Bij alle ingrepen kunnen complicaties optreden. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's op complicaties, zoals: trombose, longontsteking, nabloeding en infectie. Na de operatie kan een bloeding optreden waarbij zich bloedstolsels vormen in de blaas.
Bij uw controle op de polikliniek kunt u met de uroloog overleggen hoe lang deze leefregels gelden. Ongeveer twee tot vier weken na de operatie kunt u uw werkzaamheden hervatten, afhankelijk van de aard van uw werkzaamheden.
De meeste patiënten die deze operatie ondergaan, ervaren weinig pijn. U kunt wel last hebben van blaaskrampen. Dit kan komen door de ingreep zelf of bijvoorbeeld doordat de katheter niet goed afloopt door een stolsel. Het is belangrijk dat u blaaskrampen meldt bij de verpleegkundige.
De prostaat (en eventuele lymfeklieren) wordt in het laboratorium verder onderzocht, de uitslag van dit onderzoek krijgt u ongeveer tien dagen na de operatie. De operatie duurt meestal twee tot vier uur (afhankelijk van wel of geen lymfeklier verwijdering).
Uit een onderzoek gepubliceerd in European Urology blijkt nu dat bestraling met een hoge dosis en het operatief verwijderen van de prostaat even effectief zijn bij de behandeling van de meest agressieve vormen van prostaatkanker.
Het leven van de man is niet afhankelijk van zijn prostaat
De prostaat is geen essentieel onderdeel van de man en als deze zou moeten worden verwijderd, kan hij heel goed verder zonder prostaat leven. Het is echter wel een belangrijk deel van het mannelijke voortplantingssysteem.
Het plassen kan gevoelig zijn na het verwijderen van de katheter. Ook heeft u daarna meestal vaker aandrang om te plassen. Zo nodig krijgt u medicijnen tegen deze klachten. Er kan nog wat bloed met de urine meekomen of u kunt een stolsel uitplassen.
De standaard operatie voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie, BPH) is een TURP. Dit is een behandeling waarbij een gedeelte van de prostaat verwijderd wordt via de plasbuis. Deze operatie wordt zeer vaak uitgevoerd en is efficiënt en veilig.
U ligt ongeveer een week in het ziekenhuis. Tijdens de operatie is uw plasbuis aan uw blaas gehecht. Het duurt een aantal weken voordat deze verbinding genezen is.
Omdat de prostaat en zaadblaasjes verwijderd zijn, is het niet meer mogelijk een zaadlozing te krijgen. Het is nog wel mogelijk een orgasme te krijgen, dit noemt men ook wel een 'droog orgasme'. Ook kunnen er tijdens de operatie zenuwen beschadigd zijn, waardoor een erectiestoornis kan optreden.
Sterk verhoogd
In de medische wereld is men het er wel over eens dat voor patiënten met een PSA-waarde groter dan 10,0 µg/l er een sterke aanwijzing is voor prostaatkanker; de kans daarop is dan meer dan 65%.
De relatieve 10-jaarsoverleving van patiënten met gelokaliseerd prostaatkanker (zonder metastasen op afstand) is meer dan 95%. De overleving van patiënten met gevorderde ziekte (T4 en/of lymfklier en/of afstandsmetastasen) bij diagnose is aanzienlijk lager; ongeveer 30%.
Het kan zijn dat u de eerste vier tot zes weken na de operatie regelmatig erge aandrang heeft om te plassen en urine verliest, waardoor u het toilet niet op tijd haalt.Ook kan het plassen de eerste tijd moeizaam gaan en een schrijnend gevoel geven. Deze problemen zijn tijdelijk.
Meestal verdwijnen de plasproblemen na ongeveer een jaar. Door bekkenbodemfysiotherapie kan het herstel van incontinentie bij mannen gelukkig worden versneld.
Een operatie van de prostaat is niet altijd mogelijk. Soms ziet de uroloog dat hij of zij de prostaat niet helemaal kan weghalen. Ook als je lichamelijke conditie slecht is, is een operatie niet verstandig. Er is dan veel kans op complicaties door de narcose.
Elders lang wachten om geopereerd te worden? Niet nodig. Bij ons kunt u binnen 3 weken na diagnose worden geopereerd!
Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan. De operatie vindt onder volledige narcose of regionale verdoving (ruggenprik) plaats.
Elke uroloog doet er jaarlijks tussen de 250 en 300. Dat is net zoveel als alle artsen samen in de twee ziekenhuizen die in Nederland de operatie het meest doen: het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.
U gaat naar huis met een verblijfskatheter. Deze katheter blijft ongeveer tien tot veertien dagen zitten. In deze folder krijgt u informatie over de verblijfskatheter, de verzorging van de katheter, hoe u met de katheter om moet gaan en hoe u complicaties kunt voorkomen.
De prostaat, die het vocht aanmaakt, is immers verwijderd. Er ontstaat dan een 'droog orgasme'; U komt klaar met alle daarbij behorende gevoelens, maar zonder zaadlozing. Algemeen kan men stellen dat bij 60 op de 100 mannen de erecties na een operatie terug komen.
Een matige consumptie van rode wijn (vier tot zeven glazen per week) verkleint de kans op prostaatkanker met 40%, vergeleken bij mannen die nooit rode wijn drinken.
Als prostaatkanker uitzaait, spreidt het zich meestal uit naar de botten of de wervelkolom.In een later stadium kan prostaatkanker ook uitzaaien naar de longen en de lever.
De oorzaak van prostaatkanker is niet exact bekend. Het kan bij elke man ontstaan. Er is een verhoogd risico voor mannen bij wie prostaatcarcinoom in de familie voorkomt. Voor mannen met bepaalde genetische afwijkingen.