Eet genoeg groenten en fruit
Groenten en fruit gaat ervoor zorgen dat je weer genoeg energie krijgt om te sporten en activiteiten te doen. Probeer zoveel mogelijk bananen, appels, paprika's en alle andere soorten groentes en fruit te eten zodat je genoeg vitamine B en C binnenkrijgt.
Een dipje is geen depressie
Als bepaalde symptomen het grootste gedeelte van de dag én langer dan twee weken aanhouden. Dyllis van Dijk, psychiater bij PsyQ: “De verstoring van je dagelijks functioneren is een belangrijke graadmeter van een depressie.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Tegen een depressiepatiënt kun je dus beter niet alles zeggen wat er misschien in je opkomt. 'Het belangrijkste is dat je er voor iemand bent als hij daar behoefte aan heeft', zegt Cuijpers. 'Je mag natuurlijk altijd informeren hoe het met iemand gaat. En luister dan vooral naar wat hij zegt en oordeel niet.
Wat is het verschil tussen een dipje en een depressie? Je sombere gevoel gaat snel voorbij bij een dipje. Bij een depressie blijft het sombere gevoel duren.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Je dagelijks functioneren gaat niet goed (denk aan opstaan, werken, sporten, sociaal contact, eten, hobby's, enzovoort). Je hebt weinig interesse om leuke dingen te ondernemen en kunt niet genieten van leuke dingen. Je eetpatroon is veranderd: je eet heel veel of juist heel weinig.
Veel mensen voelen zich 2 dagen na gebruik moe, depressief en chagrijnig; de zogenaamde dinsdag dip. Soms begint de dip al meteen nadat de pil is uitgewerkt (de 'comedown'). Deze stemming kan een aantal dagen aanhouden. In het geval van veelvuldig gebruik, kunnen de symptomen zelfs maandenlang aanhouden.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Zorg voor herstel van je lichaam door goed te eten en te rusten. Neem na XTC-gebruik vitamine C en anti-oxidanten. Dit vind je in groene thee, groenten zoals broccoli, kool, selderij, ui en peterselie en in vruchten als appels, bramen, cranberries, frambozen, grapefruit, peren en pruimen.
Van cocaïne krijg je geen kater.
Zo zouden groenten, fruit, vis, kip, magere kaas en volkoren granen het risico op een depressie verlagen en bovendien zouden bestaande symptomen erdoor verminderen. Foliumzuur schijnt ook te helpen volgens de Finnen, en dan met name bij mannen.
Neurotransmitters en depressie
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Slaapproblemen verhogen het risico op depressie en angststoornissen en kunnen bijdragen aan een slechter beloop van deze stoornissen, blijk uit Nederlands onderzoek. Slaap is één van de factoren die een sterke invloed kan hebben op depressie en angststoornissen.
Een depressie is meer dan een dip. Je voelt je langere tijd somber, leeg en hebt weinig energie. Niets of niemand kan je meer opvrolijken. Zo'n echte depressie noemen we een klinische depressie.
Acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf in 2014 zelf aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen. Vrouwen gaven vaker aan een depressie te hebben dan mannen: 9 procent van de vrouwen tegenover 6 procent van de mannen.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.
Als je er vroeg bij bent, kan de huisarts je klachten met hulp van een praktijkondersteuner of van een psycholoog al verhelpen. Als een depressie je leven blijft overheersen, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater, liefst één die werkt in een team met verschillende specialisten.
Veel depressieve mensen melden zich in eerste instantie bij de huisarts met onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, problemen met de ontlasting, slaapproblemen, verandering van eetlust of een verminderd libido.