Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Dan kan het niet enorm afkoelen, maar verbruikt u ook niet gek veel energie. Bij vloerverwarming werkt het goed om de temperatuur in de nacht maximaal 2 graden lager te zetten.
Voor goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming of wandverwarming kan gelden dat het geen zin heeft om 's nachts de verwarming lager te zetten, maar voor andere woningen wel. Voor niet zo goed geïsoleerde woningen adviseert Milieu Centraal om 's nachts de thermostaat op 15 graden te zetten.
Een beter idee is het om de vloerverwarming een paar standen lager te zetten zodat het vanuit de vloer al koeler in je huis is. Op die manier heb je bijvoorbeeld een vloer van 10 tot 12 graden, dat in de zomer zorgt voor verkoeling zonder dat het al te veel energie kost.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Nu vraag je je misschien af of het zin heeft om de vloerverwarming volledig uit te schakelen tijdens de zomer, wanneer je toch niet hoeft te verwarmen? Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen.
Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
Vloerverwarming aanzetten na de zomer
Start met de watertemperatuur van uw verdeler op 20 graden celcius te zetten. Vervolgens verhoogt u de temperatuur iedere 48 uur met maximaal 5 graden celcius, todat u de temperatuur van 50 graden celcius heeft bereikt.
Door de temperatuur in huis constant te houden, bespaar je op de energierekening. Het opwarmen van een koud huis kost namelijk meer energie dan het constant houden van de temperatuur. Het spreekt voor zich dat de temperatuur niet constant moet blijven als je op vakantie bent.
Eén graad verschil
Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo'n 70 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer €100*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar!
Een vloerverwarmingssysteem werkt met buizen. Deze buizen warmen de zandcement-of gietvloer op, waarna de warmte zich verdeelt over het gehele oppervlak van je vloer. De vloerverwarmingsbuis ligt in de ideale situatie op vijf centimeter diepte. Met deze diepte kun je optimaal profiteren van jouw vloerverwarming.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.
Cv-ketel met vloerverwarming
Dan is het aan te raden om de watertemperatuur van de CV-ketel lager in te stellen. Een hoge temperatuur is niet nodig voor deze vorm van verwarming. Vaak kunt u de standaardinstelling van 80/90 graden verlagen naar 60 of zelfs 50 graden.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
Het is niet aan te raden om de stekker van de vloerverwarming er voor langere tijd uit te trekken. Wanneer het water in de leidingen van de vloerverwarming langdurig stil staat is er kans op kalkvorming in de leidingen. Hierdoor kunnen leidingen dichtslibben.
Vloerverwarming volledig uitschakelen
Wanneer de pomp na lange tijd van stilstand weer wordt aangezet, is de kans groot dat de pomp vast komt te zitten. Dit kan onnodige kosten met zich meebrengen. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een pompschakelaar die de vloerverwarming elke 24 uur even aan zet.
En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.
Zorg voor een goede isolatie van je huis. Dit voorkomt dat warmte verloren gaat, waardoor je minder energie nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Houd de thermostaat op een constante temperatuur. Hierdoor verbruik je minder gas dan wanneer je de thermostaat steeds aanpast.
Bij radiatoren moet het water ongeveer 65 graden zijn en bij vloerverwarming slechts rond de 40 graden. Ook dat scheelt je weer energie. In totaal levert die je een besparing op van 10 tot 15 procent ten opzichte van gewone radiatoren.
Een thermostaat bij vloerverwarming doet hetzelfde als een thermostaat bij een radiator. Je kunt hiermee de temperatuur van de warmtebron reguleren en daarmee dus de kamertemperatuur. De thermostaat meet de temperatuur in huis en stuurt bij wanneer dat nodig is.