Voor een woning van minder dan 5 jaar geldt het BTW-regime en betaal je 20%. Is je tweede verblijf ouder dan 5 jaar, dan moet je registratierechten betalen. Het tarief bedraagt in principe 5,09% maar in veel Franse departementen is het verhoogd tot 5,80%.
De “taxe foncière”(vrij vertaald als de “eigendomsbelasting”): deze belasting betreft het bezit van bebouwde en onbebouwde onroerende goederen. De belastbare basis bestaat uit de kadastrale verhuurwaarde verminderd met een abattement van 50 %.
Conclusie: Ruim 22.000 woningen in Frankrijk worden door Nederlanders gebruikt als tweede woning.
Bij een hypotheek van 100.000 euro en een looptijd van tien jaar moet u dus 10.000 euro per jaar aflossen. Plus de zelfde 2000 euro rente, komt de jaarlijkse betaling op totaal 12000€. En zo kost een hypotheek in Frankrijk 12000 gedeeld door 12, is 1000 euro per maand.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Wanneer u een geldige verblijfsvergunning heeft en verhuist binnen de Europese Unie, gelden voor u dezelfde regels als voor andere inwoners van de Europese Unie. U kunt in dat geval zonder problemen uw Nederlandse betaalrekening aanhouden.
Op grond van artikel 13 Participatiewet is het personen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt toegestaan per kalenderjaar maximaal 13 weken in het buitenland te verblijven. Voor personen die jonger zijn dan de pensioengerechtigde leeftijd geldt een maximum verblijfsduur van 4 weken per kalenderjaar.
Een tamelijk veilige regio om te kiezen als u een huis wilt kopen in Frankrijk lijkt me het mid-westen, net ten Noorden van La Rochelle. De Vendee (10), Loire Maritime (11), Maine-et-Loire (7), Vienne (8) Indre et Loire (15) en Ille-et-Vilaine (3e!)
Ja, dat kan. Een dergelijke hypotheek kunt u waarschijnlijk regelen bij een bank in Frankrijk, maar ook een aantal hypotheekinstellingen in Nederland biedt een "Frankrijkhypotheek" aan. Hieronder verstaan wij een hypothecaire financiering van een huis in Frankrijk door een Nederlandse hypotheekinstelling.
Bezit u een tweede huis in het buitenland? Dan moet u in het buitenland vaak inkomstenbelasting betalen over werkelijke of forfaitaire inkomsten uit die woning. U moet de woning ook in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting opgegeven in box 3.
De meldingsplicht van de verkoper houdt in dat hij of zij gebreken die bij hem bekend zijn, direct moet melden aan de koper. Dit geldt ook voor gebreken die niet duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Ook moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan de koper.
Als je een huis koopt in het buitenland, krijg je ook te maken met de regelgeving in het betreffende land. Denk aan: Of je in het betreffende land belasting moet betalen voor de woning en eventuele inkomsten uit de verhuur. Welke lokale belastingen (gemeentebelastingen) je betaalt.
Het merk Fnac is erg bekend in Frankrijk. Het bestaat sinds 1954 en heeft eind jaren 2000 de overstap naar eCommerce gemaakt. Vervolgens werd het één van de grootste marktplaatsen van Frankrijk. In 2016 kocht Fnac het merk Darty en vormde het de Fnac Darty Group.